Mihaela Bilic, nutriționist a plecat de la povestea „Omul din Atlantis” și a încercat să explice de ce oamenii aleg alimentele sărate și nu pot alege o altă alternativă care ar putea înlocui sarea, sau cel puțin să o reducă.
Cu toate că toată lumea preferă mâncarea sărată, trebuie să luam în considerare faptul că uneori minte s-ar putea să ne joace feste, iar instinctul nostru ar percepe sare ca pe un permanent gustos. Nutriționista Mihaela Bilic spune că în momentul de față, cel mai mare profit îl are industria alimentară în urma celor care au slăbiciuni și fix ca în cazul zahărului, simt că dependența e un sentiment care e în permanență cu tine.
„Oameni sau animale, cu toții căutăm inconștient sarea în mâncare. Instinctul ne spune că tot ce e sărat e gustos, plăcerea are sarea ca ingredient de bază. Până și iubirea e comparată cu “sarea în bucate”, iar termenul “salariu” tot de la sare vine! Au trecut vremurile în care 1 g de sare era echivalent cu 1 g de aur, acum avem acces la sare fără limite. Ca și în cazul zahărului, ne place mult sarea și cu greu ne putem opri. Iar industria alimentară profită de slăbiciunile noastre, nu e de mirare că toate produsele procesate și semipreparate au zahăr și sare din belșug.
Acolo unde zahărul este un moft și un produs adresat exclusiv plăcerii, sarea este o nevoie. Fără zahăr putem trăi, fără sare nu! Nevoia de sare a apărut cu mult înaintea dependenței de zahăr, preferința pentru gustul dulce înseamnă infantilism alimentar, în timp ce preferința pentru gustul sărat înseamnă maturitate. Deși zahărul și sarea sunt puse pe același palier când vine vorba de avertismente nutriționale, eu v-aș recomanda să vă lepădați de zahăr și să păstrați sarea.” – a scris nutriționista, pe pagina ei de Facebook
De cele mai multe ori, zahărul se consumă din plăcere, iar sarea devine un element obligatoriu, în lipsa gustului. Sarea devine un element important mai ales în momentul în care se depunde un efort fizic.
„Acolo unde zahărul este un moft și un produs adresat exclusiv plăcerii, sarea este o nevoie. Fără zahăr putem trăi, fără sare nu! Nevoia de sare a apărut cu mult înaintea dependenței de zahăr, preferința pentru gustul dulce înseamnă infantilism alimentar, în timp ce preferința pentru gustul sărat înseamnă maturitate. Deși zahărul și sarea sunt puse pe același palier când vine vorba de avertismente nutriționale, eu v-aș recomanda să vă lepădați de zahăr și să păstrați sarea.” – a mai scris Mihaela, pe Facebook