Mihai Precup: Banca Europeană de Investiții este un partener strategic pentru investițiile din România, anul 2023 marcând un nivel record al finanțărilor acordate

2023 a reprezentat un an excepțional pentru România în ceea ce privește colaborarea cu Banca Europeană de Investiții (BEI), consideră Mihai Precup, Director în Consiliul de Administrație al Banca Europeană de Investiţii, reprezentant al României la BEI.
Filip Stan
09 iul. 2024, 14:11
Mihai Precup: Banca Europeană de Investiții este un partener strategic pentru investițiile din România, anul 2023 marcând un nivel record al finanțărilor acordate

”În calitate de membru al Consiliului de Administrație al BEI, desemnat din partea României în luna iunie a anului trecut, am contribuit la atragerea de finanțări record pentru țară. Acest deziderat a reprezentat încă de la început o prioritate pentru mine, deoarece mi-a oferit oportunitatea de a contribui semnificativ la dezvoltarea economică și socială a României.

România a înregistrat anul trecut un nivel record al finanțărilor obținute de la Grupul BEI, cu un total al angajamentelor financiare în valoare de 4,1 miliarde euro, cel mai mare nivel de până acum. Această sumă reprezintă aproximativ 1,3% din PIB-ul României, ceea ce evidențiază impactul semnificativ asupra economiei naționale.

Din volumul finanțărilor, peste 1,8 miliarde de euro reprezintă finanțări acordate direct pe proiecte, iar aproximativ 2,3 miliarde de euro sunt linii de credit pentru accesul la finanțare al IMM-urilor prin intermediul Fondului European de Investiții (FEI), parte a BEI. Astfel, finanțarea proiectelor de investiții pentru care România a semnat direct acorduri de finanțare cu instituția internațională a fost la un nivel de două ori mai mare față de anul precedent, când au fost semnate proiecte în valoare de 935 de milioane de euro.

Ca reprezentant al României la Banca Europeană de Investiții, mi-am folosit expertiza pentru a atrage și a facilita accesul la resurse financiare esențiale pentru dezvoltarea economică durabilă a țării, prin promovarea de proiecte de investiții sustenabile și prioritare pentru România. Acest lucru a inclus inițiative menite să sprijine portofolii de proiecte majore și strategice din diverse sectoare de activitate, inițiate atât din zona publică, dar și din cea privată, în eforturile țării noastre de a-și spori competitivitatea, dar și de a-și continua procesul de dezvoltare și de modernizare.

Prin participarea în cadrul Consiliului de Administrație al băncii, voi continua să mențin și să consolidez parteneriatul României cu BEI, în vederea creșterii sprijinului financiar și consultativ, care să contribuie la modernizarea economiei românești și la reducerea disparităților regionale, în conformitate cu obiectivele instituției financiare. Aceasta implică o colaborare strânsă și coordonată cu Guvernul României și Comisia Europeană, într-un efort comun pentru a ne asigura că România rămâne pe o traiectorie de creștere economică stabilă și consistentă.

Principalele domenii pentru care BEI a oferit sprijin substanțial României au fost unele de maximă importanță pentru țara noastră, menite să impulsioneze antreprenoriatul, să susțină inovarea și să sprijine IMM-urile în tranzițiile ecologice și digitale, prin intermediul instituţiilor financiare locale. Printre acestea se numără: transporturile, sănătatea, educația, energia, dezvoltare urbană, inovarea și capitalul uman.

 

Sume de zece ori mai mari pentru companii

Pe categorii de proiecte, suma atrasă de companii a fost de peste 10 ori mai mare față de cea din anul 2022. Astfel, în 2023 s-au semnat proiecte de investiții cu BEI în valoare de 292 de milioane de euro, față de 25 de milioane de euro, cât s-au semnat în anul anterior. De asemenea, numărul proiectelor semnate pentru companiile din România s-a triplat în anul 2023, față de anul precedent, ceea ce evidențiază faptul că tot mai multe inițiative ale mediului de afaceri din țara noastră a eligibile pentru finanțare.

Cel mai mare proiect de finanțare cu BEI, semnat în 2023, a fost cu Nuclearelectrica în valoare de 145 de milioane de euro, pentru a sprijini construcția primei instalații de detritiere din Europa la Centrala Nucleară Cernavodă (CNE Cernavodă). Pe locul doi s-a situat finanțarea unui proiect în domeniul energiei solare în valoare de 56 de milioane de euro pentru dezvoltatorul logistic CTP. Un alt proiect de finanțare pentru țara noastră a fost atras pentru producătorul de medicamente Antibiotice SA, a cărui valoare se ridică la 25 de milioane de euro, destinat dezvoltării de noi linii de producție, digitalizării, precum și creșterii capacităților de cercetare-dezvoltare.

Mai mult, compania Mytilineos a obținut o finanțare în valoare de 30 de milioane de euro pentru construirea unor panouri fotovoltaice în România , iar Eldrive Holding, una de 20 de milioane de euro, pentru instalarea de noi stații de încărcare pentru mașinile electrice în România. De asemenea, dezvoltatorul de parcuri logistice VGP a atras o finanțare de 13 milioane de euro, în timp ce Grupul P3 a obținut o finanțare de 3 milioane de euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

 

Finanțări de peste 865 de milioane de euro pentru sectorul public

Pe lângă sprijinul acordat mediului de afaceri, țara noastră a beneficiat de finanțări consistente din partea Băncii Europene de Investiții și în sectorul public, pentru care s-au semnat în 2023 proiecte cu o valoare totală cumulată de peste 865 de milioane de euro. Cel mai mare proiect de investiții din sectorul public semnat anul trecut este destinat sectorului transporturilor și are o valoare de 600 de milioane de euro. Acesta vizează realizarea a 319 kilometri din autostrada A 7, între Ploiești și Pașcani. Un alt proiect important de infrastructură pentru România este cel prin care țara noastră a obținut o finanțare de 200 de milioane de euro pentru realizarea a 43 de kilometri din Autostrada A 3, între Nădășelu și Poarta Sălajului.

De asemenea, BEI a aprobat un proiect de finanțare cu o valoare de 30 de milioane de euro, pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Sectorul 2 al Capitalei. În plus, anul trecut s-a semnat și un proiect de finanțare în valoare de 20,9 milioane de euro pentru infrastructura urbană din Oradea. Tot pentru sistemul public, Banca Europeană de Investiții a aprobat o finanțare de 14,3 milioane de euro pentru a sprijini implementarea sistemului de management integrat al deșeurilor din județul Galați.

 

Linii de finanțare pentru IMM-uri în valoare de peste 700 de milioane de euro

Tot în sprijinul mediului de afaceri, în special al celui privat, instituția internațională a semnat linii de creditare cu băncile din România, transformate ulterior în finanțări pentru IMM-urile românești. Liniile de creditare pe care le-am obținut de la BEI s-au ridicat în 2023 la un nivel total de peste 700 de milioane de euro. Aceasta reprezintă o creştere semnificativă, de mai mult de trei ori, comparativ cu anul precedent, când valoarea acestor credite s-a ridicat la 197 milioane de euro.

Cel mai important contract semnat de Banca Europeană de Investiții cu o instituție de creditare din România a fost aprobat pentru Banca Transilvania în luna decembrie a anului trecut și are o valoare de peste 233 de milioane de euro. Un alt proiect de finanțare important a fost semnat cu Deutsche Leasing, în valoare de aproape 200 de milioane de euro, prin care instituția financiară și-a majorat capacitatea de a acorda credite pentru companiile românești mici și medii. Un aspect important care trebuie precizat este acela că o parte semnificativă dintre clienții Deutsche Leasing România sunt fermieri, ceea ce înseamnă că o parte dintre finanțările pe care le-am obținut de la Banca Europeană de Investiții vin în sprijinul agriculturii românești.

Aceste parteneriate demonstrează o colaborare strânsă între BEI și România, facilitând accesul la finanțare pe termen lung și la costuri accesibile pentru întreprinderile mici și mijlocii, care generează locuri de muncă și creştere economică.

De când și-a început activitatea în România, din 1991 și până în prezent, Banca Europeană de Investiţii a aprobat finanțări în valoare de peste 19,6 miliarde euro pentru 198 de proiecte din România. Anul acesta, în primele șase luni, s-au semnat proiecte în valoare de peste 753 de milioane de euro.

În continuare, îmi dedic eforturile pentru a stabili noi oportunități de colaborare cu BEI și pentru a atrage resurse financiare suplimentare pentru proiecte de dezvoltare durabilă în România”, a transmis Mihai Precup, Director în Consiliul de Administrație al Banca Europeană de Investiţii, reprezentant al României la BEI.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
După atacul ursului din Bucegi, un alt animal SĂLBATIC a luat cu ASALT LITORALUL. Turiștii de la Marea Neagra au fost îngroziți VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'