Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat că relația strânsă pe care o avem cu mâncarea este construită de natură și este destul de greu să o controlăm rațional.
„Atât timp cât avem mâncare în jurul nostru, instinctul nostru ne spune să mâncăm. Mâncarea înseamnă supraviețuire, iar natura ne vrea măncăcioși. Avem capacitatea de a mânca fără limită mai degrabă decât să o evităm”, a spus Mihaela Bilic.
„Este foarte important să avem aceste repere în zi. În familiile în care există orar de masă, pot să vă spun că va fi bine și copilul, ulterior, va ști că există trei mese principale și o să fie mult mai puțin tentat să deschidă frigiderul de câte ori se plictisește sau are vreo poftă”, a mai spus Mihaela Bilic.
Medicul nutriționist le-a recomandat părinților să nu lase copiii să mănânce „când îi taie capul”.
Mihaela Bilic contrazuice, pe dealtă parte, şi teoria celor 3 mese pe zi. Vedeta este de părere că oamenii ar trebui să consume mâncare de plăcere, nicidecum pentru aportul de nutrienți aduși corpului.
Expertul nu este de acord cu dietele și curele de slăbite, dar nici nu mesele regulate. Acestea nu sunt deloc bune, cu toate că este vorba de o rutină bine pusă la punct, ci mai degrabă persoanele ajung să se îngrașe.
Obiceiul de a consuma 3 mese pe zi, mai ales la ore regulate, poate părea exagerat, în timp ce postul intermitent este o necesitate. Mâncatul mai puțin și mai rar este secretul unei vieți sănătoase, susține doctorul.
„Mâncarea are o relație specială cu mintea noastră. Mâncăm de plăcere, nu pentru că organismul are nevoie de nutrienți. Acesta este motivul pentru care abandonăm orice cură de slăbire.
Voința nu poate sta în calea plăcerii! Și pentru că nimic și nimeni nu ne poate convinge să ne oprim din mâncat s-au inventat curele de slăbire absurde. teoria cu cele 3 mese pe zi a venit la pachet cu obezitatea.
Să mâncăm mai rar și mai puțin este, în prezent, un obiectiv obligatoriu dacă vrem să ne păstrăm silueta și sănătatea. Cine ne-a spus că trebuie să avem 3 mese principale și două gustări?„, a declarat Mihaela Bilic pentru revista unica.ro.
Mihaela Bilic a discutat și despre clinicile unde oamenii se înfometează de bună voie pentru a slăbi. Majoritatea celor care ajung în astfel de unități medicale sunt înfometați pe bani mulți, cu metode extrem de aberante.
Pacienții sunt hrăniți printr-un tub care ajunge direct în stomac, astfel încât să uite gustul mâncării și să se lepede de ea. Din păcate, odată cu revenirea cu viața obișnuită oamenii își reiau vechile obiceiuri alimentare.
„Natura ne-a făcut mâncăcioși și pofticioși, iar instinctele nu pot fi schimbate!”, a mai spus Mihaela Bilic, pentru aceeași sursă.
Mihaela Bilic vine cu o serie de sfaturi pentru perioada postului. După cum știm, creștinii țin în această perioadă postul Adormirii Maicii Domnului, care are loc între 1 și 15 august. Nu de puține ori, oamenii se întreabă ce și cum ar trebui să mănânce, mesele devenind mai greu de gestionat.
Cu toate că uneori poate părea complicat să ținem post, acesta are o mulțime de beneficii asupra organismului. Potrivit specialiștilor, postul crește cantitatea anumitor nutrienți alimentari, detoxifiază mai eficient țesuturile și regenerarea organismului, scade riscul de boli cardiovasculate, neurodegenerative și autoimune, reglează tranzitul intestinal încetinit și micșorează riscul cancerului de colon. Așadar, perioada de post nu este benefică doar pentru a face smerenie, ci ajută la buna funcționare a organismului.
Mihaela Bilic susține, de asemenea, că rolul postului alimentar este să ofere o pauză organismului de la procesele complexe de metabolizare și digestie pe care le necesită proteinele animale.
„Da, cu siguranță este recomandat să ne lipsim câteva săptămâni de astfel de produse, nu de alta, dar ne vom bucura mai mult de ele după această pauză”, a spus aceasta.
Nutriționistul spune că atunci când ținem post, trebuie să aveți în vedere următoarele reguli: