Mihaela Bilic spune care sunt beneficiile Omega 3. „Copii deștepți și bine „crescuți”? Se poate! Orice părinte își dorește tot ce e mai bun pentru copilul lui… să fie sănătos, să crească frumos și, nu în ultimul rând, să învețe bine. V-ați gândit vreodată că există un element cu impact pozitiv asupra dezvoltării și funcționării optime a organismului, din faza de embrion până la adolescență? Este vorba de Omega 3! Aceste grăsimi esențiale sunt vitale și indispensabile, indiferent că avem 7 sau 77 de ani.
Beneficiile pe care le are Omega 3
Iată câteva din beneficiile pe care omega 3 din peștele gras, bogat în EPA și DHA, le are pentru copilul vostru – demonstrate cu studii, nu pe vorbe:
1. Asigură dezvoltarea optimă a creierului și a funcției cerebrale, crește IQ-ul, memoria, capacitatea de concentrare și învățare, îmbunătățește atenția și performanța școlară.Un studiu din 2016 făcut la Universitatea din Gothenburg, Suedia a arătat progrese majore de învățare la copiii care primeau suplimente cu omega 3- crește viteza de citit iar cuvintele necunoscute sunt descifrate mai repede și mai ușor. Chiar și la copiii cu dislexie, aportul de omega 3 ameliorează simptomele (dificultăți la scris și citit), cauzate probabil de o carență de EPA.
Trucul care îți taie pofta de mâncare. Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic: „Aceasta e rețeta cea mai simplă pentru slăbit”
2. Îmbunătățește comportamentul copiilor cu tulburări neurologice precum deficitul de atenție (ADHD), cu efecte benefice asupra hiperactivității și impulsivității. Capacitate de memorie redusă, lipsă de concentrare, agitație… dacă copilul vostru are dificultăți de învățare, consumul de omega 3 poate rezolva problema. Aceste grăsimi esențiale stimulează funcțiile cognitive și întăresc conexiunile dintre neuroni, pentru că acționează direct pe dezvoltarea celulelor din creier. Studiile clinice au arătat un deficit de DHA la copiii care suferă de ADHD.
3. Ameliorează dispoziția și îmbunătățește calitatea somnului. Dacă copilul vostru pare trist și anxios, are probleme să adoarmă și se trezește în timpul nopții, poate fi vorba de o carență de DHA. Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au urmărit timp de 4 ani copiii cu tulburări de somn. Rezultatele studiului au arătat scăderea anxietății și o creștere a timpului de somn în medie cu o oră la copiii care primeau omega 3. Indiferent că provin din alimente sau din suplimente, acizii grași esențiali vă ajută copilul să fie mai liniștit și să se odihnească mai bine.
Creștere și dezvoltare sănătoasă
La capitolul creștere și dezvoltare sănătoasă, despre omega 3 numai de bine:
1. Participă la maturarea optimă a retinei și cortexului vizual, cu rol în creșterea acuității vizuale- aportul de Omega 3 de origine marină ajută copilul să vadă mai bine și mai precis, DHA favorizează transformarea mesajului luminos în imagine și este indispensabil funcției retiniene.
2. Are rol crucial în dezvoltarea sistemului osos și a dinților susține creșterea oaselor.
3. Asigură buna funcționare a sistemului cardiovascular, reglează nivelul de colesterol și trigliceride.
4. Ajută la pierderea în greutate- reduce țesutul adipos și crește masa musculară, crește sațietatea după masă și scade riscul de obezitate.
5. Previne apariția diabetului de tip 1, o boală cronică autoimună cu debut în copilărie – un studiu prospectiv făcut în Norvegia a arătat că administrarea de ulei de ficat de cod în primul an de viață a fost asociată cu un risc semnificativ mai scăzut al diabetului zaharat insulino-dependent la copil.
Alimentele în care găsim Omega 3
Și dacă tot ne dorim copii sănătoși și „bine crescuți”, aflați că beneficiile grăsimilor omega 3 apar încă din viața intrauterină! Un studiu randomizat dublu orb făcut pe 600 de gravide a arătat că aportul de omega 3 de origine marină în timpul sarcinii și alăptării crește IQ-ul copilului cu 4,1 puncte la vârsta de 4 ani.
Grăsimile esențiale omega 3 sunt prezente în peștele gras (somon, sardine, ton), în uleiurile vegetale (rapiță, in, nuci) sau în suplimentele alimentare.
Este recomandat să le consumăm de la cea mai fragedă vârstă, ele trec din circulația maternă la făt și ulterior, prin intermediul laptelui, la nou născut. Femeia gravidă și cea care alăptează are nevoie de un aport optim de omega 3. Ulterior, aveți grijă ca alimentația copilului vostru să fie echilibrată și bogată în omega 3: 2 porții de pește gras pe săptămână sau suplimente cu ulei de pește speciale pentru copii. Este o soluție 100% naturală și cu efecte benefice garantate!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Secretul tinereții fără bătrânețe. Mihaela Bilic dezvăluie proteina care face minuni: „Se găsește exclusiv în produsele de origine animală”
Nu e nevoie să facem sacrificii prea mari. Există o proteină ce ne poate ajuta să rămânem tinere o perioadă cât mai multă de timp. Se găsește în anumite produse de origine animală, iar Mihaela Bilic spune că singurul care oferă rezistență și elasticitate țesuturilor din corp e siliciul.
Citește și Mihaela Bilic aruncă bomba despre combinația iubită de români. ”E spre binele nostru, credeți-mă!”
„Ce au în comun pielea, oasele, articulațiile, mușchi și tendoanele? Colagen, o proteină de bază a țesutului conjunctiv, reprezintă 25-30% din totalul proteinelor din organism. Această moleculă este formată dintr-o rețea de fibre care conferă rezistență și elasticitate multor țesuturi: piele, păr, unghii, oase și dinți, mușchii, tendoane și ligamente, articulații și vase de sânge. 75% din structura pielii și 85% din structura mușchilor este reprezentată de colagen. Există 1,6 kg colagen în sistemul osos, 1,4 kg în piele și 0,5 kg în mușchi”, a explicat medicul nutriționist pe pagina sa de Facebook.
Mihaela Bilic explică faptul că e „o proteină formată din 19 aminoacizi. Se găsește exclusiv în produsele de origine animală și nu se dizolvă în apă”.
„Care sunt factorii care afectează producția de colagen? În primul rând îmbătrânirea, sinteza de colagen scade cu 1% pe an, începând cu vârsta de 20 ani. Alți factori negativi: expunerea excesivă la soare, fumatul și abuzul de alcool, poluarea și stresul. La fiecare 10 ani femeile pierd aproape 10% din densitatea osoasă și 7% din elasticitatea și grosimea pielii. În primii 5 ani după menopauză, datorită lipsei estrogenului, sinteza de colagen scade cu aproximativ 30%. Nivelul crescut de homocisteina sau cortizol și toți factorii care cresc oxidarea la nivel celular au impact negativ asupra colagenului”, a afirmat Mihaela Bilic.
Citește și Ce să nu pui niciodată în salată. Mihaela Bilic: „Îngrașă mai tare decât untul și slănina!”
Nutriționista a explicat ce putem să mâncăm ca să stimuleze producția internă și să mențină sinteza naturală de colagen la cote înalte.
„Nu materia primă ne lipsește, alimentația zilnică asigură un aport suficient de aminoacizi necesari producției de colagen. Indiferent că mâncăm proteine animale sau vegetale, din carne, pește, ouă, brânză, cereale, leguminoase boabe și oleaginoase putem sintetiza colagen. Ce ne trebuie este un catalizator pentru această reacție, un element care să stimuleze producția internă. Cine este el? Siliciul.
Există suplimente cu siliciu stabilizat sub formă de acid ortosilicic care activează enzimele cheie generatoare de colagen. Aceste suplimente sunt 100% vegane și nu conțin colagen, ci protejează propriul colagen prin neutralizarea factorilor oxidativi care îl distrug. Secretul tinereții fără bătrânețe? Un strop de siliciu, care să mențină sinteza naturală de colagen la cote înalte”, a subliniat medicul nutriționist Mihaela Bilic.