Mihaela Bilic dezvăluie alimentul care este o adevărată bombă calorică dacă este gătit prost

A început postul Crăciunului, iar cartofii prăjiți sunt un preparat frecvent consumat în această perioadă. Deși sunt considerați un aliment cu un conținut ridicat de amidon și calorii, cartofii sunt de fapt o legumă foarte benefică, mai ales în această perioadă. Mai mult, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, cartofii sunt o legumă consistentă, prietenoasă cu sistemul digestiv, cu o condiţie esenţială.
Alina Costache
19 nov. 2024, 14:53
Mihaela Bilic dezvăluie alimentul care este o adevărată bombă calorică dacă este gătit prost

Mihaela Bilic oferă sfaturi preţioase pentru românii care ţin Postul Crăciunului. Potrivit medicului nutriționist, deși cartofii conțin doar 70 de calorii la 100 de grame în forma sa simplă, procesul de gătire greșit poate face ca valoarea sa calorică să ajungă până la 450 de calorii pe 100 de grame.

Cartofii sunt ușor de digerat și ajută la calmarea disconfortului digestiv, mai ales atunci când sunt consumați într-o perioadă în care dieta este bogată în legume. Aceștia sunt, de asemenea, un aliment care ține de foame și nu provoacă aciditate, având un efect benefic asupra celor care suferă de probleme digestive.

„Cartofii ar trebui să nu mai fie puși la colț. Cred că atunci când au apărut curele de slăbire, el era la limita dintre legumă și produs cu amidon. Negăsindu-și locul foarte bine, a fost pus la colț pentru că are amidon. Trebuie să știm că acel amidon înseamnă o glucoză cu absorbție lentă pe care organismul nostru o cheltuiește în mișcare. Toate celulele funcționează cu această glucoză. Depinde de cantitate. La cartof avem o mulțime de variante care îi schimbă complet conținutul caloric. Cartoful proaspăt crud are, apă, amidon, foarte puțin potasiu, puține minerale și vitamina C.

Vitamina C, în momentul în care am tratat-o termic, se distruge ușor. Nu putem să spunem că este o sursă de vitamina C. Cartoful nu are niciun strop de gluten, spre deosebire de produsele cerealiere, făinoasele clasice care au gluten. În cartof avem doar apă cu amidon.

Ține de foame. Este important mai ales pentru cei care muncesc fizic, pentru copii. Este o legumă consistentă, o legumă prietenoasă. Nu dă aciditate. Foarte multe persoane, mai ales în perioada postului, când mănâncă multe legume, au un disconfort digestiv. Ei bine, cartoful neutralizează. Este ca un fel de tampon. În orice mâncare am pune cartof, el echilibrează lucrurile”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.

Mihaela Bilic: Cartofii, o bombă calorică în momentul în care sunt prăjiți

Totuși, prăjirea cartofilor îi transformă într-o adevărată „bombă calorică”, deoarece aceștia absoarb grăsimea din ulei. În urma procesului de prăjire, valoarea calorică a cartofilor poate crește semnificativ, ajungând la aproximativ 300-450 de calorii pe 100 de grame.

„Pe de altă parte, același tampon pentru aciditate este un burete pentru grăsime. În momentul în care îl punem în contact cu grăsimea, cartoful absoarbe grăsimea ca un burete.

Mihaela Bilic dezvăluie care este cel mai bun pate de ficat din comerț. Cea mai sănătoasă variantă din magazine

În momentul în care îl punem în contact cu uleiul, va absorbi tot. Cartoful devine o bombă calorică în momentul în care este prăjit. De la 70 de calorii pe 100 de grame, ajunge la până la 300 sau chiar 450 de calorii”, a declarat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

„Cartoful prăjit, care are mult ulei, are indice glicemic mic, pentru că uleiul împiedică într-un fel absorbția aceasta rapidă a glucozei”
În ceea ce privește indicele glicemic, cartofii prăjiți, datorită grăsimii absorbite, au un indice glicemic mai scăzut decât cartofii fierți sau piureul, care au un indice glicemic mult mai mare. Astfel, cartofii prăjiți pot fi o alegere mai bună în anumite contexte.

„Indicele glicemic scade în momentul în care făinoasele sunt amestecate cu grăsimea. Adică, în mod paradoxal, un cartof fiert simplu, fără niciun fel de grăsime sau piureul de cartofi, care are foarte puțină grăsime, are un indice glicemic enorm. Cartoful prăjit, care are mult ulei, are indice glicemic mic, pentru că uleiul împiedică într-un fel absorbția aceasta rapidă a glucozei”, a precizat Mihaela Bilic.

Trebuie sau nu să evităm cartofii congelați?
Mai mult, medicul nutriționist susține că nu trebuie să evităm cartofii congelați. Aceștia sunt doar cartofi curățați și congelați, iar unii dintre ei sunt prăjiți ușor înainte de a fi congelați. Astfel, aceștia vor absorbi mai puțin ulei și vor deveni crocanți când sunt gătiti.

Citește și: Mihaela Bilic, despre alimentul care poate fi consumat după ce expiră. „Dacă este păstrat nedesfăcut în frigider”

„Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați. Multă lume se ferește de legumele congelate și de cartofi. Nu înseamnă că acolo este o pastă care a fost apoi reformatată. Sunt cartofi care au fost curățați, au fost congelați, iar așa o parte din amidon se cristalizează. Și în marile restaurante cartoful mai întâi se prăjește un pic, se congelează și apoi, la a doua prăjire, el va absorbi mai puțin ulei și va deveni crocant. Cartofii congelați sunt și stropiți cu un pic de ulei și, dacă îi bagi la cuptor, de exemplu, nu mai trebuie să pui nimic peste ei”, a mai spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
S-au majorat ajutoarele sociale. Câți bani de la stat poate lua o familie cu doi copii
Capital.ro
Dezvăluirea care îl demolează pe Băsescu. România n-a știut nimic: I-am cerut, dar...
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Misterul Mihaelei Tatu. De ce nu s-a mai recăsătorit
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Președintele care va împărți România în două. Ce spune cel mai nou sondaj
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns