Medicul Mihai Craiu a spus că și înainte de pandemie după sărbători întotdeauna se observa o creștere a afecțiunior virale. „Ceea ce e diferit față de anii precedenți, când respectam o igiență a mâinilor, purtam cu toții mască și ne feream de persoanele bolnave, este că acum oamenii au obosit să se mai ferească și, pe cale de consecință, a crescut semnificativ numărul de boli virale.
Ceea ce e diferit față de acum două săptămâni este creșterea numărului cazurilor de gripă. Într-una din gărzile precedente, la compartimentul de primiri urgențe din peste 140 de teste făcute pentru gripă, 80 au fost pozitive”, a afirmat dr. Mihai Craiu.
Mihai Craiu a avertizat că tratamentul trebuie administrat copiilor numai după ce există un diagnostic corect și în urma testării și a explicat că este foarte importantă hidratarea copiilor.
„Important e să ne cumpărm medicamente dacă avem nevoie și dacă sunt prescrise de un medic. Spaimele și cumpăratul anticipativ sunt o altă caracteristică la români și care iau șansa unui pacient bolnav acum de a-și găsi medicamentele de care au nevoie.
Hidratarea cred că e absolut esențială și suficientă pentru trei sferturi din copiii cu viroze obișnuite. La mare pericol sunt doar sugarii, care nu știu să-și sufle nasul și nu știu să expectoreze”, a afirmat Craiu.
El i-a sfătuit pe părinți ca în cazul în care copilul are simptome de infecție virală să ia legătura mai întâi cu medicul de familie și a indicat trei simptome la care părinții trebuie să meargă cu copilul la Urgență:
„La urgențe trebuie să vină copiii care au trei lucruri (simptome) importante: Deshidratare, adică ies mai multe lichide decât intră ei, desaturare – adică sunt vineți la buze, la limbă, la față – și cei care se simt extrem de rău, deci dureri mari de cap, de mușchi, de oase.
La Urgențe, li se face un test, care aduce în cinci minute un rezultat, în cazul în care este necesar tratamentul antiviral”, a mai spus medicul.
INSP anunţă primele două decese confirmate cu virus gripal din acest sezon / Este vorba de două femei din Capitală, nevaccinate antigripal
Scris de News.ro | ieri, 16:13
INSP a anunţat, joi, primele două decese confirmate cu virus gripal din acest sezon, fiind vorba de două femei din Bucureşti, nevaccinate antigripal.
”Au fost comunicate primele două decese confirmate cu virus gripal din acest sezon”, afirmă INSP într-un comunicat.
Potrivit autorităţilor, prima victimă este o femeie în vârstă de 25 de ani, din municipiul Bucureşti, fără condiţii medicale pre-existente şi nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3.
A doua victimă este o femeie în vârstă de 50 de ani, din mun. Bucureşti, având condiţii medicale pre-existente, dar nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1.
Gripa face ravagii în România! Medicii au anunțat primele decese din acest sezon. Rata de pozitivare a ajuns la 37%
Rafila spune că declararea epidemiei de gripă ar impune restricţii
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat joi că declararea epidemiei de gripă ar impune restricţii iar abordarea ministerului a fost una care să vină în sprijinul desfăşurării normale a activităţii, să menţină şcolile deschise nu să introducă iar chestiuni legate de carantină şi izolare.
Alexandru Rafila a declarat că ”este a treia săptămână epidemică”. ”Ca să oficializăm această situaţie ( de epidemiei, nr) (..) o să emit o instrucţiune, legea 95 îmi permite acest lucru, o să trimit, o să adopt o instrucţiune, şi există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situaţie în care există o lege adoptată în timpul pandemiei, legea 136, iar această lege generează automat, prin emiterea unui ordin de ministru, anumite restricţii, ori aţi văzut că abordarea noastră a fost una care să vină în sprijinul desfăşurării normale a activităţii ecoonomice şi sociale, să menţinem şcolile deschise nu să introducem iar chestiuni legate de carantină şi izolare. Emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o astfel de situaţie. (..) Nu este o situaţie dramatică, ea este o situaţie fără precedent în această perioadă. În urmă cu 5 ani, în luna februarie aveam mai multe cazuri de infecţii respiratorii”, a spus ministrul, în exclusivitate la România TV.
Declaraţiile detaliate ale ministrului Rafila: