Mihai Fifor anunţă că niciun avion IAR 99 Şoim nu se mai ridică de la sol, până la finalizarea investigaţiei

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat că niciun avion de tipul celui prăbuşit la Bacău nu se mai ridică de la sol până nu se află cauzele care au dus la producerea incidentului aviatic.
Alina Costache
16 iul. 2018, 15:09
Mihai Fifor anunţă că niciun avion IAR 99 Şoim nu se mai ridică de la sol, până la finalizarea investigaţiei

Întrebat într-o intervenţie la România TV dacă se mai ridică de la sol vreun avion de tipul celui prăbuşit, respectiv IAR 99 Şoim, ministrul Apărării a afirmat: „Deocamdată nu, sunt la sol până când ne lămurim ce s-a întâmplat”.

Acesta nu s-a pronunţat în legătură cu cauzele care ar fi putut genera acest incident aviatic, susţinând că se află pe rol o investigaţie a Parchetului Militar şi nu poate comenta pe acest subiect.

Ministrul Apărării a mai precizat că avionul prăbuşit era unul cu dublă comandă, care efectua un „zbor de verificare tehnică”.

El şi-a exprimat bucuria că cei doi piloţi sunt în siguranţă şi că „sunt stabili şi conştienţi”.

O aeronavă de tip IAR 99 Şoim cu dublă comandă, din Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” de la Bacău, s-a prăbuşit luni, în jurul orei 13,30, în zona localităţii Nicolae Bălcescu, informează MApN.

Cei doi piloţi au reuşit să se catapulteze şi au fost recuperaţi, starea lor fiind stabilă.

„Comandorul Marcel Breşug, şeful de stat major al Bazei 95 Aeriană ‘Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu’, şi căpitan-comandorul Iulian Pena, instructor-şef zbor în cadrul aceleiaşi unităţi militare, s-au catapultat astăzi, 16 iulie, în jurul orei 13,30, la 5 kilometri vest de localitatea Nicolae Bălcescu din judeţul Bacău, deasupra Lacului Galbeni. Piloţii au fost recuperaţi de echipele de căutare-salvare ale bazei aeriene şi se află în stare stabilă. Un elicopter SMURD execută deja, la această oră, un zbor pentru evacuarea primului dintre piloţii recuperaţi către Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ‘Dr. Carol Davila’, din Bucureşti, urmând ca cel de-al doilea să fie transportat la acelaşi spital cu un avion de tip C-27J Spartan, din cadrul Forţelor Aeriene Române, configurat pentru evacuare medicală”, relevă sursa citată.

Conform acesteia, din ordinul ministrului Apărării Naţionale, a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui incident aviatic şi a fost sesizat Parchetul Militar.

Spynews
Cine e presupusa iubită a lui Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu. Primele declarații ale tinerei despre relația pe care o are cu antrenorul
Bzi.ro
Anna Lesko a încins atmosfera pe plajă, în costum de baie! Artista arată senzațional la 45 de ani!
Fanatik.ro
Animalul din România pe care nu vrei să-l vezi niciodată. E abil în camuflaj și e mai periculos decât un urs înfometat
Capital.ro
Toni Iuruc a înlocuit-o pe Simona Halep. Campioana a răbufnit: O pierdere față de el însuși
Playtech.ro
Câți bani a primit după recalculare un român care a muncit 46 de ani și două luni. Suma care i-a fost trecută pe decizie
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ pentru românii cu salarii mici. Ciolacu dă VESTEA ZILEI
Adevarul
Silver, soldatul rus care și-a aruncat în aer comandanții și a dezertat la ucraineni. „Nu am vrut să mor pentru Putin”
Spynews
Mihai Trăistariu vrea să fie readus la viață cu ajutorul unei proceduri de criogenare. Câte sute de mii de euro trebuie să plătească: ”Mi-am anunţat şi prietenii”
Spynews
Mesajul lui Ed Sheeran pentru români, înainte de concertul de sâmbătă! Ce trebuie să știe cei care și-au cumpărat bilete la show-ul îndrăgitului cântăreț / VIDEO
Evz.ro
Veștile pe care bugetarii nu voiau să le audă. Ce se întâmplă cu salariile
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
Maria Popovici nu a mai suportat și a RĂBUFNIT! Vedeta lămurește divorțul de Mincu: „Mai ceva ca la Insula iubirii”. Declarații proaspete
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Ministrul Muncii vine cu clarificări, după scandalul recalculării pensiilor: „Pensia nu scade”. Ce se întâmplă cu pensiile românilor de la 1 septembrie
Capital.ro
Putin a dat ordinul. Se întâmplă pe 24 august. Nu mai e cale de întoarcere
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
substantial.ro
Tragedie în vacanța din Italia: Femeia din Pitești, Cristina, moartă în mod fulgerător! Prietenii sunt șocați de această veste devastatoare.
MediaFlux
TRUMP se RĂZBUNĂ! Ce i-a FĂCUT Kamalei Harris. Susținătorii său au rămas UIMIȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...