Mihai Tudose: „Eram în maşină cu Dragnea, iar ştirile de breaking news erau că nu vorbim”. Detalii despre pensii şi legile justiţiei

Premierul Mihai Tudose a declarat la România TV că în ceea ce priveşte pensiile speciale nu se doreşte a le elimina ci a reveni într-o normalitate, întrucât nu este normal ca o pensie să fie mare ca salariul. 
Romania TV
09 aug. 2017, 17:47
Mihai Tudose:

Premierul Mihai Tudose a vobit, în exclusivitate pentru RomaniaTV.net, despre ultimele provocări ale guvernului. „Încep cu pensiile speciale, reţineţi că noi nu am tăiat pensiile speciale, în sensul de a le elimina, ci am mers în paradigma de a reveni într-o normalitate, fiindcă ajunsesem în 2017 într-o situaţie demnă de un film de groază. În nicio ţară o pensie nu poate să fie mai mare decât salariul, ieşeau la pensie cu coeficient şi de 130%…baza de raportare a pensiei era la salariul în plată pe funcţia de pe care ai ieşit…Ăla care mergea la serviciu lua spor de antenă, de pericol, bani de hrană…tu fiind pensionar acasă, nu se poate aşa ceva…eu acum am venit, ştiţi…de acum încolo să nu mai continuăm să facem aceeaşi greşeală, iar abordarea mea şi a colegilor să fie: identificăm o problemă, punem reflectoarele pe ea, n-o băgăm sub preş, căutăm soluţii şi o rezolvăm. Dacă introduceam şi magistraţii încălcam o decizie CCR, tot pachetul era atacabil la Curtea Constituţională. Noi abia am venit, au fost lucruri făcute prost sau fără să anticipeze cineva efectele deciziei, asta nu înseamnă că trebuie să le luăm ca un dar divin. În afară de diferenţele foarte mari, există diferenţe în acelaşi segment…după 40 de ani cu toate gradele şi ieşit acum 20 de ani are o pensie…ieşit acum, pensie de 3 ori mai mare şi asta nu este drept„, a declarat premierul Mihai Tudose pentru România TV

În ceea ce priveşte interzicerea cumulului salariu-pensie, Mihai Tudose a declarat că nu are cum să interzică acest lucru. 

Nu avem cum, e dificil…poate doar în sistemul de stat cu excepţia învăţământului şi sănătăţii. Încercăm să-i ţinem cât mai mult, unii fiind foarte bun e o pierdere pentru toţi. Ştiţi cum se poate stopa cel mai simplu? printr-o lege care va avea excepţiile pentru medic, profesor, dar ţine de conducătorul unităţii…eu cred că au înţeles, încercăm cu vorba bună. Am auzit o declaraţie a unui general din SRI şi era îngrijorat pentru popor, că odată cu ieşirea la pensie nu mai are cine să ne apere ţara de musulmani, vreo jumătate de milion…eu ştiu că ţara e în siguranţă…şi fără domnii care au plecat…e în siguranţă. Vorbim de aceste servicii ale României…haideţi să dăm cezarului ce-i al cezarului, e una din cele mai sigure ţări din europa şi din lume, nu cunoaştem noţiunea de atentat. Eu zic că ţara e în siguranţă atâta timp cât sistemele funcţionează…sistemele sunt una, oamenii sunt altceva”, a mai spus Tudose. 

Premierul a vorbit la România TV şi despre noile legi ale justiţiei, care întârzie să apară:

„Mai repede nu înseamnă neapărat mai bine, s-a mai încercat într-o seară şi a ieşit cu zgomot. Acum lucrurile au stat altfel, am vorbit cu dl Juncker să înţeleagă lumea ce facem, Toader a terminat consultările cu partenerii din domeniu, a făcut un draft, s-a dus cu el la UE…eu nu spun că s-a dus să-i spună UE ce să scrie…s-au mai dus unii şi au venit cu lista de bucate…nu e cazul…să afle UE de la noi ce vrem să facem. Acuma vine înapoi, pentru că sinteza nu au avut cum s-o ştie cei cu care s-a consultat…când e gata tot pachetul, intră în guvern ca proiect de lege, nu ordonanţă, nu mai dăm ordonanţe în domeniul justiţiei…de data asta proces mai democratic nu există…consultat cu toţi, partenerii din UE, trimis în parlament…nu e noaptea, nu e pe furiş. Când e gata, este mult prea importantă ca să o faci înainte să fie gata…dacă dl Toader v-a spus că „ziua insurecţiei” e ziua în care va face ceva, eu nu-l forţez…L-am rugat pe dl Toader să-l informeze şi pe preşedinte despre ce este vorba şi ce se doreşte, pentru că nu e un scop în sine, e un mijloc de a aşeza nişte lucruri„, a declarat premierul. 

Mihai Tudose a vorbit şi despre relaţia dintre el şi Liviu Dragnea:

Cel mai haios a fost când eram în maşină (cu Dragnea), iar ştirile de breaking news erau că nu vorbim, că ne certăm…bă, da, nu stăm pe acelaşi scaun în maşină…ok, eşti pe speaker, iată-ne pe amândoi. Nu mi-am dorit să fiu prim-ministru…eu n-am ajuns…a fost o soluţie de echipă, „bă, du-te tu acolo”…prima mea propunere a fost altcineva, a doua a fost altcineva. Sunt vicepreşedinte al partidului şi sunt cam din 1992. Nu îmi doresc să ajung preşedinte al partidului„, a conchis Mihai Tudose. 

 

 

Mihai Tudose a avut o reacţie şi cu privire la zvonurile că ar fi ofiţer acoperit. În interviul acordat în exclusivitate lui Victor Ciutacu, premierul a negat ferm că ar fi „omul serviciilor” şi că nu şi-ar permite, nici el, nici vreun alt ministru, să comită o asemenea ilegalitate.

Mihai Tudose, despre majorarea accizelor la carburanţi: Nu cred că preţurile vor creşte. Există posibilitatea de a umbla la redevenţe

Premierul Mihai Tudose a dat asigurări, miercuri seara, că majorarea accizelor la carburanţi nu va genera creşterea preţului benzinei şi motorinei, el afirmând că, în caz contrar, statul ar putea ”umbla” la redevenţele petroliere.

”În 2016 acciza a fost scoasă şi nu a scăzut preţul. Companiile au demonstrat că nu prea au avut nici profit. Ia să vedem, dacă o punem la loc (acciza – n.r.) cresc? Eu cred că nu vor creşte. Totuşi perioada aia de romantism când făceau ce voiau pe aici s-a cam închis”, a declarat Mihai Tudose la România TV, referindu-se la companiile petroliere.

El a mai spus că există ”posibilitatea de a umbla la redevenţe”.

”Bineînţeles. Nu înseamnă şantaj, înseamnă că în sfârşit nu mai avem alt tip de dialog cu ei, ci dialog oficial. (…) Dorim un stat puternic şi prietenos cu cei corecţi. Şi doar un stat puternic cu ceilalţi”, a adăugat Tudose.

 

El a ţinut să mai precizeze că majorarea accizelor nu va influenţa negativ viaţa românilor.

”Nu-i va influenţa negativ. Pot să-i asigur. Plus că avem discuţii şi dacă ne înţelegem, asta e, o facem. Noi astăzi stăm de vorbă să ocupăm primul loc în Europa într-un domeniu. Suntem pe primul loc la decese pe şosele şi nu fiindcă avem maşini proaste sau sunt românii şoferi proşti, ci din cauza infrastructurii rutiere. Apare calul noaptea, căruţa, groapa, şoseaua foarte îngustă care face brusc la stânga, nu avem autostrăzi. Avem tot ce ne trebuie pentru a menţine România cu stabilitate din punct de vedere al serviciilor sociale, dar nu ştiu cât mai putem să aşteptăm până când terminăm cu acest gen de infrastructură. Şi atunci trebuie să alimentăm bugetul mai repede”, a mai spus premierul.

Guvernul vrea să facă rost de 1 miliard de lei până la finalul acestui an, majorând accizele la carburanţi, începând cu 1 septembrie. Astfel, printr-un proiect de ordonanţă de modificare a Codului Fiscal pus în dezbatere de Ministerul Finanţelor, se propune revenirea la nivelul accizelor din 2016. Documentul susţine că nivelurile actuale ale accizelor practicate în România sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislaţia Uniunii Europene.

Actul normativ prevede majorarea taxelor pentru carburanţi. Astfel, până la finalul anului, se propune ca acciza la benzină cu plumb să fie 3.022,43 lei/tonă, respectiv 2.327,27 lei/1.000 de litri, faţă de momentul prezent în care valoarea acesteia este de 2.530 lei/tonă şi 1.948,23/1,000 de litri.

În cazul benzinei fără plumb, acciza ar urma să fie, de la 1 septembrie, de 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri. În prezent, taxele sunt de 2.151,13 de lei/tonă şi 1.656,36 de lei/1.000 de litri. Astfel, majorarea se va face cu 22,8%.

În cazul motoriniei, acciza va creşte cu 24,9 şi va fi de 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri. Valoarea actuală este de 1.796,53 de lei/tonă, respectiv 1.518,04 de lei/1.000 de litri.

Din calculele Guvernului, până la finalul anului, din această majorare, la bugetul de stat ar intra 1,141 de miliarde lei.

Mihai Tudose, despre TVA:  În prima fază va fi opțională, dar de la 1 ianuarie va fi obligatorie

„O să fie în prima fază opțional, am înțeles de la domnul ministru de Finanțe. Poți să faci asta sau nu, dar de la 1 ianuarie va fi obligatoriu pentru că toată lumea vrea de la stat de toate, dar când statul își pune și el niște gărduțe, asta nu face decât să ușureze. (…) Pompierii costă, salvarea costă, spitalul costă. Numai din impozitul pe venit nu țin toate astea.(…) Hai să stăm într-o normalitate. Păi, nu pot altfel. Ce să fac? Eu nu știu când fuge ăla cu banii. Nu pot să păzesc 100.000 de agenți economici”, a afirmat miercuri Mihai Tudose la România TV.

El a explicat că firmele care nu în prezent nu plătesc TVA nu mai cum să continue aceeași practică, dar că totuși „75% din plătitori sunt în regulă” .

„Pentru că în momentul în care îți intră TVA, nu mai intră la tine în buzunar, intră în conducta statului”, a punctat Tudose.

El a explicat că TVA are două componente și că, în prezent, unele firme, după ce nu plătesc o perioadă TVA, intră în faliment.

„Când te duci să plătești un pachet de biscuiți ai prețul pe care îl dai la tejghea cu două componente: biscuitele-biscuite și TVA, ceea ce dă românul statului (…) adică fostul impozit pe circulația mărfurilor. (…) Astăzi stăm de vorba în România — 25% din banii ăștia pe care îi dă cetățeanul pe marfă și care trebuie să vină la stat, pleacă sau pleacă de tot, dispar. Cum? Prin diverse metode, unii nu plătesc deloc și se roagă să nu fie prinși, alții având mai multă sau mai puțină imaginație, după ce strâng niște bani pe care nu îi varsă statului, declară firma în faliment”, a adăugat Mihai Tudose.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Playtech.ro
BREAKING NEWS: Klaus Iohannis a desemnat noul premier
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Secretul celor mai gustoase sarmale din Bucovina. Ingredientul care le dă gustul aparte
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Părinții din Călărași condamnați pentru omorul intenționat al fiicei lor
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!