Mihai Tudose avertizează asupra faptului că, prin creşterea preţului la energie, marfa produsă în România va fi tot mai puţin competitivă pe piaţa europeană, unde ţara noastră exportă aproximativ 75%, ceea ce ar duce la un efect de bulgăre cu efecte devastatoare.
„Aceasta lege a consumatorului vulnerabil este in Senat de mult si a fost tinuta acolo degeaba. PSD a adus un amendament care prevedea sa intre in vigoare de la 1 septembrie. Atunci senatorul Citu a votat impotriva.
Zilele trecute, doamna Turcan, din echipa castigatoare, a aruncat pe Orban si a zis ca o sa ridice in partid problema. Evident ca toti sunt de vina, dar ea a avut grija sa arunce pe Orban. Ati auzit declaratia doamnei Turcan, care a spus ca ramane la ministerul Muncii, pentru ca ea e multifunctionala, full option? Are vopsea metalizata si volan pe dreapta.
Lucrurile sunt complicate, primul efect este cel al facturilor care vin peste romani. Se anunta iarna grea si s-ar putea sa avem parte de debransari. Vestea proasta numarul doi: avem cea mai scumpa energie din Europa. Vedem cronica unei morti anuntate. Tara noastra exporta aproape 75% din ce produce in UE. Tot ce exportam are in componenta de pret si energia. Dumneavoastra faceti o camasa in Franta, eu o fac in Romania, amandoi exportam in Germania. Daca energia la mine e de 10 ori mai scumpa, atunci normal camasa mea va fi mai scumpa. Si atunci angajatul francez va continua sa isi ia leafa, pentru ca fabrica merge, ca are preturi competitive, iar angajatul roman, dupa ce ca are acele facturi, mai ramane si fara servici.
Dupa asta, statul are doua probleme: fabrica de camasi se inchide, deci nu mai contribuie la buget, iar statul trebuie sa plateasca si somajul angajatilor ramasi pe drumuri.
Eu ma intreb, oamenii astia fac chestia asta pentru ca asa le iese spontan, din incompetenta, sau e un plan de a nenoroci tara asta? Pe interese economice nu ai frati, nu ai surori. Noi ne distrugem singuri.”, a spus Mihai Tudose, în exclusivitate, la România TV.
„O treime dintre români sunt în pragul sărăciei până să vină aceste scumpiri şi tot acest plan diabolic de a creşte valoric PIB-ul astfel încât raportat la procentul de împrumut să îl scazi sub 50 la sută. Nu mai vorbeşte nimeni de fonduri europene. O dată sărăceşti prin inflaţie, BNR va fi obligat să mărească dobânda de referinţă. Va trebui crescută. Pierde fiecare român 285 lei. Ai un deficit de cont curent pe care trebuie să îl alimentezi cu minim 15 miliarde de euro anual, de 7 la sută. Ai un deficit comercial, culmea, la produsele alimentare de bază. În momentul în care s-a mărit deficitul faţă de anul trecut cu 20 la sută, atunci vine o presiune pe schimbul valutar. Românii vor cumpăra şi euro mai scump. Este o cascadă întreagă ca să poată să se împrumute în continuare din exterior”, a afirmat Marcel Ciolacu la Antena3.