Bugetul pentru anul viitor va fi construit pe un curs mediu de 4,3 lei/euro, paritate cu 9 bani peste cea stabilită la elaborarea bugetului pentru 2011 şi apropiată de cotaţiile actuale ale monedei naţionale în raport cu euro.
„Nu vreau să dau o cifră greşită, dar undeva în jurul cifrei de 4,3, dacă nu mă înşel„, a afirmat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, de la Pro TV.
Tănăsescu a subliniat că este de apreciat că leul a rămas stabil în toată această perioadă de turbulenţe internaţionale şi a evoluat în limite „mai mult decât acceptabile”. „Nu este vorba că l-a ţinut Banca Naţională, este vorba de o politică monetară pe care Banca Naţională a dus-o pentru a face acest lucru, iar pentru perioada următoare sunt ferm convins că cursul va avea aceeaşi stabilitate”, a explicat Tănăsescu.
Construcţia bugetului pentru anul viitor se va baza pe stabilitatea sistemului fiscal şi a cheltuielilor, „cumpănirea banului public” jucând un rol foarte important pentru că risipa nu ar face decât să distrugă viitorul acestei ţări, a subliniat Mihai Tănăsescu. „Aceste vremuri pe care le trăim nu sunt vremuri care să dea posibilitatea unei risipe şi cred că acest lucru a conştientizat şi clasa politică. A face risipă în momentul de faţă nu înseamnă decât să distrugem, dacă vreţi, un viitor al acestei ţări. De aceea, a cumpăni banul public cu stricteţe este rolul cel mai important pe care România trebuie să-l joace„, a arătat Mihai Tănăsescu, adăugând că este nevoie de un control strict al cheltuielilor bugetare şi dimensionarea lor în aşa fel încât să răspundă interesului public.