„Din punctul meu de vedere, ceea ce am observat la preşedintele Băsescu şi la premierul Ungureanu a fost exprimarea unei intenţii de creştere a puterii de cumpărare, de stimulare a consumului în 2012, amândoi precizând foarte clar că salariile vor creşte dacă există posibilităţi financiare şi dacă vor fi sustenabile pe termen lung”, a declarat Tănăsescu.
„Noi, la FMI, am avut o constanţă: 2012 poate să acorde această posibilitate, în limita unor resurse, dacă condiţiile interne şi externe o permit„, a precizat reprezentantul României la FMI.
Tănăsescu a subliniat faptul că vede acest mesaj ca o intenţie din partea autorităţilor, dacă există această posibilitate, să fie implementat chiar în perioada următoare.
„Aş saluta acest lucru, cu îndeplinirea unor condiţii: 1. dacă este sustenabil în anii următori, 2. dacă se încadrează în ţintele de deficit bugetar şi 3. dacă duc la ţinta de anvelopă salarială pe care România s-a angajat să nu o depăşească în 2012”, a mai spus Tănăsescu.
Reprezentantul României la FMI a subliniat că abia după primul semestru vom putea vedea dacă putem susţine o creştere a salariului, precizând că FMI a fost unul din susţinătorii relaxării pe planul salarial.