Mişu Fotino a murit luni, în jurul orei 15.30, la Spitalul Elias din Bucureşti, unde era internat de aproape o săptămână, după o lungă şi grea suferinţă.
„Maestrul Mihai Fotino (Mişu Fotino) a încetat din viaţă, în cursul zilei de azi, la vârsta de 83 de ani. În cei peste 50 de ani petrecuţi pe scena Teatrului Naţional «I. L. Caragiale» din Bucureşti, artistul a dat viaţă unor personaje memorabile. Îţi mulţumim, Maestre!”, se arată şi într-un mesaj publicat de TNB pe pagina oficială de Facebook.
Născut pe 14 septembrie 1930, în Bucureşti, Mihai Fotino, cunoscut şi ca Mişu Fotino, şi-a construit o carieră bogată în teatru, dar şi în cinematografie şi în televiziune abordând mai ales genul comediei.
A debutat la vârsta de 6 ani, în anul 1936, în piesa de teatru „Coloniale”, iar, din 1952, Mihai Fotino a fost actor la Teatrul Dramatic din Braşov.
A fost remarcat de marele regizor Sică Alexandrescu, care a decis să-l aducă la Bucureşti. Din 1956, a jucat la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti.
La cea de-a XIV-a ediţie a galei premiilor Uniunii Teatrale din România, (UNITER), din 2006, Mihai Fotino a fost premiat pentru întreaga sa activitate.
De asemenea, Mihai Fotino a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. În februarie 2004, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.
Mişu Fotino a murit, luni, la 83 de ani. A venit rândul lui să facă o lacrimă să curgă pe obrazul comediei româneşti, care încă nu şi-a revenit după trecerea în nefiinţă a lui Nae Lăzărescu. Mişu Fotino trăise în ultimii ani o dramă de nedescris, după ce starea precară de sănătate l-a forţat să renunţe la scena atât de dragă lui, căreia i-a dăruit 60 de ani din viaţă.
Mişu Fotino a murit cu regretul de a fi părăsit prea devreme scena atât de dragă lui. După 2005, an în care a suferit un atac cerebral, s-a despărţit definitiv de marea sa iubire – actoria. Se spunea despre el că era un actor care putea juca oricât, dar niciodată oricum, iar mina sa aparent tristă l-a făcut să fie o figură aparte în peisajul comediei româneşti, pe care l-a părăsit, însă, din cauza problemelor de sănătate.
Mitică Popescu: „E groaznic…”
„E groaznic. (…) Nu am cuvinte… mai ales că ne întâlneam, ne vedeam, pentru că eram vecini. Era un om minunat, un om extraordinar„, a declarat actorul Mitică Popescu.
De asemenea, acesta a precizat că este un mare păcat că Mişu Fotino a încetat din viaţă. „Un mare actor, încă un mare actor a dispărut”, a adăugat acesta.
Mişu Fotino a murit luni, în jurul orei 15.30, la Spitalul Elias din Bucureşti, unde era internat de aproape o săptămână, a declarat pentru MEDIAFAX directorul medical al unităţii sanitare, medicul Dana Safta.
Mişu Fotino a murit după o lungă şi grea suferinţă. Maestrul Mihai Fotino (Mişu Fotino) a încetat din viaţă, în cursul zilei de azi, la vârsta de 83 de ani. În cei peste 50 de ani petrecuţi pe scena Teatrului Naţional «I. L. Caragiale» din Bucureşti, artistul a dat viaţă unor personaje memorabile. Îţi mulţumim, Maestre!, se arată şi într-un mesaj publicat de TNB pe pagina oficială de Facebook.
Cultura română rămâne tot mai săracă după ce actorii Irina Petrescu, Petrică Popa, Nae Lăzărescu și Geo Costiniu, regizorii Sergiu Nicolaescu și Geo Saizescu, realizatorul de televiziune Titus Munteanu, pictorii Traian Brădean, Elena Uță Chelaru și Nistor Coita ne-au părăsit în 2013.