Fostul premier Mihai Tudose anunță că actuala coaliție de guvernare va introduce o taxă de solidaritate pe care o vor plăti companiile din domeniul energetic. Tudose spune că toate companiile din sistem vor plăti o taxă pe profit, care va ajuta statul să acopere cheltuielile cu compensarea facturilor.
„O mare parte din haosul de azi în domeniul energiei i se datorează lui Virgil Popescu”, spune vicepreşedintele PSD Mihai Tudose. Întrebat dacă ministrul Energiei trebuie remaniat, social-democratul spune: „Se impunea”.
„Companiile vor plăti o taxă de solidaritate, pe profit, care va ajuta să plătim compensarea facturilor. Nu i-am văzut cu găletușa de curent în mână. Banii vor fi folosiți pentru a compensa prețul la consumatorul final. 0.68 la consumatorul casnic și un leu pentru consumatorul economic. Aș spune că aceste lucruri au fost decise în coaliție”, a spus Tudose.
Coaliția de guvernare intenționează să introducă, de anul viitor, o taxă de 1% pe cifra de afaceri a companiilor cu afaceri care depășesc 100 de milioane de euro. Măsura a fost agreată deja la nivel de specialiști și urmează să fie supusă deciziei politice a conducerii coaliției de guvernare în perioada următoare.
Taxa de 1% pe cifra de afaceri a fost susținută de PSD și la finalul anului trecut, când estimările indicau venituri probabile din această măsură de peste 5 miliarde de lei (1 miliard de euro). Săptămâna aceasta, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că taxa pe cifra de afaceri „este pe agenda de discuții”, dar, potrivit informațiilor Profit.ro, la acest moment există deja un acord. O taxă precum cea de solidaritate se va vedea în accelerarea inflației, deja aflată la cote ridicate, consideră economiștii.
Organizațiile mediului de afaceri au criticat în decembrie propunerea de taxă pe cifra de afaceri. Un număr mare de organizații ale mediului de afaceri au protestat în decembrie față de intenția de a introduce o taxă pe cifra de afaceri. Într-un comunicat, Camera de Comerț Americană în România a transmis îngrijorarea comunității de afaceri pe care o reprezintă cu privire la intenția coaliției de guvernare de a crește povara fiscală pentru companiile mari din România, prin introducerea unei „taxe de solidaritate”, într-un moment în care climatul investițional și de afaceri este deja grevat de multiple crize.
Taxa suplimentară pe profiturile din energie ar putea fi adoptată de UE. Mai multe ţări comunitare deja au anunţat că vor introduce taxa numită „Robin Hood”
În ultimele săptămâni, Comisia Europeană a vehiculat ideea unei taxări temporare a profiturilor excepţionale înregistrate de companiile energetice, apreciind că profiturile generate de unele companii energetice care nu depind de gazele naturale, şi deci nu se confruntă cu costuri de producţie extrem de ridicate, ar putea fi vizate de măsuri speciale, iar sumele colectate vor fi utilizate pentru a veni în ajutorul consumatorilor.
Reacţia PNL la cererea de demitere a lui Virgil Popescu venită de la PSD. Mingea, aruncată în terenul lui Ciucă
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, spune că evaluarea activităţii miniştrilor o face premierul, în replică la declaraţiile vicepreşedintelui PSD Mihai Tudose, care a insistat pentru remanierea lui Virgil Popescu de la Energie.
„Nu există probleme în coaliţia de guvernare. Ne-am obişnuit deja cu solicitarea dlui Tudose. Nu e prima oară cînd o face. Repetăm, ca de fiecare dată, faptul că evaluarea activitatea miniştrilor o face premierul. E un proces continuu. Activitatea lui Virgil Popescu de la Energie e cu siguranţă evaluată”, declară Ionuţ Stroe.
Purtătorul de cuvânt al PNL afirmă că Energia este un domeniu care „beneficiază de toată atenţia guvernului”.
„Haideţi să aşteptăm poziţia şi punctul de vedere al prim-miniştrului în ceea ce priveşte evaluarea tututuror miniştrilor. Este atributul premierului. Dacă va exista această posibilitate de remaniere, dacă va fi cazul, când va fi cazul va fi prezentată atât în coaliţie, pentru că e nevoie de un acord al tuturor partidelor şi, binenţeles, public”, încheie Stroe.
„O mare parte din haosul de azi în domeniul energiei i se datorează lui Virgil Popescu”, spune vicepreşedintele PSD Mihai Tudose. Întrebat dacă ministrul Energiei trebuie remaniat, social-democratul spune: „Se impunea”.