Surse politice au declarat, joi, pentru Mediafax, că Ungureanu a trimis o scrisoare conducerii PNL în care arată că, „având în vedere îndepărtarea tot mai evidentă a PNL de valorile de dreapta”, constată că nu se mai regăseşte „sub nicio formă în rândurile” acestei formaţiuni.
El solicită conducerii liberale să ia notă de faptul că nu se mai consideră „legat prin niciun angajament de Partidul Naţional Liberal”.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a evitat, joi, să comenteze demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu din partid, el precizând că „despre comedia asta” va lăsa presa să comenteze.
„Am venit la chestiuni serioase, cu subiecte serioase. Despre comedia asta vă las pe dumneavostră să comentaţi”, le-a spus, joi, liderul PNL, jurnaliştilor care l-au întrebat, înaintea unui miting electoral, despre demisia lui Ungureanu din partid.
La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, comentând demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu din PNL, că nu l-ar mira ca acesta să afirme că era înscris în PSD.
„Dar ce, a demisionat din PSD, sau de ce mă întrebaţi pe mine? Nu m-aş mira să spună că era în PSD”, a spus Ponta, răspunzând astfel jurnaliştilor care l-au întrebat despre demisia lui Ungureanu din PNL.
Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, pe 20 februarie, că actualul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, are, în calitatea sa de membru autosuspendat din PNL, libertatea pentru orice opţiune politică, el precizând că PNL nu e reprezentat de Ungureanu în fruntea Guvernului, cum nu a fost nici la SIE.
Crin Antonescu a precizat că autosuspendarea este ca un fel de imunitate, întrucât nu i se mai poate face nimic celui care are această calitate, şi a arătat că în aceeaşi situaţie se mai află şi actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, sau actualul comisar european Dacian Cioloş, potrivit Mediafax.
„Cred că în situaţia de autosuspendat – autosuspendarea asta e un fel de imunitate, nu mai poţi să-i faci nimic omului – este şi domnul Predoiu, cred, tot membru PNL. Cred că este şi domnul Cioloş, comisar european. Nu se poate spune că Guvernul Tăriceanu nu i-a dat cadre lui Traian Băsescu, cadre bune chiar”, a spus Antonescu.
El a precizat că strategia USL nu îl include pe Mihai Răzvan Ungureanu nici în calitatea sa de independent, pe care o deţine formal, în acest moment, nici de fost sau autosuspendat membru PNL. „Nu cred că are importanţă acest lucru. Domnul Ungureanu are toată libertatea la orice opţiune politică de un fel sau altul. Condiţia sa de fost membru PNL sau de autoduspendat nu-l împiedică în nicun fel”, a spus liderul PNL.
Antonescu a subliniat că PNL nu este reprezentat în niciun fel din 2007 încoace de Mihai Răzvan Ungureanu. „PNL nu a fost reprezentat nici la SIE, nu e reperezentat nici în fruntea Guvernului de către domnul Mihai Răzvan Ungureanu. Dar, repet, omul are toate posibilităţile legale şi morale, din punctul meu de vedere, să aibă orice opţiune politică”, a spus Antonescu.
„Domnul Ungureanu nu mai este membru PNL. A fost o perioadă foarte lungă director SIE, deci nu mai putea fi membru PNL. Domnia sa nu a revenit niciodată în partid”, a declarat Mihai Voicu pentru România TV.
Pe 24 februarie, vicepreşedintele PNL Mihai Voicu susţinea că Ungureanu nu mai este deloc membru al partidului. Voicu a arătat că procedurile partidului impun radierea din şase în şase luni a membrilor de partid aflaţi în situaţii asemănătoare, numărul acestora ridicându-se la sute, poate chiar mii. „Ultima relaţie dintre Mihai Răzvan Ungureanu şi PNL a fost cererea de autosuspendare”, a mai spus Voicu.
Pentru alţi liberali, situaţia lui Ungureanu în PNL este mai puţin clară, dar irelevantă în situaţia actuală. „Dacă el a fost atâta vreme şef la SIE, cred că şi-a rupt legătura politică, ma gandesc (…) Despre Mihai Eminescu se spunea că e armean, albanez, dar are vreo importanţă dacă Mihai Eminescu a zis că e român? Aşa şi cu Ungureanu, ce Răzvan Ungureanu se mai consideră membru PNL?”, a declarat un alt vicepreşedinte, Varujan Vosganian.
Conform statutului PNL, „membrii Partidului Naţional Liberal se pot autosuspenda din calitatea de membru al partidului numai în cazul ocupării unei funcţii publice incompatibile cu calitatea de membru al unui partid politic conform legii şi numai pe durata îndeplinirii acestora”.