Mihaela Bilic, despre efectele asteniei de primăvară asupra organismului: „Iritabilitate și schimbări de dispoziție”

Mihaela Bilic, în vârstă de 54 de ani, este una dintre cele mai cunoscute nutriționiste din România. Recent, aceasta a vorbit despre efectele asteniei de primăvară asupra organismului uman.
Filip Stan
08 mart. 2025, 08:16
Mihaela Bilic, despre efectele asteniei de primăvară asupra organismului:

Mihaela Bilic este una dintre cele mai apreciate nutriționiste din țara noastră, iar ori de câte ori are ocazia, aceasta vorbește pe rețelele de socializare despre stilul de viață sănătos, despre alimentele benefice, dar și despre efectele anumitor factori asupra organismului. Spre exemplu, recent, specialista a abordat în mediul online subiectul asteniei de primăvară, explicând că aceasta chiar există și că poate fi resimțită mai mult decât am crede.

„Da, există și da, ne va “lovi”! Cine? Astenia de primăvară.
Este o senzație de slăbiciune, dificultate de concentrare, letargie și neputința de a îndeplini activitățile obișnuite. Astenia de primăvară chiar există și reprezintă un fenomen caracterizat de o stare de epuizare și oboseală constantă cauzată de schimbarea anotimpurilor. Poate fi însoțită și de o stare de melancolie sau de o ușoară depresie. Nu vă îngrijorați, durează în medie 2-3 săptămâni și trece de la sine”, a scris aceasta pe contul său de Facebook.

Citește și: Mihaela Bilic, despre secretele pentru accelerarea tranzitului intestinal: „Este bogată în fibre și are mult magneziu”

Mihaela Bilic, explicații privind cauzele asteniei de primăvară

Mihaela Bilic, cunoscută de public pentru aparițiile sale televizate, dar și pentru sfaturile oferite fanilor pe rețelele de socializare, a vorbit, recent, despre astenia de primăvară. Potrivit specialistei în nutriție, astenia are legătură cu o glandă localizată la nivelul creierului care reglează temperatura și senzația de sete și sațietate. Odată cu schimbarea temperaturii și a orei, ritmul organismului se schimbă, susține ea.

„Se presupune că originea asteniei sezoniere are legătură cu hipotalamusul, o glandă localizată la nivelul creierului care are rolul de a regla temperatura corpului, senzația de sete, de sațietate, ciclul somnului și calitatea acestuia. Activitatea hipotalamusului suferă modificări odată cu schimbarea vremii, a temperaturii sau a cantității de lumină naturală.
Nu doar ora se schimbă primăvara, ci și ritmul organismului. Modificarea ceasului biologic se produce datorită cantității mai mari de lumină și datorită faptului că durata zilei crește. Anumite celule de la nivelul retinei răspund la acești stimuli și trimit semnale către creier, care modifică ciclul somnului.
Rezervele de serotonină („hormonul fericirii”), a cărei producție depinde de lumina zilei, se epuizează în timpul iernii, iar efectele melatoninei („hormonul somnului”) se accentuează. Când zilele devin mai lungi în primăvară, organismul își reajustează nivelurile hormonale și se eliberează mai multe endorfine, testosteron și estrogen.”

Mai mult, Mihaela Bilic a menționat și cele mai comune simptome, acestea fiind oboseala, epuizarea, irascibilitatea, amețelile sau tristețea.

„Simptomele comune sunt oboseala și epuizarea, dar ele sunt frecvent însoțite și de alte manifestări: iritabilitate și schimbări de dispoziție, modificarea poftei de mâncare, amețeli, oboseală și somnolență pe timpul zilei, tristețe fară o cauză concretă, dureri de cap, dificultate de concentrare și memorare.
Nicio analiză de laborator nu permite confirmarea cu certitudine a acestui sindrom, diagnosticul pozitiv se pune prin excluderea altor afecțiuni care sunt însoțite de stare de slăbiciune: stresul prelungit, dezechilibrele hormonale (tiroida), hipotensiunea sau hipoglicemia, alergiile, anemia, scăderea imunității (gripă sau răceală), diabetul, depresia, bolile hepatice și renale. Dacă suntem sănătoși tun și doar energia ne lipsește, atunci e clar: e astenia de primăvară!”, a declarat aceasta.

Nutriționista ne sfătuiește să avem o dietă bogată în legume și fructe, să mâncăm la ore fixe, să ne odihnim minim opt ore pe noapte și să ne hidratăm cu lichide. Totodată, activitatea fizică joacă un rol important, a mai spus ea.

„Ce avem de făcut? Este o manifestare trecătoare, nu necesită tratament special, dar există măsuri ce pot ajuta organismul să se adapteze mai ușor. Trecerea de la iarnă la primăvară poate fi făcută treptat dacă adoptăm un stil de viață sănătos. Asta înseamnă să reglăm orele de somn, programul meselor și să practicăm mișcarea regulat. Respectând câteva reguli simple, putem crește tonusul și depășim mai ușor astenia de primăvară.
O dieta bogată în fructe și legume care aduc un aport important de vitamine, minerale și fitonutrienți. Pentru mai multă eficiență putem apela și la cure de 2-3 luni cu suplimente, deoarece o serie de carențe în oligoelemente pot genera simptome de oboseală: deficit de fier, de vitamine din complexul B, deficit de calciu, de magneziu sau de vitamina D.
Un orar al meselor bine stabilit care ajută la evitarea fluctuației glucozei din sânge.
Respectarea celor 8 ore de somn pe noapte care ajută la reglarea sistemului nervos și la refacerea fizică a organismului.
Menținerea unui nivel optim de hidratare prin aport de lichide (apă, supă, lapte, ceai infuzii de plante) previne scăderea tensiunii arteriale.
Activitatea fizică moderată făcută minim 30 min în fiecare zi ajută la producerea serotoninei și dopaminei, hormoni cu funcție importantă în dobândirea stării de bine. Așa că ieșiți afară la o plimbare și bucurați-vă!”, a încheiat aceasta.

Citește și: Echinocțiul de primăvară 2025. Când are loc şi ce schimbări aduce

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Revine Călin Georgescu! Decizia care cutremură România după alegeri. S-a anunțat planul
Playtech.ro
Cutremur puternic în România! Românii s-au speriat, s-a simţit în cele mai multe oraşe
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Furtuni și vijelii. Vremea se dezlănțuie în următoarele săptămâni. Prognoza ANM
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă