Mihaela Bilic a fost invitată în platoul emisiunii „Vorbește lumea” unde a dezvăluit câteva informații surprinzătoare despre alimentul tradițional, care se găsește pe mesele românilor în perioada sărbătorilor de iarnă, și anume carnea de porc.
Mihaela Bilic a dezvăluit secretul. Ce conține, de fapt, slănina: E o sursă de grăsime sănătoasă!
„În România am devenit puțin prea emancipați în sensul rău, românii prefeă carnea de vită, în alimentația copiilor introducem mai întâi carnea de vită înaintea porcului și nu știu să existe vreo explicație științifică”, a menționat nutriționistul Mihaela Bilic.
Bilic a mai menționat utilizările medicinale ale cărnii de porc, precum și substanța minune, colagenul, care este extrem de benefică organismului. Colagenul ajută la regenerarea pielii, dar și a cartilgiului oaselor.
„Din vârful urechilor până în vârful cozii toul se mănâncă din porc și tot ce nu se mănâncă este utilizat în scopuri medicinale, avem insulina care se ia de la porc, vem colagenul, în cazul în care cineva ia suplimente de colagen, cel de la porcușor este cel mai bun. Piftia este mai bună decât suplimentele din farmacie, în această privință, apropo de eamă de oase cu calciu și colagen”, a explicat Bilic.
Mihaela Bilic a mai adăugat că carnea de porc este mai fragedă și mai ieftină, motiv pentru care românii ar trebui să-i acorde mai multă atenție și să se orienteze către mușchiulețul de porc ce are cele mai puține grăsimi.
„Carnea de porc este mai fragedă, mai gustoasă, mai ieftină decât carnea de vită. Purcelul are grăsimea lui, acizi grași nesaturați, similară cu uleiul de măsline. Mușchiulețul de porc are cea mai puțină grăsime”, a specificat medicul Mihaela Bilic.
Desertul care e un adevărat miracol pentru organismul uman. Puțini știu însă că ciocolata vine la pachet cu numeroase beneficii pentru sănătate. Însăși Mihaela Bilic susține că este cel mai sănătos desert, însă nu cel mai dietetic.
”Ciocolata e sănătoasă, dar nu e dietetică. În boaba de cacao sunt substanțe miraculoase, mai ceva că un medicament, aminoacizi care fac bine creierului, minerale fabuloase, vitamine. Ciocolata este cel mai deștept dulce”, a explicat dr. Bilic pentru adevărul.ro
Chiar dacă e un desert sănătos, nu trebuie să exageram cu cantitatea de ciocolata pentru că, pe lângă cacao, ciocolata conține și zahar, iar acest ingredient consumat în exces poate duce la steatoză hepatică.
”Zahărul nu e bun. Zahărul e un condiment. Este bun pentru cap, gustul dulce este ceva ce place foarte mult creierului. El nu are depozite de glucoza și cere tot timpul dulce. Însă zahărul în sine, și aici mă refer la orice agent de îndulcire, zahăr alb, brun sau de trestie, sirop de porumb, miere, malț, sirop de agave, este o substanță care în organism aduce strict energie pentru mișcare și calorii goale.
În zahăr avem o moleculă de glucoză și una de fructoză. În momentul în care ajunge în organism, glucoză este folosită ca și combustibil de toate celulele, iar fructoza este metabolizată de ficat pe calea alcoolului, ducând la grăsime abdominală și steatoză hepatică.
Dacă folosim una-doua lingurițe de zahăr pe zi, nu e nicio problemă, avem capacitatea de a-l metaboliza corect. Însă în momentul în care depășim această cantitate, apar probleme”, a mai spus nutriționistul.