Mihai Tudose: Legea vaccinării şi cea privind plafonarea indemnizaţiilor de creştere a copiilor ar putea fi adoptate joi

Legea vaccinării și cea privind plafonarea indemnizațiilor de creștere a copiilor ar putea fi adoptate joi de către Guvern, dacă au toate avizele necesare, a declarat premierul Mihai Tudose.
Filip Stan
01 aug. 2017, 18:09
Mihai Tudose: Legea vaccinării şi cea privind plafonarea indemnizaţiilor de creştere a copiilor ar putea fi adoptate joi

Șeful Executivului a declarat pentru Agerpres despre posibilitatea ca o parte din achizițiile pentru dotarea Armatei să fie făcute cu ajutorul industriei naționale de apărare, dar și despre dotările pentru situațiile de urgență, prim-ministrul pledând pentru refacerea integrală a sistemului de intervenție.

”Am renunțat la cele 15 milioane de euro, fiindcă am considerat că nu este bine din nou să cârpim. (…) Am pus o întrebare (…). Arafat mi-a spus o cifră — 600 de milioane (de euro — n.r.), aproape 800 dacă le luăm pe rând. Și am găsit banii respectivi”, a spus Tudose.

CSAT s-a reunit pentru aprobarea Planului de înzestrare a Armatei. Ce planuri aveți în vedere pentru revitalizarea industriei de Apărare?

Mihai Tudose: Industria de Apărare este un domeniu sensibil și noi l-am considerat, și când eram ministru la Economie, și acum, ca un domeniu prin intermediul căruia economia României să se poată revitaliza. Și s-au obținut și rezultate. Este în plin proces de reorganizare și cu investiții majore și, da, are legătură foarte mult și cu înzestrarea Armatei, fiindcă încercăm ca dintre noile achiziții ale Armatei cât mai multe să fie produse în România sau să aibă și componente din România. Domnul ministru Fifor acum a preluat ceea ce am început din 2017. Și semne bune sunt foarte multe.

Ați renunțat la impozitul pe cifra de afaceri, la taxa de solidaritate. Ce modificări mai aveți în vedere în domeniul fiscal și când ar putea fi aplicate?

Mihai Tudose: Nu mai avem în vedere alte modificări decât cele care au fost anunțate și care sunt în termen și vor intra în termen.

Vă referiți la CAS și CASS?
Mihai Tudose: CAS și CASS, de la anul. Colegii mei lucrează la actul normativ.

Au apărut temeri că va scădea salariul mediu net. Sunt îndreptățite, mai ales pe fondul faptului că salariile bugetarilor ar trebui să crească de la ianuarie 2018 cu 25%?

Mihai Tudose: Vor crește salariile bugetarilor. Apar temeri. Noi tot răspundem la întrebări de astea de la oameni care aud voci. Iertați-mă, medicina a progresat suficient de mult ca să trateze aceste lucruri.

Aveți discursuri foarte dure la adresa miniștrilor, la începutul ședințelor de guvern, după care le atenuați.

Mihai Tudose: Nu la adresa miniștrilor și nu sunt discursuri dure. Ce vreți? Avem o problemă. Nu putem s-o rezolvăm decât dacă o recunoaștem și o punem în dezbatere publică. Ceea ce mă face poate un pic mai dur este faptul că până acum parcă n-a văzut-o nimeni și nimeni nu s-a ocupat de ea și nu înțeleg cum am ajuns să avem 250.000 de copii nevaccinați, din nou să vorbim în august despre manualele din septembrie și așa mai departe. Iertați-mă, poate exagerez sau poate nu e neapărat foarte diplomatic, dar altfel nu se poate — trebuie să recuperăm câteva luni sau aproape un an jumătate de nimic.

Execuția bugetară pe primul semestru nu este foarte bună.

Mihai Tudose: Nu, așa este. Ăsta a fost unul dintre motivele pentru care PSD-ul și-a dat jos propriul Guvern. Repet, am găsit minister cu execuție bugetară 2%. Ministerul pentru Societatea Informațională — 2% execuție bugetară pe șase luni, absolut impardonabil. Dovadă este că noul ministru, domnul ministru Șova, într-o lună aproape că a recuperat decalajul doar pur și simplu muncind și dedicându-se activității de acolo.

În afară de acest minister, mai sunt probleme și în alte ministere? Puteți să ne dați câteva exemple?
Mihai Tudose: Au mai fost probleme destul de mari și în alte ministere. Acum, fiind mai turați un pic, lucrurile își revin. (…) N-aș vrea să nedreptățesc pe nimeni, dar sunt ministere care și-au revenit spectaculos, de exemplu pe zona de IT. La Finanțe, lucrurile se mișcă foarte bine. Luna trecută a fost prima lună din anul ăsta când ANAF-ul și-a făcut planul, planul fiind totuși destul de mare. Și nu numai că și-a îndeplinit indicatorii de colectare, ci au fost și depășiți. Ministerul Fondurilor Europene — în sfârșit, după șase luni de stagnare, au început lucrurile să se miște, aici și datorită faptului că noi am preluat guvernarea pe fondul unei zone de pustiu total. Nu era nicio autoritate de management autorizată, niciun proiect. Absorbția în 2016 știm cu toții cât a fost — 0,3, adică niște cifre absolut fabuloase. Deci, am plecat cu un handicap imens în această luptă, dar recuperăm și ne atingem targetul de 5,2 miliarde. Chiar sunt optimist că îl depășim.

Ați spus că în prezent condițiile din România ar impune vaccinarea obligatorie, dar legislația o impune?

Mihai Tudose: Sunt țări care încearcă exact același lucru acum, să impună vaccinarea obligatorie. Cred că în momentul în care epuizăm tot ce se poate pe partea bună, cu binele, de conștientizare a populației despre riscurile pe care le are copilul nevaccinat — (n.r. părintele) care-și condamnă practic copilul la suferință și nu numai copilul, chiar și comunitatea din care face parte. Statul e dator să intervină. Fiindcă nu copilul a decis, decide altcineva pentru copil. Și apoi, el trebuie să-și asume greșeala părinților? Deci, dacă statul protejează și intervine peste părinți atunci când el este prost tratat de o gripă sau de altceva, iertați-mă, aici chiar va trebui să fim mult mai activi.

Când va fi adoptată în Guvern legea vaccinării?
Mihai Tudose: S-ar putea chiar joi, dacă are toate avizele și toți ceilalți colegi — fiindcă are și componentă juridică — sunt de acord, o vom promova joi.

Se prefigurează o potențială criză a medicamentelor, peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piață.

Mihai Tudose: O să am săptămâna viitoare, încerc o întâlnire cu producătorii, cu importatorii, cu distribuitorii, cu toată lumea, împreună cu ministrul de Finanțe să vedem ce se întâmplă. Exact cum v-am spus, haideți să identificăm problema. Odată identificată, să o discutăm cu toții și să încercăm să o rezolvăm.

O altă problemă pe care ați ridicat-o a fost cea a dotărilor în cazul situațiilor de urgență. Ați cerut ministrului de Finanțe să vă găsească 15 milioane de euro la rectificare pentru dotări. A găsit acești bani?

Mihai Tudose: Da, numai că am renunțat la cele 15 milioane de euro, fiindcă am considerat că nu este bine din nou să cârpim. Cu 15 milioane cârpeam. Ulterior, am avut o discuție cu doamna ministru de Interne, cu domnul secretar de stat, domnul doctor Raed Arafat și am pus o întrebare: cât ne-ar trebui, cât ar costa refacerea sau un sistem ideal, tot ceea ce îi trebuie pentru a putea avea la îndemână — de la factorul uman la factorul material pentru salvat vieți. Absolut tot. Domnia sa mi-a spus o cifră — 600 de milioane, aproape 800 dacă le luăm pe rând. Și am găsit banii respectivi, sunt bani europeni și începem să derulăm proiectele. Altfel, din nou vă spun, o cârpeam. Doi lei astăzi, doi lei la anul, n-aveam nimic niciodată, totdeauna până când terminam, ajungeam la un capăt cu ceea ce începeam, trebuia din nou să se strice.

Ați spus că pensiile militare au cauzat ”hemoragii” în sistem. Vreți să le luați banii pensionarilor ”de lux”?

Mihai Tudose: Nu luăm pensiile. Nu se poate intra în pensiile aflate în plată. Dar, haideți să oprim măcar pe viitor. Nu poți să ieși la pensie cu o pensie mai mare decât salariul pe care l-ai avut. Este incredibil așa ceva, că s-a ajuns aici. Trebuie să stopăm acest lucru. Dacă dumneavoastră vi se pare normal să ieși la 40 și de ani din sistem la pensie și să ieși cu o pensie mai mare decât ai avut leafă și apoi să te reîncadrezi în sistem ca civil, iertați-mă, mie nu mi se pare ok.

Pensiile magistraților vor face obiectul unui alt proiect de act normativ?
Mihai Tudose: Deocamdată, vorbim despre pensiile militare. Reglementarea la tot ceea ce înseamnă pensii ocupaționale este dificilă, datorită faptului că la unii e salariul brut, la unii e salariul net, unii au contribuit, alții n-au contribuit. Este greu de prins într-un pachet tot.

Când ar urma să fie adaptată legislația românească la cea europeană privind vârsta de pensionare — egalizată pentru femei și bărbați la 67 de ani?

Mihai Tudose: Legislația europeană este una, fiecare țară își dimensionează fenomenul în funcția de vârsta, speranța medie de viață din țara respectivă. Când vom ajunge și noi cu speranța de viață la peste 80 de ani, stăm și noi de vorbă despre acest lucru. Deocamdată, o să mai crească cu un an-doi, probabil, începând cu peste un an, peste doi ani.

În ceea ce privește indemnizațiile pentru mame, de când se va introduce acel plafon?

Mihai Tudose: Aștept măsura de la doamna ministru Vasilescu. Poate, chiar de săptămâna aceasta. (…) E posibil, dacă este gata și are toate avizele.

În ce relații sunteți cu președintele PSD, Liviu Dragnea? Victor Ponta spunea că este inevitabil să preluați șefia partidului.

Mihai Tudose: Nu știu Victor Ponta ce consideră dumnealui că este inevitabil sau nu. Eu nu-mi doresc șefia PSD. Sunt în relații foarte bune cu toți colegii, cu atât mai mult cu domnul președinte al partidului.

Credeți că are șanse de reușită ”un nou proiect politic pentru PSD în interiorul partidului”?
Mihai Tudose: Dumnezeule, nu poate fi vorba de așa ceva. Un alt PSD în interiorul PSD-ului? Nu.

DailyBusiness
Dispare votul clasic! Cum vor vota cetățenii din diaspora la alegerile prezidențiale
Spynews
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Bzi.ro
Acuzații șocante lansate de Adriana Bahmuțeanu: „I-a fost tăiat un deget lui Prigoană pentru a putea fi deschis seiful cu arme și bani!“
Fanatik.ro
Cuvântul din limba română pe care cei mai mulți români îl pronunță greșit. E folosit des, însă de cele mai multe ori, forma lui corectă nu este cunoscută
Capital.ro
Muzica populară din România a pierdut o legendă. A fost cel mai iubit cântăreț
Playtech.ro
Soția lui Emil Boc, apariție de senzație. A făcut furori pe podiumul de modă. Cum arată Oana și cu ce se ocupă
DailyBusiness
Moneda de 50 de bani care face furori printre colecționari! Cât poate valora dacă îndeplinește o condiție rară
Adevarul
O tânără de culoare a vrut să arate cât de sigură e România și dacă oamenii sunt rasiști. „Asta s-a întâmplat și azi”
wowbiz.ro
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
Spynews
Mesajul de ultimă oră transmis de Mihaela Botezatu, cea care a fost partenera de viață a lui Silviu Prigoană: "Nu mai pot..."
Spynews
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cel mai controversat mit despre carofii prăjiți a fost spulberat. Acesta este adevărul
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu iși face dreptate în instanță. A urgentat procedura pentru a-și lua mai rapid băieții din casa fostului soț, Silviu Prigoană
Cancan.ro
Am aflat primii 4 concurenți de la Survivor România 2025! Acuzații grave la adresa Kanal D: „A tras sforile!” Detalii picante
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marea actriță a României a murit, lăsând un gol imens. A fost o legendă a teatrului
StirileBZI
Românii nu vor mai merge la notar! Ce proiect de lege a adoptat Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
stirilekanald.ro
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se mai ține pe picioare
substantial.ro
Protezele de șold: Detalii despre intervențiile de revizie cu Dr. Adrian Dima
MediaFlux
CONFLICT DIPLOMATIC după ROMÂNIA - KOSOVO! Scandal IMENS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a trimis Olguța Târgul de Crăciun de la Craiova la Brașov