Medicul Mihaela Bilic spune că acest obicei este unul pe cât de periculos, pentru că distrage atenţia de la şofat, pe atât de dăunător sănătăţii, deoarece la volan nimeni nu o sa mănânce o salata sau alte alimente sănătoase, naturale.
„Pentru siguranța și silueta voastră, nu mâncați la volan!
Să ronțăi ceva bun când pleci la drum, este o plăcere. De multe ori nu are legătură cu foamea, este mai degrabă un moment de relaxare, un ritual care face deplasarea mai frumoasă. Iar la volan nu se mănâncă legume și piept de pui la grătar, ci tot ce este delicios, apetisant și…interzis.
Dincolo de siluetă, care are de suferit, mâncatul la volan ne pune în pericol siguranța. Avem impresia că atenția noastră este distributivă și că putem face mai multe lucruri deodată, precum Napoleon, însă în realitate nu e deloc așa. Atunci când conduci nu mai poți fi atent la ceea ce mănânci, simțurile tale nu pot aprecia alimentele la adevărata lor valoare. Varianta inversă este și mai periculoasă, cu cât ești mai concentrat pe mâncare, cu atât eficiența și implicarea în trafic vor fi reduse.
Nu, nu putem face mai multe lucruri deodată la capacitate maximă. Așa că ar fi mai bine să alegem: ori mâncăm, ori șofăm! Iar dacă avem chef de o gustare, ideal ar fi să ne oprim, să ne dezmorțim un pic și să ne luăm și ceva bun de mâncat. Multe dintre mașini chiar sunt dotate cu un program/avertizare care îți amintește după 2 ore de condus să iei o pauză.
Și dacă tot vorbeam despre siguranța rutieră, aflați că în Franța poți să iei amendă dacă mănânci la volan.
Oare am fi dispuși să renunțăm la plăcerile alimentare de frica amenzii? Noi, românii, nici la telefon nu vrem să renunțăm atunci când conducem, darămite la mâncare! Nu cred că în legislația noastră va exista vreodată această sancțiune. Însă data viitoare când mâncați la volan, vă rog să vă amintiți că acest obicei nu face bine nici pentru siluetă, nici pentru siguranță”, a transmis Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.
Dr. Mihaela Bilic, medic Nutriționist, a fost invitată în emisiunea Pastila de Frumusețe, realizată de Georgiana Ioniță la Spectacola și DC News.
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a vorbit despre dependența de gestica mâncatului, de nevoia de a ronțăi ceva mereu, atât acasă, de plictiseală, cât și în momente încărcate emoțional, atunci când mâncarea ne devine un bun prieten, un camarad care suplinește unele lipsuri.
„Nu este o dependență chimică de nutrienții din mâncare. Mâncarea este partenerul tău, de exemplu, la film, pe canapea. Da, mâncarea îți este partener. Este partenerul tău la drum, în mașină, când pleci la un drum lung și ai și ceva de ronțăit cu tine, lucrurile sunt mai frumoase, nu? Este partenerul tău în momentele de tristețe și singurătate, dacă afară plouă și e frig și ești singur acasă, când e mâncarea lângă tine, deci este un aliat și un partener de care trebuie să ținem cont, și acest tip de dependență este exact ca și cum am fi într-o relație de iubire, prietenie, conviețuire cu o persoană, doar că de multe ori aici a necazul, persoana mai greu s-o găsești și să ți se potrivească, mâncarea e mai ușor de ajustat și comoditatea asta e e grea pentru noi și și ne aduce deservicii.
Nu mai trebuie s-o gătim noi că e gata preparată. Da, fie în supermarket, fie așa, nu mai trebuie să ieșim din casă, s-o cumpărăm pentru că vine singură la ușă. O avem peste tot, nu cumva să ne lipsească. Societatea parcă ne și îndeamnă. Suntem înconjurați de ea, tocmai ca să ne fie comod și folosind-o, să ne fie un pic mai bine. Este o relație firească. Așa am fost construiți de natură. Să avem stare de bine când mâncăm.
Deci nu e dependență așa cum suntem dependenți apa caldă, de curentul electric, dar suntem, da, dependenți într-un mod pozitiv de mâncare.
Vă invit, dacă vreți, să faceți un exercițiu de imaginație și să vă închipuiți ce ar însemna o zi din viața voastră fără mâncare, să vedeți cât de trist devine totul, inclusiv când ieșim cu prietenii, când avem culmea, o ședință, o discuție la birou, o masă goală, fără nimic de mâncare, e mai tristă. Deci este suficient să aducem ceva de ronțăi, ceva de ciugulit. Și dintr-odată atmosfera se schimbă.
Așa că mâncarea este un element nutrițional, dar este și unul social. Este unul care aduce oameni împreună sau, în anumite situații, îți ține loc de partener în momentul în care viața ta nu e suficient de plină de alte lucruri frumoase. Deci dependența asta nu trebuie să o eliminăm și să ne acuzăm pentru ea.
Pentru că, ferească Dumnezeu, fără mâncare nici măcar nu știm la ce ar trebui să apelăm sau cât de greu ne-ar putea fi”, a declarat Mihaela Bilic, în emisiunea de la Spectacola.