„Considerăm că se impune ca element central reindustrializarea României, în cadrul căreia statul să acţioneze ca manager performant, producător şi furnizor de servicii şi ca investitor prudent în economie, respectând regulile şi principiile economiei de piaţă. Companiile din portofoliul Ministerului Economiei, aflate în situaţii financiare precare, companii aflate în insolvenţă, cu datorii istorice mari, nu se vor închide. Ele vor intra într-un proces de reorganizare pe modelul Hidroelectrica, având ca scop final readucerea acestora în parametrii de profitabilitate, inclusiv prin cooptarea unor investitori privaţi, acolo unde acest fapt este posibil”, a susţinut Mihai Fifor.
La finalul audierii din comisiile de specialitate, social-democratul a spus că a avut emoţii şi a dat asigurări că va răspunde în scris la întrebările primite de membrii comisiilor.
„„Nu eşti om dacă nu ai emoţii, categoric că da. Până la urmă este o audiere extrem de importantă şi extrem de seriosă în faţa comisiilor reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor (…) Am preluat aceste întrebări şi vom formula un răspuns în scris la fiecare dintre ele, pentru că dorim ca în activitatea viitoare să arătăm maximă deschidere şi maxim suport pentru toţi cei care au chestiuni legate de Ministerul Economiei”, a spus senatorul PSD.
Ministrul desemnat al Economiei a precizat că Traian Băsescu are un mod aparte de a adresa întrebări, dar, la urma urmei, este „un senator ca oricare altul”.
„Domnul Băsescu are un mod aparte de a adresa întrebări, deja sunt obşinuiţi cu modul acesta de abordare, dar eu cred că este un senator ca oricare altul, care are dreptul să-şi pună întrebările. Am încercat să îi răspund, nu ştiu dacă domnia sa a fost mulţumit sau nu cu răspunsurile pe care i le-am adresat”, a completat social-democratul.
Întrebat cat timp a avut la dispoziţie ca să se pună la curent cu problemele din minister, Mihai Fifor a spus: „Eu am făcut parte din echipa care a lucrat la elaborarea programului de guvernare şi sunt familiarizat cu toate aceste probleme. Sunt chestiuni cu care sunt familiarizat, oricât de supărat ar fi domnul Băsescu că sunt filosof, vă spun că nu sunt filosof, nu cred că astea sunt studiile pe care le-am făcut eu”.
În cadrul audierii din comisiile de specialitate, Traian Băsescu i-a oferit câteva explicaţii cu privire la Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, în condiţiile în care senatorul PSD este „filosof”.
„Vreau să înţelegem că acest fond (Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii – n.r.) e o poveste prost pornită. Vizează aducerea dividentelor din companie într-un fond care să facă investiţii. Ce profituri aduc investiţiile? FSDI trebuie să genereze profituri. Vă spun chiar dacă sunteţi specializat în filosofie”, a arătat senatorul PMP.
În anul 1994, Fifor a absolvit Facultatea de Litere şi Istorie, specializare Filosofie, la Universitatea Craiova, iar în 1995 a urmat Masterul în „Literatura română”.