Mihaela Bilic, TOP 5 alimente necesare pentru o viaţă sănătoasă

Mihaela Bilic a dezvăluit care i se par a fi cele mai importante alimente pe care trebuie să le introducem în meniul zilnic.
Alina Costache
06 iun. 2024, 10:30
Mihaela Bilic, TOP 5 alimente necesare pentru o viaţă sănătoasă

Mihaela Bilic a realizat topul celor mai importante cinci alimente de care nu trebuie să uiți în viața de zi cu zi, întrucât acestea vin cu proprietăți semnificative în viața ta. Unele dintre ele sunt și rămân controversate, atenționează specialista, căreia nu îi pasă de faptul că părerea sa va genera replici negative.

Băutura minune pe care trebuie să o consumi zilnic. Mihaela Bilic: „Hidratează, ajută la imunitate, scade riscul de obezitate și de cancer”

Aș începe cu iaurtul, e un aliment senzațional, din lapte și are probiotice, deci lactatele fermentate pe primul loc. Apoi, neapărat, puneți un ou, pentru că atunci când plecau la război, romanii primeau pe zi un ou și un măr, asta le asigura supraviețuirea, deci puneți și voi oul, este un aliment complet, dar și mărul, pentru că avem nevoie de un strop de vitamina C, altfel e grav pentru organism.

Mai punem și ceva de care are nevoie organismul, dar noi nu mâncăm atât de des și, anume, pește. Dacă am avea nu în fiecare zi, dar măcar la 3 zile să mâncăm un pic de pește, omega treiul din el ne ajută, ne face bine și să fim mai sănătoși. Și pe ultimul loc le-am lăsat pe cele mai controversate, carbohidrații, adică făinoasele. Aveți de ales dintre orez, pâine, mămăligă, eu o să aleg cartoful, pentru că tare bun este un cartof fiert cu ou. Să facem o salată orientală.”, a spus Mihaela Bilic într-un videoclip postat pe rețelele de socializare.

Consumul de lapte, necesar pentru o sănătate optimă
Din lista alimentelor necesare pentru sănătate, Bilic includea în trecut și laptele, de care nu ar trebui sub nicio formă să ne privăm, este ea de părere. Astfel, nu este o noutate faptul că specialista spune că ea consumă această băutură în loc de apă, dezvăluind mai jos de ce.

„Laptele este un aliment universal complet, pentru că orice ființă, la orice vârstă, consumă lapte, adică noi creștem cu lapte. Multă lume zice că nu mai avem nevoie ca adulți sau că animalele nu mai au nevoie de el, toată lumea consumă lapte, la orice vârstă. Este esențial, pentru că indiferent de ce am mânca, dacă nu avem în dietă și laptele, nu avem echilibru nutrițional, ne asigură un echilibru pe care alte produse nu-l pot oferi.”, a declarat Mihaela Bilic, în cadrul emisiunii Vorbește lumea, de pe Pro TV.

 

Laptele este un aliment complex
Laptele este un aliment complex, spune Mihaela Bilic care a dezvăluit beneficiile care-l fac pe acesta să fie un superaliment pentru organism.

„Este și funcțional, pentru că rolul lui de hrănire menține și îmbunătățește sănătatea, vine cu niște beneficii suplimentare. Când vine vorba de beneficii, trebuie să menționăm hidratare și remineralizare, eu nu beau apă, ci lapte, pentru că are apă. Toate mineralele sunt în proporții optime, are calciu, are tot. Hidratează mai bine decât apa, scade riscul de carii, ajută la imunitate, scade riscul de obezitate, previne osteoporoza și riscul de fracturi. Tot lactatele scad și riscul de cancer.”, a continuat ea.

Mihaela Bilic explică „ronţăiala” dintre mese: „Suntem programaţi să mâncăm non-stop”

Mihaela Bilic spune că gustarea este o mică masă justificată de foame, care nu are efect asupra siluetei. Ronțăiala este o metodă de calmare a stresului și poate dubla aportul de calorii dintr-o zi. Care mai sunt diferențele dintre cele două aflăm de la medicul Mihaela Bilic la Doctor de bine.

„Când ai mâncare în jur, ronțăiala devine o chestiune firească. Trebuie să te păzești să nu te trezești mâncând. Cred că suntem programați să mâncăm non-stop. De ronțăit ronțăim mai ales când suntem stresați, când ne plictisim, când vrem să scăpăm de o activitate neplăcută. Deci ronțăiala presupune o chestiune de relaxare a creierului.

Deci trebuie să înțelegem că aceste două entități care conviețuiesc în trupul nostru, creierul -care vrea tot timpul să mănânce – și ficatul și restul tubului digestiv – care nu prea știu să spună stop – au nevoi diferite.

Diferența dintre gustare și ronțăială este una majoră. Știm de la copii că avem două gustări – una la ora 10:00/11:00 dimineața și una la ora 17:00. Sunt niște mese mici care sunt recomandate în alimentația copiilor tocmai pentru că ei nu au stomacul mare, sunt tot timpul distrași de alte activități și mai uită să mănânce, se satură mai repede. Atunci, pentru un copil, ca să nu consume din rezervele de grăsime și de mușchi ale organismului, este bine să le dăm din exterior o mică gustare și în felul ăsta ei să crească și să consume energie din mâncarea venită din exterior”,  spune Mihaela Bilic, medic nutriționist.

Medicul Mihaela Bilic mai spulberă un mit: ”Nu ne îngrășăm de la o bere”

„Și la adulții care fac muncă fizică sau care sunt normoponderal sau mai degrabă slăbănogi și, din nou, trebuie să-și protejeze rezervele de grăsime.

Deci gustarea este o masă în primul rând justificată de foame. Asta este obligatoriu. Trebuie să ne gândim de când nu am mai mâncat. Dacă au trecut măcar trei ore de la masa anterioară și dacă mai sunt alte două sau trei ore până la masa următoare și chiar simțim o senzație de foame acută, atunci da, gustarea este un lucru bun.

Un sandwich mic, un iaurt, o bucată de covrig, o banană, ceva care să ne țină de foame încă două ore.

Ronțăiala este eficientă în momentul în care respectivul produs este crocant. Că sunt chipsuri, că sunt covrigi, că sunt uscături, că sunt alune. Se potrivesc foarte bine cu ronțăiala. Au multe calorii. Avem grăsime din belșug. În alune avem și proteine, deci este o chestiune concentrată pe profilul de ronțăială.

Pentru o masă mică nutriționiștii recomandă undeva un aport caloric cam de 150 de calorii. Adică masă mică înseamnă o felie de pâine, cu ceva. Un covrig mic, o banană, un aport caloric micuț, cât să ne mai țină un pic de foame.

Pentru o masă mică avem, de exemplu, un cottage cheese cu o felie de pâine prăjită. Ar fi cea mai bună ronțăială dacă am ronțăi legume – morcov, ardei gras, ridichi, castravete. Nu au niciun risc.

Greşeala majoră pe care o faci, când vine vorba de fasting. Mihaela Bilic: „Nu există alimente permise și interzise, poți mânca orice dar nu oricât. Trebuie respectată noțiunea de porție corectă”

Produsele de ronțăială, de obicei, sunt extrem de concentrate în calorii. Ronțăiala mai are o problemă, pentru că o facem la volan, în canapea, în fața unui ecran. Nu ne dăm seama de cantitatea consumată și de obicei ne oprim când s-a terminat punga. Ronțăiala se poate prelungi în funcție de dimensiunea ambalajului, deci foarte important, în momentul în care cumpărăm trebuie să luăm ambalajul cel mai mic. În felul ăsta ne limităm cantitatea.

Ronțăiala ne duce într-o zonă în care uităm de noi, uităm de griji, uităm de gânduri și ronțăim încontinuu. Atenție mare! Dacă aveți probleme cu silueta, ronțăiala aduce de două ori mai multe calorii decât mâncarea și atunci ar trebui să ne oprim din ronțăilaă dacă vrem să slăbim”, mai spune Mihaela Bilic, medic nutriționist.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Călin Georgescu a profețit sfârșitul. România se scufundă: Va fi un Uragan!
Playtech.ro
BREAKING NEWS: Klaus Iohannis a desemnat noul premier
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Secretul celor mai gustoase sarmale din Bucovina. Ingredientul care le dă gustul aparte
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Lukaşenko Își Depune Candidatura pentru Alegerile Prezidențiale din Belarus
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!