„Orice intervenție în spațiul public făcută domenii prioritare ale României, cum ar fi lupta împotriva corupției, sunt subiecte care atrag atenția de fiecare dată asupra opiniei publice din România, în special, iar din nefericire atunci când au impact negativ ați văzut că suntem pe prima pagină și în opinia publică internațională. Eu vreau să spun un lucru în care cred. Românii au, să spunem, experiența democratică autentică și reală în același timp, știu să penalizeze de fiecare dată orice exces și orice deviere de la drumul drept al integrării europene și al luptei împotriva corupției”, a declarat primarul Chirica, în cadrul unei conferințe de presă.
El a adăugat că speră că felul în care se vor manifesta românii față de amendamentele depuse în Senat va fi unul corect. Potrivit acestuia, cetățenii „vor reuși să puncteze de fiecare dată orice derapaj față de o conduită firească europeană în momentul de față”, arată Agerpres.
„Îmi amintesc cu tristețe modalitatea uneori jenantă în care domnul Șerban Nicolae și-a permis să vorbească despre mine în Comitetul Executiv, prin care s-a propus demiterea mea din funcțiile de conducere. Eu sper că dacă (Șerban Nicolae—n.r.) intră în contradicție cu domnul Ponta, să ceară toate organizațiile județene ale PSD excluderea dumnealui din partid pentru această manieră autoritară și individuală în același timp prin care expune imaginea partidului. Mai mult decât atât, inițiativele personale sunt lăudabile atunci când duc la creșterea imaginii și a gradului de încredere a românilor față de PSD, ceea ce cred că în situația de față nu este cazul. Și mai mult decât atât, domnul Șerban Nicolae (…) are tendința să se pronunțe despre persoane pe care nu le cunoaște și e un lucru mai puțin potrivit pentru un om care totuși este președintele Comisiei Juridice a Senatului României, nu este de ici de colea, și ar trebui să aibă mai multă responsabilitate atunci când vorbește despre români în general”, a declarat Chirica.
Senatorul PSD Șerban Nicolae a depus o serie de amendamente care prevăd, printre altele, că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la trei ani inclusiv, dar și pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mic de trei ani; parțial, cu trei ani, pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror efectuare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mare de patru ani.
De asemenea, se grațiază parțial trei pătrimi din restul rămas neexecutat din pedepsele de până la zece ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mic de patru ani; parțial, jumătate din restul rămas de executat din pedepsele de până la zece ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani.
În ședința de marți, Comisia juridică a Senatului a amânat, pentru data de 21 martie, dezbaterea și întocmirea raportului în ceea ce privește proiectul de lege pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate.
Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege organică, iar inițiator este Guvernul. Termenul de adoptare tacită este în data de 25 aprilie.