Mihai Tudose a vorbit cu sinceritate despre tandemul PSD-PNL la alegerile europarlamentare. ”Cele două delegaţii din Parlamentul European, a PSD şi PNL, în ultimii ani, au lucrat strâns pe câteva proiecte mari. Este evident că, dacă erau liste separate, scorul adunat era mai mare decât scorul împreună. Numai că era imposibil să nu ne încăierăm, era imposibil pentru că ne batem pe acelaşi electorat, să nu ne încăierăm. Asta e realitatea, vreţi să vă mint frumos? Eu nu pot să fac asta”, a declarat Mihai Tudose, duminică seară, la Prima News.
Mihai Tudose a mai spus ca, fie că unora le place sau nu le place, PSD şi PNL guvernează împreună. ”E clar că ne încăieram, e clar că ajungeam apoi la Bruxelles să negociem împreună ceva, noi uitându-ne aşa, cu poftă la celălalt. Mergem împreună, suntem îmreună, ajungem acolo liniştiţi. Guvernăm împreună, asta e viaţa, ne place sau nu ne place. A fost o necesitate, până la urmă”, a adăugat Tudose.
Mihai Tudose, despre preşedinţia Comisiei Europene: Nu cred că doamna Ursula va continua / Anumite politici nu au fost foarte bine ancorate în realitate / Noi am rezolvat problema pantofilor, punând lumea să-şi taie picioarele
Eurodeputatul PSD Mihai Tudose, care ocupă primul loc pe lista PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare, a reafirmat, duminică seară, că Ursula von der Leyen nu va continua în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, având în vedere că anumite politici implementate în ultimii ani nu au fost ancorate în realitate. Tudose crede că nu se pot rezolva problemele din Europa la fel în fiecare ţară, referindu-se, de exemplu, la problema decarbonizării – ”Noi am rezolvat problema pantofilor, punând lumea să-şi taie picioarele”.
”Eu, personal, nu cred că doamna Ursula va continua acolo (în funcţia d epreşedinte al Comisiei Europene – n.r). Anumite politici duse în ultimii ani nu au fost foarte bine ancorate în realitate – pandemiile, zona energetică (…) noi am rezolvat problema pantofilor, punând lumea să-şi taie picioarele”, a afirmat Mihai Tudose, duminică seară, la Prima News.
Acesta a afirmat că, de exemplu, problema de decarbonizării nu poate fi tratată la fel peste tot. ”Eu nu pot să vorbesc de decarbonizare la fel în fiecare ţară – Belgia nu are cărbune, noi avem (…) Am avut chestia asta: rupem tot (…) Am văzut balanţa comercială Europa – China: la fiecare euro pe care-l exportăm, importăm 2”, a adăugat Mihai Tudose.
În toamna anului 2018, Partidul Popular European (PPE) l-a validat, în cadrul unui Congres organizat la Helsinki, pe europarlamentarul Manfred Weber pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. PPE a obţinut cele mai multe mandate de eurodeputat după alegerile din mai 2019, însă Manfred Weber nu a mai ajuns în fruntea Comisiei Europene din cauză că s-a opus preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cel care conduce informal grupul RENEW din Parlamentul European.
Fără voturile RENEW, PPE nu reuşea să strângă o majoritate pentru a impune şeful Comisiei Europene, cea mai importantă funcţie în arhitectura de putere a UE.
În urmă cu cinci ani, varianta de compromis între familiile politice europene a fost Ursula von der Leyen.
În 2024, urmează o nouă negcoiere între PPE, RENEW şi socialiştii europeni pentru formarea unei majorităţi şi pentru împărţirea funcţiilor de anvergură: şefia Comisiei Europene, a Consiliului European, a Parlamentului European şi portofoliului de Înalt Reprezenant pentru Politică Externă.
În Adunarea Politică a Partidului Popular European, din martie, de la Bucureşti, a fost acceptată înscrierea Ursulei von der Leyen în competiţia pentru alegerea candidatului PPE la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.