„Ce face OMV se numește „optimizare fiscală”. De fapt, trece banii dintr-un cont în altul. Abia în februarie vor avea cifre, pînă atunci sunt acte oficial provizorii neauditate. Până la începutul lunii martie trebuie să depună bilanț oficial. Statul român poate verifica ce ghidușii financiare vor face austriecii.
Austriecii de la OMV umilesc din nou România: NU vor plăti taxa de solidaritate. Veniturile, trimise direct către Viena. Profituri-record înregistrate în 2022
E treaba ANAF dacă va controla sau nu. Am înteles că au declara că vor face ceva. Mai e un element. Directiva europeană e dată în septembrie, cumva OMV a avut timp să se pregatească pentru intrarea în vigoare a legislației. Dacă se constată că au făcut inginerii financiare, vor fi trași la răspundere. Dacă din cele 9 miliarde se constată că sunt din vanzare, atunci, aflăm că, în perioada în care ni s-a scumpit carburantul și curentul electric, atunci toate vaietele lor că nu pot suporta cheltuieli și taxe de solidaritate sunt minciuni. Nu rămâne decât ca statul să intervină cu Protecția Consumatorului sau Consilul Concurenței. Eu înțeleg declarația de azi a celor de la OMV ca una pentru bursă. Nu vor să-ți piardă bonusurile. Nu cred că poate trece această declarație peste statul român așa ușor. Statul trebuie să fie corect în a aplica legea, în a judeca actorii economici la fel, indiferent de țara de originie. Așa ne-a cerut și Austria, deci hai să le-o aplicăm”, a declarat fostul premier Tudose în emisiunea CONTRVERSAT.
George Simion: „OMV a cumpărat toate figurile cheie din guvernele României / Trebuie să recuperăm ce-i al nostru, pe căi legale!”. Ce soluții propune liderul AUR
Deputatul PNL Pavel Popescu îl întreabă pe ministrul Adrian Câciu dacă OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate pe anul anterior, în contextul declaraţiilor companiei
Deputatul PNL Pavel Popescu l-a întrebat pe ministrul de Finanţe Adrian Câciu dacă OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate pe anul anterior, în contextul în care compania a anunţat, joi, că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin ordonanţa de urgenţă 186/2022.
„Domnule ministru Adrian Câciu, în contextul ultimelor declaraţii publice din partea companiei OMV, prin care suntem anunţaţi că ei nu vor plăti taxele pe profitul excedentar pe teritoriul României, ci în Austria, vă solicit să ne/le răspundeţi urgent şi simplu (cu DA sau NU) românilor şi tuturor jurnaliştilor la această simplă întrebare: Va plăti OMV aceste taxe decise prin ordonanţa redactată de ministerul pe care îl conduceţi pe teritoriul României sau nu?”, a scris Pavel Popescu, joi pe Facebook.
Deputatul PNL a adăugat că pune această întrebare ministrului de Finanţe „în numele tuturor românilor care aşteaptă cu sufletul la gură acest răspuns şi în calitate de vicepreşedinte al partidului partener în coaliţia din care faceţi şi dumneavoastră parte”.
OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat joi că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022, motivând că are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.
Ministerul Finanţelor a precizat că transpunereai în legislaţia naţionalã a Regulamentului UE 2022/1854 care vizează toate statele membre şi are ca principal obiectiv protejarea categoriilor vulnerabile de populaţie împortiva efectelor creşterii preţurilor la energie şi finanţarea investiţiilor în proiecte energetice strategice „vizeazã întregul sector energetic şi, în speţã, toate companiile care activeazã în domeniu”.