Cireșele se află în fruntea topului fructelor care îngrașă, alături de pepeni și struguri, atrage atenția Mihaela Bilic. Nutriționistul recomandă să fim atenți la cantitatea de fructe pe care o consumăm, dacă nu vrem să luăm în greutate.
„Cireșele îngrașă teribil”, avertizează nutriționistul Mihaela Bilic care spune că „pe un podium al fructelor care îngrașă, cireșele sunt primele. La toamnă vor fi strugurii care bat orice”.
Motivul este cantitatea ridicată de zahăr pe care aceste fructe o conțin, explică specialistul.
„Iar acum mi se pare că cireșele, prin aceste ameliorări de soi, mi se par că sunt atât de dulci, îmi par aproape grețos de dulci, parcă sunt confiate. Adică sunt din ce în ce mai mari, mai dulci, și nu neapărat că au fost cu pesticide, ci pentru că, sunt sigură, soiurile au fost ameliorate. Adică greu mai găsești cireșele alea apoase și fără gust pe care le aveau bunicii noștri în curte”, a spus nutriționistul.
„Iar cireașa e grea. Un kilogram de cireșe e un castron un pic mai mare. Căpșunile măcar nu au risc pentru siluetă. Dar cireșele, pepenii și strugurii sunt bombă”, a adaugat Mihaela Bilic.
„Grăsimea vegetală îngrașă mai tare decât grăsimea animală!
Știți întrebarea capcană “ce cântărește mai greu, 1 kg de plumb sau 1 kg de fulgi/pene”? La prima vedere suntem tentați să spunem că plumbul e mai greu, deși ele sunt egale. Ca să fac o paralelă cu nutriția, putem spune că un gram de grăsime are tot 9 calorii, indiferent dacă provine din ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, grăsime de pește, unt sau untură. Aportul caloric este identic, însă efectele asupra siluetei sunt diferite!
Kilogramele în plus sunt rezultatul multiplicării celulelor grase (adipocite) pe fondul unui consum excesiv de calorii care provin în special din grăsime și/sau zahăr. Cercetările recente arată că acizii grași din alimente au efecte diferite în stimularea adipogenezei (producția de adipocite).
‼️ARA (acidul arahidonic), grăsime din seria Omega 6 prezent în uleiul de floarea-soarelui, este de trei ori mai adipogenic decât grăsimile din seria Omega 3 (uleiul de pește). Când vine vorba de stimularea îngrășării, ARA se dovedește mai puternic decât acizii grași saturați (din unt și slănină) sau mononesaturați (din uleiul de măsline).
La polul opus DHA, un acid gras din seria Omega 3, prezent în gălbenușul de ou și peștele gras, are efect anti-adipogenic.
Dacă până acum se considera că o calorie este tot o calorie, indiferent dacă provine din salată verde sau cașcaval, acum știm ca unele calorii îngrașă mai tare. “Nicio masă fără pește!”…dacă aveați nevoie de vreo încurajare”, scrie medicul Mihaela Bilic pe o rețea socială.”, a spus Mihaela Bilic.