”Eu am o sută de ani, o lună şi patru zile. Viitorul meu e redus, în faţă… Dar am ieşit, totuşi, să votez: să-mi asigur acele – nu ştiu… – luni (să dea Dumnezeu să fie ani!) în care mă voi bucura de viaţă; vreau să mă bucur de viaţă şi să fiu condus de cei pe care i-am ales eu. Dacă i-am trimis EU să mă reprezinte, am dreptul să protestez în cazul că nu-şi îndeplinesc datoria. Ei sunt reprezentanţii mei!”, scria duminică filosoful.
După aflarea rezultatelor, luni, Mihai Şora s-a arătat dezamăgit de faptul că tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani nu au mers să voteze ori să-şi anuleze votul şi le-a atras atenţia că se vor convinge ”cu ochii lor” când vor fi loviţi de prima nenoricire: ”18 – 24 de ani nu au mers la vot. Poate şi pentru că 24 – 100 de ani nu au fost dascăli buni, n-au ştiut să-i înveţe la timp civismul, responsabilitatea, democraţia. Nu au izbutit să-i lumineze, să le vorbească mai convingător despre servituţile votului neexprimat. Dar, ca şi alţii odinioară, 18 – 24 de ani vor învăţa singuri, din mers.
”Vor vedea cu ochii lor: când vor merge în excursii la munte… – şi, în locul pădurilor, vor găsi un teren viran; când vor da primul concurs pentru o slujbă… – şi, în locul lor, va fi angajat prostovanul nepot al primarului; când vor dori să-şi deschidă o mică afacere şi se vor prăbuşi sub teancul de hârtii şi acte inutile; când primul lor copil va intra în spital pentru o banală fractură şi va ieşi paralizat sau amputat în urma unui «experiment». Atunci când îi va lovi prima nenorocire, abia atunci 18 – 24 de ani vor înţelege de ce ar fi trebuit să iasă la vot în ziua de 11 decembrie 2016. Urmează patru ani de zgomote, lovituri la fluierul piciorului, cazne şi sincope”, a mai scris Mihai Şora.
Filosoful spune că, pentru el, aceste alegeri parlamentare ar putea fi ultimele la care participă, însă va susţine mereu că absenteismul înseamnă ”Iresponsabilitate civică”.
”În patru ani se pot întâmpla multe. Nu ştiu dacă voi mai fi aici, nici dacă voi mai apuca vreodată să merg la vot. Însă nu voi înceta să spun că absenteismul înseamnă, după mine, iresponsabilitate civică: poţi să desenezi o maimuţică pe buletinul de vot, să pui ştampila pe fiecare candidat sau pe niciunul, să-i tai pe toţi cu X-uri mari şi apăsate! După cum poţi vota candidatul ales de tine, cu bună credinţă şi în cunoştinţă de cauză. Trebuie, adică, să mergi până la secţia de votare, să intri în cabina aceea şi să te exprimi. Modul în care decizi să votezi ţine de inteligenţa, de profunzimea sau de simplitatea gândirii tale: în orice caz, participând. Pentru că democraţia înseamnă participare, nu pasivitate; nici lene, indiferenţă sau dispreţ faţă de îndatoririle pe care le ai ca cetăţean cu drepturi depline, egale cu ale semenilor tăi. Dacă e luni, dragii mei, urmează patru ani grei”, a încheiat Şora.