Mihaela Bilic, despre cum să alegem fructele la magazin. Care e diferența dintre fructele climaterice și cele non-climaterice: „Felul în care se coc fructele nu e deloc întâmplător”

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit recent despre criteriile pe care ar trebui să le aplicăm atunci când alegem fructele din magazin.
Alina Costache
06 feb. 2024, 07:59
Mihaela Bilic, despre cum să alegem fructele la magazin. Care e diferența dintre fructele climaterice și cele non-climaterice:

Există fructe climaterice și fructe non-climaterice, iar între ele există niște diferențe esențiale. Mihaela Bilic a explicat că felul în care se coc fructele nu este un proces întâmplător.

„Climacterice sau non-climacterice? Felul în care fructele se coc nu este un proces întâmplător, ci unul programat genetic, în urma căruia se sintetizează toți nutrienti valoroși din fructe. Doar că nu toate fructele sunt la fel!! În funcție de mecanismul de maturare, există 2 mari categorii. Sunt fructe climacterice, care se coc și după ce au fost culese; ele au capacitatea de a sintetiza etilen, un gaz responsabil de modificările de culoare, textură și gust.

Aceste fructe posedă un mecanism de auto-coacere, deci nu contează dacă sunt culese verzi, în câteva zile, vor fi perfecte pentru consum, chiar dacă au stat la noi în cămară. Sunt fructe non-climacterice, care trebuie culese doar în momentul în care au atins un grad complet de maturare; ele nu mai pot evolua, nu au autonomie de coacere, iar păstrarea nu duce decât la stricarea lor”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Citește și Nutriționistul Şerban Damian ne învață cum să mâncăm sănătos! 10 sfaturi bazate pe studii științifice despre cum să ne organizăm corect alimentația

Fructele climaterice, cum ar fi roșiile sau bananele, își continuă procesul de coacere și după recoltare. Cele non-climatice, cum ar fi căpșunile sau ananasul, e nevoie să fie culese atunci când au atins grad complet de maturare.

„Concluzia? Dacă vă plac cireșele sau căpșunile coapte, atunci cumpărați-le deja bine coapte. Ananasul, castraveții, zmeura, pepenele, mandarinele, lămâile și portocalele nu se mai coc ulterior culesului, chiar dacă le ținem la căldură și la soare.

Cât despre banane, roșii, caise, piersici, prune, mere și pere le puteți cumpăra mai verzi, fiecare zi de păstrare le ajută să fie și mai coapte, mai dulci și mai hrănitoare.

Acum mai rămâne doar să hotărâți care vă sunt preferințele personale- unora le plac fructele bine coapte, moi și zemoase, iar alții le vor mai verzi, acrișoare și ferme. Nu că aș vrea să vă influențez, dar cu cât sunt mai coapte cu atât au mai mult zahăr…deci îngrașă mai tare!!”, a mai scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Citește și Gabriela Cristea nu are de gând să-și lase averea pe mâinile fetițelor sale: „Să-și muncească propriii bani”

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Subiecte biologie BAC 2024, ce le-a picat elevilor. Rezolvare și baremul de corectare pentru proba la alegere a profilului și specializării. Update
Capital.ro
Decizie pentru toți cei cu buletin de identitate. Nu se acceptă în România. Lege fără excepții
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Vești proaste pentru șoferi! Sunt anunțate noi scumpiri!
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Rețeta perfectă de castraveți murați. Puteți să îi mâncați a doua zi
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Invazie de alge la malul Mării Negre! În ce zonă a litoralului se manifestă acest fenomen și cum îl resimt turiștii
Capital.ro
Românii trebuie să declare la stat. Se dă ordin în România. Se depune în termen de 60 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Autoritățile din Cancun salvează mii de ouă de broască țestoasă înaintea uraganului Beryl
MediaFlux
AU SCĂZUT PENSIILE. Casa de Pensii a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?