Mihai Șora va fi condus pe ultimul drum marți, de la ora 13. Sicriul cu trupul neînsuflețit al regretatului filozof va fi depus luni seara la Biserica Alba.
„Iubitule, nu știu unde ești, în ce colț din București, într-o cameră rece; nu mă lasă să te văd, nici să te îmbrac, să-ți arăt lucrușoarele pe care le vei lua cu tine…”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a filosofului de către soţia lui.
„Te vor aduce mâine seară, la ora 21, în Biserica Albă – „Biserica inimii mele“, cum obișnuiești să spui, și te vor așeza acolo. Iar Biserica inimii tale va rămâne deschisă peste noapte, pentru ca oamenii care te prețuiesc și vor să-ți fie aproape să poată veni lângă tine. A doua zi, marți, la ora 13, va fi slujba înmormântării tale, cu părinții Mihail, Florian și Silviu, oameni plini de har, pe care-i iubești. Și cu tinerii din cor, fermecătorul cor al Bisericii Albe, despre care ai povestit de atâtea ori… Pe mâine, iubitule”, a mai scris Luiza Șora.
Mihai Șora s-a născut pe 7 noiembrie 1916 în satul Ianova din județul Timiș. El a fost căsătorit de două ori și are trei copii din prima căsătorie. În 2014, la vârsta de 98 de ani, s-a recăsătorit cu scriitoarea Luiza Palanciuc-Șora, mai tânără cu 56 de ani decât el.
Mihai Șora a fost ministru al Învățământului în primul guvern-postceaușist, condus de Petre Roman, în perioada decembrie 1989 – iunie 1990. El a declarat că și-a dat demisia din executiv în semn de protest față de mineriadele din iunie 1990. Andrei Pleșu, ministrul Culturii la acea vreme, a precizat ulterior că premierul l-a demis, de fapt, pe Șora.
Mihai Șora a lucrat în Guvern și în perioada comunistă, la Externe, în timpul Anei Pauker. Astfel, s-a creat o imagine controversată în spațiul public românesc, după ’90, cu privire la filozoful Șora.
În 2016, Mihai Șora a primit Ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler. În octombrie 2012, celebrul intelectual a devenit membru de onoare al Academiei Române.
Mihai Șora a fost fiu de preot. La Universitatea din București, în perioada 1934-1938 i-a avut procesori pe Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade și pe Nae Ionescu.