Mihai Şora, despre cazul bebeluşului de la Suceava: „Nu suceşti şi învârteşti un boţ de carne până socoteşti tu că ţi-ai îndeplinit sarcina”

Filosoful Mihai Şora nu a rămas indiferent la cazul bebeluşului din Suceava care a murit după ce a fost scufundat în cristelniţă. Într-o postare pe Facebook, filosoful acuză rigiditatea din gesturile preotului, care "este străină de taina botezului".
Oana Anghel
02 feb. 2021, 13:56
Mihai Şora, despre cazul bebeluşului de la Suceava:
Filosoful Mihai Şora

Mihai Şora, despre cazul bebeluşului de la Suceava. Filosoful Mihai Şora intervine în cazul  bebeluşului Iustin, care a murit la doar şase săptămâni, după ce a înghiţit o cantitate mare de apă atunci când a fost scufundat în cristelniţă. Şora este de părere că gesturile preotului care l-a botezat au fost rigide, fără urmî de blândeţe.

Mihai Şora, despre cazul bebeluşului de la Suceava: „Întreita cufundare nu înseamnă să îneci pruncul”

Un copilaş abia născut este o făptură fragilă, un mănunchi de viaţă şi lumină, nu un boţ de carne pe care să-l suceşti, să-l răstorni, să-l învârteşti până socoteşti tu că ţi-ai îndeplinit „sarcina“. „Întreita cufundare“ nu înseamnă să îneci pruncul. Nimic nu este mai străin de taina botezului decât rigiditatea unor gesturi făcute mecanic, fără înţelegerea miracolului care este puiul acela de om din mâinile tale. Dumnezeu să odihnească sufletul nevinovat al copilului, să aline durerea părinţilor şi a preotului”, scrie Şora pe Facebook.

Bebeluşul de şase săptămâni din Suceava a ajuns la spital duminică, după ce a intrat în stop cardio-respirator la scurt timp după ce a fost botezat prin scufundare în cristelniţă. Micuţul a fost resuscitat, intubat şi ventilat mecanic şi a murit câteva ore mai târziu.

În înregistrarea video din timpul ceremoniei religioase de botez se observă că preotul scufundă copilul în cristelniţă cu faţa în sus, în timp ce îi ţine mâna la gură şi nas. Specialiştii în Teologie susţin că în timpul botezului copiii sunt scufundaţi în apă cu faţa în jos.

Micuţul plângea înainte de a fi băgat în cristelniţă, aşa cum relatatse şi tatăl acestuia. Medicii ajunşi la faţa locului i-au acordat primul-ajutor, i-au scos 110 ml apă din plămâni, l-au resuscitat şi apoi intubat. Copilul a fost transportat la spital şi internat la Terapie Intensivă.  La doar câteva ore, acesta a decedat în urma unui stop cardio-respirator.

Citeste si  Cum se face scufundarea în cristelniţă. Preotul Visarion Alexa exemplifică tehnica imersiei

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a anunţat că analizează cazul bebeluşului. În cauză s-a deschis dosar de cercetare penală in rem, iar preotul a fost suspendat până la finalizarea anchetei. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis că instituţia a cerut urgentarea anchetei la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi a transmis condoleanţe familiei îndoliate.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'