Cine poate rezista tentației unui cozonac aburind, proaspăt scos din cuptor, care își răspândește aroma în toată casa? Totuși, consumul unei felii de cozonac cald poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății. Avertimentul lansat de Mihaela Bilic.
Motivul principal este că drojdia din aluat continuă să fermenteze, ceea ce poate provoca disconfort digestiv, balonare și arsuri stomacale. Medicul nutriționist Mihaela Bilic recomandă să aștepți cel puțin 24 de ore după ce cozonacul a fost scos din cuptor pentru a-l consuma.
Dr. Mihaela Bilic a dezvăluit motivul pentru care nu este bine să mănânci cozonacul cald. Există consecințe cu impact major asupra organismului.
Nu este deloc bine să mănânci cozonacul cald! Principalul motiv este că te vei confrunta cu o digestie grea. În cozonacul fierbinte, drojdia din aluat încă acționează, adică se află în procesul de fermentare, cauzând disconfort la nivelul stomacului și vor apărea senzaţiile de balonare şi arsuri.
”Poate provoca arsuri și indigestie, mai ales dacă e mâncat cald, proaspăt scos din cuptor. Asteptați pâna a doua zi (dacă rezistați), la 24 ore drojdiile își termină fermentația și nu mai dă arsuri.
Tot prost cade și dacă nu e bine crescut/bine copt, nu pentru că gospodina ar fi de vină, ci pentru că îți trebuie un cuptor tare bun, care să coacă domol, pe îndelete, fără să ardă – coptul e câteodată mai important decât compoziția/aluatul.
Fiți blânzi și la capitolul umplutură, din cauza nucii cu zahăr putem dubla valoarea energetică, de aceea panettone (care e doar cocă simplă cu stafide) are sub 300cal”, a relatat dr. Mihaela Bilic pe rețelele sociale.
De asemenea, atenție la cantitatea de zahăr și ulei din aluat, care poate afecta procesul de dospire: „Fiți blânzi și la capitolul umplutură, din cauza nucii cu zahăr putem dubla valoarea energetică, de aceea panettone (care e doar cocă simplă cu stafide) are sub 300cal”.