În cartea sa „Sănătatea are gust”, dr. Mihaela Bilic oferă sugestii utile pentru a aborda masa de Paști într-un mod echilibrat, fără a renunța la plăcerile gustative. Ea subliniază că este posibil să ne bucurăm de tradițiile culinare specifice sărbătorilor, menținând în același timp un stil de viață sănătos.
Nutriționista recomandă pasca cu brânză dulce ca fiind desertul ideal pentru masa de Paști, considerând-o drept o opțiune echilibrată din punct de vedere nutrițional. „Este un preparat care face parte mai degrabă din categoria «panificație», datorită combinației dintre cozonac și brânză, decât din cea a «cofetăriei»”, a explicat medicul, subliniind beneficiile acestei tradiții culinare.
Citește și: Rețetă rapidă de pască fără aluat. Propunerea lui Teo Trandafir pentru Paștele din acest an
Mihaela Bilic a lăudat, de asemenea, acest desert și în emisiunea Sinteza Zilei, de pe Antena 3, unde a spus că o pască pregătită în mod sănătos are un strat generos de brânză și puțin zahăr:
„Pasca, o ador. Eu pască aș mânca în tot timpul anului. Ador produsele lactate, iar brânza aceea în combinație cu coca de cozonac, înghit în sec. Atenție! Acum pasca începe să fie ca o tartă…
Pentru mine, pasca înseamnă jumătate din înălțimea ei să fie cocă de cozonac și brânza să fie deasupra de 2-3 degete, acum văd că începe să fie o tartă plină de brânză și cu un blat care este din ce în ce mai dulce.
Vă spuneam că în momentul în care ești un cofetar bun sau un patiser bun, trebuie să faci produsele să nu fie excesiv de dulci. Până la urmă, dacă pui zahărul mult în orice, oamenii vor consuma, dar ideea este să lași aroma fructelor, al făinii, al brânzei să se simtă, iar un produs care este prea dulce, va fi descalificat”, a mărturisit Mihaela Bilic.
Dacă îți dorești un desert tradițional de Paște, pasca cu brânză dulce și aluat pufos este alegerea perfectă! Iată cum o poți prepara:
Ingrediente pentru aluat:
– 300 g făină
– 2 gălbenușuri
– 40 g zahăr
– 190 ml lapte
– 60 g unt
– 12 g drojdie
– Zahăr vanilat
– Coajă de lămâie
– 300 g brânză dulce de vaci
– 50 g smântână
– 3 ouă
– 100 g stafide
– 100 g zahăr
– Coajă de lămâie
– 100 g stafide
– 30 g griș
– Esență de vanilie (opțional)
– Esență de portocală (opțional)
Pregătirea aluatului:
Sfărâmă drojdia și adaugă apă călduță și câteva linguri de făină. Lasă amestecul să crească, apoi toarnă-l peste făina cernută. Frământă aluatul până devine elastic. Acoperă și lasă-l la dospit într-un loc cald, până își dublează volumul (aproximativ o oră).
Pregătirea umpluturii:
Adaugă toate ingredientele pentru umplutură într-un bol mare și amestecă-le bine până obții o compoziție omogenă. Poți adăuga esență de vanilie sau de portocală, în funcție de preferință.
Asamblarea pascăi:
Întinde aluatul pe o suprafață curată, în funcție de dimensiunea formei folosite. Adaugă umplutura de brânză și nivelează-o uniform.
Coacerea:
Unge pasca cu un ou bătut și pune-o într-un cuptor preîncălzit la 180°C. Lasă-o să se coacă, timp de aproximativ 40 de minute sau până când devine frumos rumenită.
Citește și: Rețetă pentru Paște. Pască fără aluat cu brânză. Modul de preparare pas cu pas