Pe 22 februarie 1997, în Sporthalle din Hamburg, Mihai Leu îl învingea pe panamezul Santiago Samaniego în 12 runde şi câştiga centura WBO la categoria semimijlocie, primul titlu mondial la profesionişti obţinut de un român. Momentul intonării imnului îl marchează şi acum pe Leu. „Eu boxam în Germania cu numele de Michael Loewe şi toţi credeau că sunt neamţ. De asta a fost o surpriză pentru mulţi când m-au văzut cu steagul României. S-au dus discuţiile până într-acolo încât au spus că este mai bine să nu se cânte imnul României. Nu am acceptat însă, mi-am iubit mereu ţara„, a declarat fostul sportiv.
Mihai Leu a boxat cu Samaniego la zece ani după ce fugise de regimul comunist din România. Samaniego era favorit şi avea deja stabilite mai multe meciuri în SUA. „Ştiu că primeam pumni şi nu-mi dădeam seama ce puteam să fac pentru a nu primi lovituri din toate părţile. În repriza a treia mi s-a rupt tendonul care ţine bicepsul la braţul stâng. Uite, se vede o gaură! Se vede cum mi-a alunecat muşchiul în jos„, a afirmat Leu.
În cele din urmă, românul s-a impus la puncte în faţa panamezului. Soţia sa nu a aşteptat decizia arbitrilor. A urcat în ring şi l-a felicitat imediat dupa gongul final. „Amore (…) eşti campion mondial! Atunci am ştiut că am câştigat meciul„, îşi aminteşte Leu.
Mihai Leu spune că felul în care a fost primit în România după succesul de la Hamburg a contat mai mult decât orice recompensă financiară. „Înainte să deschida drumul pentru Doroftei sau Bute, Leu nu se aştepta să devină vedetă în propria ţară. „Am făcut escală la Timişoara şi am văzut fanfara pe aeroport. Chiar vorbeam cu un prieten: Oare pe cine aşteaptă? (…) Primirea din România pot să spun că poate a fost mai importantă decât orice recompensă financiară pe care am primit-o pentru acest meci„.
Mihai Leu este neînvins în boxul profesionist, un record pe care pe plan european îl mai deţine doar englezul Terry Marsh. În total, a boxat în 28 meciuri, toate în Germania şi Austria. Leu şi-a apărat o singură dată titlul cucerit la categoria semimijlocie (20 septembrie 1997 cu irlandezul Michael Carruth). Apoi a fost nevoit să se retragă din cauza problemelor medicale. După 20 de ani de box, au urmat zece ani de raliuri, încununaţi cu un titlu de campion naţional în 2003.
„La raliuri, mai multe trofee, la box, mai valoroase. Asta e medalia pe care am câştigat-o la Campionatul Mondial de Juniori din Cuba, în 1987 şi are un loc aparte în inima mea (n.r – Mihai Leu şi Francis Vaştag cucereau atunci primele titluri mondiale din istorie pentru România). În vara asta, am de gând să merg în Cuba, patria boxului, după 30 de ani„, a precizat el.
Leu speră ca şi alţi boxeri români să obţină rezultate importante. El este optimist că Lucian Bute poate redeveni din nou campion mondial şi îi recomandă lui Mihai Nistor să treacă la profesionişti. „Nistor este unul dintre boxerii mei preferaţi. Are inimă mare… cred că poate obţine rezultate foate bune. Eu, în locul lui, aş face pasul la profesionişti pentru că stilul lui agresiv şi forţa loviturilor se pliază perfect acolo. Dacă va avea nevoie cândva de sfatul meu, m-aş bucura să îl pot îndruma în boxul mare„.
„Sportul m-a învăţat să lupt mereu pentru ceva„, spune Mihai Leu, care a suferit operatii de cancer la colon în ultimii doi ani.
Leu are proiecte în automobilism în acest an. El este promotor pentru Raliul Aradului şi Raliul Sibiului, două evenimente internaţionale. „Mă voi implica în desfăşurarea mai multor etape de raliu şi viteză în coastă în acest sezon. Dacă găsesc şi alte proiecte interesante, iau în calcul să mă ocup de organizarea de evenimente şi în alte ramuri sportive deoarece aceasta este marea mea pasiune„, a conchis Mihai Leu.