„Eticheta nutrițională nu e întotdeauna clară. Legislația spune că toate alimentele ambalate trebuie să aibă o etichetă nutrițională. Din păcate termenii folosiți nu sunt întotdeauna în beneficiul consumatorilor și mai mult încurcă decât ajută. Explicația ar putea fi lipsa de comunicare dintre medicii nutriționiști și autoritățile din domeniul alimentar. Sau și mai simplu, exprimarea lacunară din limba engleză/germană, care pune laolaltă noțiuni diferite sub același titlu.
Alimentul care reduce riscul de deces. Mihaela Bilic recomandă să fie consumat de cel puţin două ori pe săptămână: „Beneficiile sunt incontestabile”
Pentru ei termenul de zaharuri înseamnă deopotrivă și zahărul rafinat și lactoza din lapte. Ori confuzia e gravă: zahărul este un dizaharid rapid, format dintr-o moleculă de glucoză și una de fructoză, în timp ce lactoza este un dizaharid lent, format dintr-o moleculă de glucoză și una de galactoză. Zahărul are impact negativ pe glicemie/siluetă și trebuie evitat, în timp ce lactoza e mai degrabă benefică.
Tabelul nutrițional din fotografie aparține unei sticle de kefir. La prima vedere am putea crede că are zahăr (zucker) adăugat și albuș de ou(eiweiß). Când de fapt este vorba de lactoza și de proteinele prezente în mod natural în lapte!!!! Eticheta nutrițională ar trebui să fie un ajutor pentru consumatorii obișnuiți, nespecialiști în domeniul nutriției. Însă, culmea, doar un profesionist poate ști că albușul de ou este cea mai pură formă de proteină, în raport de ea se exprimă restul proteinelor. Cât despre zahăr, nici vorbă să fie adăugat, în chefir avem doar carbohidrații prezenți natural în lapte.
De ce sunt folosiți termeni inproprii, care pot crea confuzii? Dumnezeu știe, legislația în domeniul alimentar e mai degrabă dușmănoasă decât folositoare. Așa am ajuns să ne ferim de zahărul din lapte, iar la polul opus se află industria alimentară care este capabilă să ascundă zahărul sub denumiri necunoscute și bizare(foto). Din toată această confuzie doar consumatorii ies păcăliți și zăpăciți. Nu e de mirare că ai nevoie de un doctorat în nutriție ca să descifrezi o etichetă”, a explicat Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.