Alexandru Vișinescu este unul dintre cele mai apreciate personaje jucate vreodată de Mihai Bendeac. Scheciurile care l-au avut în prim plan pe fostul comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat au avut un succes teribil, însă juratul iUmor nici nu bănuia că va fi protagonistul unui episod absolut inedit.
Într-una dintre pauzele emisiunii iUmor, actorul a fost abordat de o doamnă din juriu. După ce i-a cerut lui Mihai să facă o poză cu dumneaei a început un dialog de-a dreptul incredibil.
„Mihai, știi de ce am vrut să fac o poză cu tine? Știi cine sunt eu?”. Întrebările femeii au primit răspuns negativ din partea juratului, iar totul avea să fie dezvăluit în câteva secunde:
„Te apreciez ca actor şi ca persoană. Urmăresc emisiunile tale. Știi cine sunt eu? Sunt nepoata lui Alexandru Vișinescu. Omul ăla e carne din carnea mea, sânge din sângele meu. Este fratele tatălui meu. Ascultam emisiunile tale, dar să nu te superi pentru ce-ţi spun. El a auzit pentru că au şi ei terevizor acolo. M-am dus la dumnealui în vizită şi mi-a zis: Cine-i tipul ăla? Zic: Este-un actor! Şi de ce pronunţă numele meu? Chiar dacă are 93 de ani și început de Alzheimer,„, a dezvăluit femeia.
Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost condamnat definitiv, în 10 februarie 2016, la 20 de ani de închisoare în dosarul în care a fost găsit vinovat de crime împotriva umanităţii, decizia fiind o premieră din punct de vedere judiciar. Vişinescu este primul inculpat care a fost condamnat pentru fapte comise cu peste 50 de ani în urmă.
Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe Vişinescu că, în perioada 1956-1963, când a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a luat măsuri de persecutare a deţinuţilor politici încarceraţi.
Anchetatorii au identificat 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în mandatul lui Vişinescu. Doisprezece deţinuţi politici au murit în perioada în care penitenciarul a fost condus de Vişinescu.
Deţinuţii erau torturaţi fizic şi psihic, nu primeau medicamente şi îngrijire medicală, iar regimul impus de Vişinescu nu asigura condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung.
„Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violente, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate”, potrivit procurorilor.
Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache.