Mihaela Bilic a explicat care este cea mai bună metodă de a conserva murăturile, dar și care este murătura ce ne oferă cele mai multe avantaje pentru sănătate.
„Dacă tot a venit anotimpul rece, haideți să vorbim despre murături. O variantă sănătoasă de a consuma legume și în timpul iernii. Murăturile fac parte din categoria alimentelor fermentate, conțin bacterii vii și au efect probiotic. Murăturile completează și îmbogățesc microbiota intestinală de care depinde imunitatea noastră”, a spus Mihaela Bilic
Invitată la emisiunea lui Cătălin Măruță, Dr. Mihaela Bilic a vorbit despre murături și despre modul cel mai sănătos de a le consuma. Aceasta a dezvăluit că murăturile care au cele mai multe beneficii pentru sănătate sunt cele în saramură, datorită procesului de fermentație. De asemenea, Mihaela Bilic a spus că, din păcate, majoritatea murăturilor pe care le găsim în supermarketuri sunt în oțet pentru că este o metodă mult mai simplă de a le conserva, deși nu au la fel de multe beneficii pentru organismul nostru.
„Din păcate, majoritatea murăturilor pe care le cumpărăm din supermarket sunt în oțet. Pentru că se păstrează mai ușor și pentru că se obțin mai ușor. La murăturile în saramură trebuie să lași timpul ăla de fermentație, îți trebuie o temperatură corectă. E mai ușor să pui într-un borcan niște legume în oțet. Ce face oțetul? El, de fapt, este un agent de conservare prin blocarea fermentației. Chiar dacă ele poate arată la fel, chiar dacă la gust nu ne dăm seama foarte bine care e diferența, din punct de vedere al sănătății și nutriției, diferența e de la cer la pământ. Nu numai că cele mai bune murături sunt cele în sare, dar acel proces de lactofermentație este miraculos. Pentru că este un proces prin care se creează probioticele. Foarte important, inclusiv din punct de vedere al digestiei, toate acest probleme digestive, inclusiv constipația, balonarea, toate aceste lucruri pe care noi le simțim în intestin și ni se pare că am făcut niște alegeri alimentare greșite sunt din cauza lipsei fermentației”, a explicat Dr. Mihaela Bilic.
Te-ar putea interesa și: Cât de periculos este, de fapt, glutamatul de sodiu. Mihaela Bilic: „A fost acuzat de multe efecte negative”
În plus, Dr. Mihaela Bilic a vorbit despre cea mai sănătoasă murătură dintre toate și anume varza. Aceasta a precizat că, în varianta murată, varza are mult mai multe beneficii decât crudă, de exemplu, conține o cantitate dublă de vitamina C, iar cantitatea de sulf scade. De asemenea, Dr. Bilic a explicat faptul că murăturile nu trebuie consumate neapărat ca garnitură, ci pot fi mâncate ca gustare, fiind cea mai sănătoasă variantă de a mânca legume pe timpul iernii.
„Varza este pe primul loc la capitolul celebritate, ea este personajul celebru și nu numai la noi. Aș spune că varza este o legumă pe care mai bine o mănânci murată decât proaspătă pentru că are de două ori mai multă vitamina C în varianta murată. Varza are compuși cu sulf și în momentul în care o gătim, dacă nu o gătim corect, sulful ăla poate fi deranjant. Prin fermentație, cantitatea de sulf scade, glucidele și fibrele se înmoaie și nici problemele de digestie nu mai apar. Singurul lucru care ne poate împiedica să nu mâncăm varză murată este cantitatea de sare. Însă, putem spăla varza pentru a elimina din sare. Nu e ușor să pui murături. Nu doar că sunt sănătoase, dar putem să ronțăim murături ca gustare, nu trebuie neapărat să fie doar garnitură. Sunt cea mai sănătoasă și mai recomandată metodă de a mânca legume iarna”, a adăugat Dr. Mihaela Bilic, la emisiunea lui Cătălin Măruță.
Cine este Mihaela Bilic
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai buni nutriționiști de la noi din țară. Totodată, este și autoarea unor cărți de nutriție. Aceasta a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila’ din Bucureşti, în anul 1996. Mihaela Bilic, noua vedetă de la Pro TV, are 51 de ani și s-a născut în Câmpina. A făcut rezidențiatul în cadrul secției de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, devenind medic specialist în 2002. După șase ani, în 2008, aceasta a devenit medic primar în specialitatea diabet, nutriţie şi boli metabolice. Şi-a aprofundat studiile și a efectuat un master în psihonutriţie la Paris, în 2013. Astfel, ea s-a axat pe studierea modului în care nutriţia şi neurobiochimia afectează emoțiile oamenilor. Pe de altă parte, medicul nutriționist este și autoarea unor cărți de nutriție. În 2007 a publicat „Trăiesc, deci mă abţin’, iar patru ani mai târziu – „Sănătatea are gust’, o carte de nutriţie dedicată întregii familii.