Gabriel Cotabiţă a fost găsit, vineri, în stare de inconştienţă, într-un hotel din Capitală. Cântăreţul a fost resuscitat de un echipaj SMURD şi a răspuns rapid manevrelor, fiind stabilizat şi dus la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală. Vestea a picat ca un trăsnet pentru apropiaţii artistului.
Adrian Enache a declarat la începutul săptămânii că a aflat de la medici că prietenul său Gabriel Cotabiţă nu mai are activitate cerebrală, iar funcțiile lui vitale sunt menținute artificial.
„Noi ne rugăm pentru Gabi, doar că, din păcate, nu mai avem de ce… Am vorbit cu Mihai Pocorschi (colegul lui Cotabiță în trupa VH2 – n.r.), iar medicii au spus că lui Gabi nu-i mai funcționează creierul și că a intrat în moarte cerebrală. Din păcate, nu se mai poate face nimic acum”, a mărturisit pentru „ring„, cu tristețe, Adrian Enache.
Declaraţia lui Adrian Enache nu a fost deloc pe placul lui Mihai Bendeac, care l-a taxat dur pe cântăreţ pentru afirmaţia făcută.
„Buna seara. Imi cer iertare ca, in toate aceste ultime zile, nu am răspuns niciunei solicitări din partea presei in legătura cu starea de sănătate a lui Gabi sau diferite alte detalii. A fost dorința familiei sa se păstreze Discreția ce se cuvine unui om care excelează, printre altele, in demnitate.
Astăzi, însă, observând cu amărăciune ca un număr impresionant de persoane mai mult sau mai puțin publice au nesocotit, au ignorat aceasta dorinta a familiei si s-au erijat in purtători de cuvânt, specialiști in medicina sau apostoli in slujba Informării opiniei publice, îndrăznesc sa sper, cunoscându-le pe Eliza, Milena si Aela, ca nu se vor supăra pentru aceasta inițiativa a mea. Vazandu-le afectate, atât pe ele cat si pe doamna Cotabita (mama lui Gabi), in toate aceste zile, de zvonistica si dorința exagerata a unora de a se exprima pe aceasta tema, am decis sa lămuresc câteva aspecte.
Înainte de orice, Gabi nu este in moarte cerebrala. Da, starea lui este gravă. Suntem conștienți. Dar, momentan, este stabil, deși asistat. Se vorbește insistent despre o „minune”. Pana una alta, e o minune ca niște medici absolut excepționali profesează in Romania pe un salariu pe care nu as vrea sa-l cataloghez si, datorită efortului, talentului, pasiunii si empatiei lor, Gabi, ca de altfel toți ceilalți pacienți, pot spera la „minuni”.
Rugămintea familiei se adresează celor care, efectiv, simt ca trebuie sa vorbească pe aceasta tema. Nimic nu e mai important decât tratarea pozitivă a acestei situații. In goana pentru morbid, sa nu uitam ca suntem oameni. Fatalismul si boceala, in aceasta situație, denota, din păcate, o lipsa de respect fata de cei apropiați, in primul rând referindu-ne la mama lui Gabi. Dansa e puternica. E optimista. Un optimism molipsitor. Crede, spera ca el va fi bine. Sa nu-i ingreunam situația.
Va rog încă o data: optimism. Doar asa se poate produce o minune. Fiți oameni, nu hiene. Se poate! E VIU!!!! Abtineti-va. Veți fi anuntați daca si cand va fi nevoie de ciocli si bocitoare. Înclin sa cred ca nu prea curând.
PS – Nu ma pot abține: am o informație pe surse. Adrian Enache e in moarte cerebrala. De câțiva ani. Dar a ascuns. Faptul ca a spus asta, din senin, despre Gabi, tine de faptul ca încearcă sa abată atenția…”, a scris Mihai Bendeac pe pagina de Facebook.
Prof. dr. Constantin Popa, director onorific al Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare, a explicat la România TV ce înseamnă moarte ceebrală şi comă indusă medicamentos.
„Moartea cerebrală înseamnă moartea individului. Sunt nişte criterii pentru a stabili moartea cerebrală. Cred că se exagerează când se vorbeşte de moarte cerebrală din moment ce noi nu ştim care sunt situaţiile obiective de la faţa locului. Coma indusă medicamentos este o stare care poate sa nu insemneze moarte cerebrala ci protecţie neuronală care permite cu un consum energetic mic să restabilească anumite funcţii. Este o variantă prin care se încearcă de a mai proteja anumite celule.
Din comă indusă îşi poate reveni. Dacă vorbim însă de lipsa activităţii cerebrale nu avem ce să discutăm de coma indusa. Coma indusă se face când mai există activitate cerebrală. Când nu mai există, şi avem semne clare clinice şi de laborator că este moarte cerebrală, nu mai este nevoie de comă indusă că nu mai avem la ce s-o folosim. Coma indusă se face când mai sunt speranţe”, a declarat prof. dr. Constantin Popa.