Mihaela Bilic demontează cele mai mari mituri alimentare. Opt lucruri pe care oamenii le iau de bune atunci când vine vorba de mâncare

Celebra nutriționistă Mihaela Bilic a demontat opt mituri populare legate de alimentație. Ce spune despre anumite alimente.
Filip Stan
10 oct. 2024, 19:30
Mihaela Bilic demontează cele mai mari mituri alimentare. Opt lucruri pe care oamenii le iau de bune atunci când vine vorba de mâncare
Mihaela Bilic dezminte opt mituri alimentare

Nutriționista Mihaela Bilic atrage atenția asupra importanței educației alimentare și demontează opt mituri celebre legate de mâncare. Printre acestea se află și convingerea că gălbenușul de ou trebuie evitat din cauza conținutului de colesterol, dar medicul nutriționist subliniază că impactul nu este unul semnificativ asupra nivelului din sânge, gălbenușul fiind, de fapt, partea cea mai nutritivă a oului.

Un alt mit celebru este acela că portocala ar avea cel mai mare conținut de vitamina C. Mihaela Bilic spune că legumele precum ardeiul gras, broccoli sau pătrunjelul sunt mult mai bogate la acest capitol dcât citricile.

Citește și: Mihaela Bilic dezvăluie legătura neștiută dintre alimentație și comportament: „Spune-mi ce mănânci ca să știu cine ești”

Nutriționista susține că legumele congelate nu pierd nutrienți, așa cum se crede, dimpotrivă, își păstrează proprietățile nutritive datorită procesului de congelare.

„Evitați să mâncați gălbenușul de ou, conține mult colesterol! Este adevărat, însă colesterolul din mâncare e una și colesterolul din sânge e alta. Gălbenușul este cea mai hrănitoare parte din ou, o esență de nutrienţi de înaltă calitate. Colesterol avem doar în produsele de origine animală: carne, mezeluri, brânzeturi, ouă, unt. Însă impactul dietei asupra colesterolului din sânge este de numai 10%. Colesterol face un ficat obosit, stresat, infiltrat cu grăsime și hrănit cu zahăr. Consumul de alcool, fumatul și sedentarismul au efect negativ major pe nivelul de colesterol, mult mai mare decât consumul de grăsimi animale!

Portocala are cel mai mare conținut de vitamina C! E drept, însă nu e campioană. Kiwi, papaya și căpșunile sunt mai bogate în vitamina C decât citricele. Iar dacă vreți un aport consistent de vitamina C, atunci mâncați legume proaspete- ardei gras, broccoli și pătrunjel, ele sunt pe primele locuri în top. Pătrunjelul are mai multă vitamina C decât portocala, mai mult fier decât spanacul, mai multe fibre decât prunele, mai mult acid folic decât broccoli și mai mult betacaroten decât morcovii. Pătrunjelul e plin de antioxidanți, are proprietăți diuretice și detoxifiante și ajută și la slăbit.

Legumele congelate sunt mai sărace în nutrienţi față de legumele proaspete! Nu-i adevărat, din contră! Frigul este cel mai sigur agent de conservare, păstrează intacte vitaminele și mineralele din alimente. În plus, congelarea se face pe loc, imediat după recoltare, ca să fie evitate pierderile de nutrienţi prin depozitare și transport. La două zile după cules conținutul de vitamina C scade cu 25%. Avem și avantajul că legumele congelate sunt deja spălate și curățate, gata de pus în cratiță!”, a mai spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.

Citește și: Alimentul care determină un comportament agresiv. Toată lumea îl consumă. Mihaela Bilic: „Este greu de crezut”

Mituri alimentare dezmințite de Mihaela Bilic

Atunci când vine vorba de spanac, medicul explică că, deși este foarte bogat în fier, conține un tip de fier dificil de absorbit de organism, spre deosebire de cel din produsele de origine animală.

Un alt lucru pe care oamenii trebuie să îl știe este că riscul de contaminare cu mercur la pește este prezent doar la speciile mari, iar consumul regulat de pește este benefic, inclusiv cel provenit din acvacultură.

„Spanacul este foarte bogat în fier! Adevărat, doar că nu e fierul care trebuie. Fierul prezent în produsele vegetale se numește fier nonhemic și este greu de absorbit și de folosit în organism. Dacă vreți un fier eficient, atunci consumați produse de origine animală (ficat, carne roșie, pește și fructe de mare) care conțin fier hemic de 10 ori mai eficient. Gătitul în mediu acid (pe bază de sos de roșii) și folosirea de oțet în salate cresc utilizarea fierului din mâncare, iar vitamina C din fructe și legume triplează cantitatea de fier absorbită din alimente.

Peștele este contaminat cu mercur! Risc de contaminare au numai peștii mari, în al căror ficat se pot acumula în mod excepțional urme de mercur prezente în peștii mici cu care aceștia se hrănesc. Nu vă faceți griji, tot peștele din comerț este atent verificat, iar dacă mâncați sardine și fructe de mare, nici urmă de risc! Beneficiile aduse de consumul regulat de pește sunt infinit superioare riscului de contaminare cu metale grele. Consumați pește măcar de 2 ori/săptămână, chiar dacă e vorba de pește congelat sau în conservă.

Sunt persoane care spun: „peștele de acvacultură nu are beneficii nutritive, ori mănânc pește sălbatic, ori nu mănânc deloc”. Greșit!! În prezent s-au dezvoltat ferme piscicole care practică o creștere responsabilă, cu respect pentru mediu. Nu putem desființa acvacultura și nu putem să-i punem laolaltă pe toți crescătorii de pește, există diferențe majore între ei. Și nu, nu se mai folosesc antibiotice în acvacultură, iar peștii sunt hrăniți cu proteine și ulei de pește, concentrat de soia și de mazăre, uleiuri vegetale, și chiar insecte și ulei de alge.

Laptele este un aliment care trebuie eliminat din dieta adulților deoarece nu mai poate fi digerat! Greșit, avem capacitatea de a secreta lactază, enzima care digeră laptele, la orice vârstă. Cu condiția să-l consumăm. Produsele lactate sunt esențiale pentru echilibrul nutrițional, laptele este singurul aliment cu efect prebiotic, probiotic și postbiotic. Vă balonați de la laptele proaspăt? Atunci consumați iaurt, produse lactate fermentate și brânzeturi! Laptele hidratează mai bine decât apa, iar brânza are efect anticarii și antidepresiv. Fără lactate nu se poate.

Pâinea integrală este mai sănătoasă, mai ales pentru copii! Nici vorbă. Tărâțele înseamnă fibre, minerale și vitamine. Din păcate, micronutrienții din cereale nu pot fi utilizați decât în procent de 10%. Iar aportul de fibre nu schimbă valoarea nutritivă și conținutul caloric. Fibrele nu hrănesc organismul, ci au rol mecanic, ajută la digestie prin accelerarea tranzitului intestinal. Ori tocmai aceste tranzit accelerat este contraindicat în cazul copiilor, nutrienții din mâncare nu mai au timp să se absoarbă, fibrele în exces pot duce la carențe de vitamine și minerale. Fibrele insolubile din cereale au o acțiune agresivă și irită mucoasa intestinală, mult mai sensibilă la copii. Consumul de pâine integrală crește riscul de intoleranțe și alergii alimentare, deci copiii trebuie să mănânce pâine albă!”, a mai mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

DailyBusiness
Candidaturile la PREZIDENȚIALE. BEC a validat 10 candidaţi din partea partidelor şi patru independenţi
Spynews
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Bzi.ro
Mario Fresh a rupt tăcerea după despărțirea de Alexia Eram! Cum a comentat artistul separarea
Fanatik.ro
Ce se întâmplă dacă freci varza 30 de secunde cu sare. Trucul genial pe care orice gospodină trebuie să îl cunoască
Capital.ro
Sumele vor fi virate pe carduri pe 16 octombrie! Guvernul demarează plata
Playtech.ro
Rafa Nadal SE RETRAGE din tenis. Campionul tocmai a făcut anunțul
DailyBusiness
Marcel Ciolacu, declarație: „Nu pierdem niciun ban. Nu facem bine românilor. Un incompetent a crezut că merge cu șmecherii”
Adevarul
Ceremonie în stil sovietic la Kremlin. Gesturi ”tandre” între Putin și Lukașenko, ironizate pe internet
wowbiz.ro
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea o caută cu disperare. Mama tinerei de 18 ani și-a strigat durerea pe internet: „Vă rog din suflet cine a văzut-o să mă ajute”
Spynews
Steliano Filip a devenit tată pentru a doua oară! Soția fotbalistului a adus pe lume o fetiță / FOTO
Spynews
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Evz.ro
Pleacă de la Cotroceni. Klaus Iohannis a luat decizia
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Un nou cutremur în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
Nicoleta Ștefan, o asistentă din Slatina, a murit într-un accident rutier cumplit alături de soțul ei 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ordinul care a intra în vigoare în toată România. Este obligatoriu de astăzi, 10 Octombrie
StirileBZI
Se dă un nou ajutor de la stat pentru mii de persoane! Ministerul Muncii a făcut anunțul
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Zelenski afirmă că încetarea focului nu este un subiect de discuție cu aliații Kievului
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind ADERAREA la Schengen. AUSTRIA a făcut ANUNȚUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nani mic în mașina IPJ Vrancea: săracii, trebuie să fi fost epuizați…