„Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a finalizat proiectul de modificare a legii pensiilor, iar săptămâna viitoare sau poate la sfârşitul acestei săptămâni va fi lansat într-o dezbatere internă. Acest proiect are menirea să regleze o mulţime de nedreptăţi. Avem decalaje foarte mari între pensionari, care au muncit exact la fel”, a declarat premierul Mihai Tudose.
În prima etapă proiectul de modificare a legii pensiilor va fi lansat intr-o dezbatere interna pentru că ne dorim ca legea sa fie foarte bine aşezată. Nu vrem să apară scăpări.
Premierul nu a putut să dezvăluie anumite lucruri din noua lege, însă a subliniat că inechităţile din prezent vor fi şterse. „Cand am vorbit de inechitati mă refeream la niste pensii foarte mici. Un profesor care a iesit acum 25 de ani are o pensie foarte mica în comparaţie cu un profesor care a iesit recent cu acelaşi număr de ani de muncă si are o pensie mult mai mare”.
Citeşte şi: Mihai Tudose: Randamentul mediu al fondurilor de pensii din Pilonul II – aproximativ 4%
„Discuţia a plecat de la ASF. Eu m-am referit la randamentul personal când am comparat pilonul I cu pilonul II. Şi pilonul I şi pilonul II sunt de stat. Aambele sume sunt pe numele deponentului. Au fost momente si sunt calcule in care pe salariul minim castigul a fost mai mare pe pilonul I”, a subliniat Mihai Tudose.
Premierul a aminitit că managementul companiilor care administrează Pilonul II avea voie la înfiinţare să perceapă o taxă de 2,5%, iar problema e că au continuat să o ia timp de 10 ani. „Au plecat sume importante de acolo. Vorbim de nişte miliarde. Sunt trei variantă în privinţa pilonului II de pensii: să rămână aşa cum sunt, dar să umblăm la comisioane, să dimininuăm cota şi o a treia variantă de opţional. Saptamana viitoare vom avea simularile complete si vom lua o decizie. Romania este stabila si sta bine financiar”, a punctat premierul Mihai Tudose.
Pana in 2018 cadrele didactice vor avea un plus de 20%-30% la salariul net, fara a include tichetul de vacanta. De asemenea, de la 1 octombrie angajatii din penitenciare vor fi adusi la nivelul din Ministerul de Interne.
Fondul Suveran ar putea ajunge în septembrie la dezbatere în Parlament
Proiectul de lege al Fondului Suveran a fost aprobat, iar acesta va funcţiona sub ministerul de Finanţe. În acest moment aşteptăm raspunsul de la Bruxelles. Este o conditie obligatorie, dar nu vom sta sa asteptam raspunsul. În septembrie vom avea o discutie cu colegii şi il vom trimite la dezbatere în Parlament.
Premierul Mihai Tudose consideră că principalele motoare pentru dezvoltarea României sunt industria şi agricultura.”Am vorbit cu reprezentanţii sistemului de învatamant şi le spuneam ca trebuie sa avem o strategie de tara pe termen mediu si lung ca invatamantul sa livreze societatii ceea ce societatea are nevoie. De exemplu, implementam proiectele privind spitalele regionale. Va trebuie sa lucram sa marim cifra de scolarizare pe medicina. Salarizarea in sistemul medical incepe sa creasca. În 2-3 ani un medic ar putea ajunge la salariu net de 4-5.000 de euro. Le mulţumesc celor ce au decis să rămână în ţară”.
Mihai Tudose a declarat că Guvernul pregăteşte o investiţie de 15 milioane de euro la Măgurele. „Vrem să dezvoltăm zona pe principiul Silicon Valley. Ne trebuie câteva mii de oameni specializaţi pe aceea zonă. Peste cinci ani ar trebui să avem 15-20 de mii de specialişti pe zona de IT, industrie”.
Manualele şcolare – de importanţa strategică naţională, editate de Monitorul Oficial
„Ministrul Pop a fost obligat să facă manualul de sport. Va trebui să stabilim doar două tipuri de manuale, nu câte există acum. În prezent este un business al editurilor care generează o mulţime de bani care pleacă de la buget. Doresc sa avem un manual tip, eventual să le trecem la importanţă strategică naţională şi să le edităm la Monitorul Oficial şi să închidem subiectul”.
De ce nu are bani în bănci
Premierul Mihai Tudose a dezvăluit la România TV de ce nu are bani în bănci. „Nu prea am ce bani sa am in banca. Am refuzat sa am leafa pe card. Nu vreau sa dau niciun comision bancilor. Personal am avut o experienta cu un cont unde aveam 500 de dolari, iar dupa doi ani am fost sunat de la banca sa mai dua 50 de dolari. Terente era copil pe langa aceste banci. Ca prim ministru am alta pozitie. Lucrezi cu banii nostri si nu ai profit cred ca ai o problema de management sau vei continua sa ne consideri prosti ca nu ne dam seama ce faci. Eu zic ca ajunge. V-am lasat sa va ajutati singuri. Sunt niste banci serioase si sunt banci care se cred mai destepte decat statul roman. Dacă au profit, înseamnă că banii noştri sunt în siguranţă. Dacă are profit e în regulă, limităm posibilitatea ca ei să aibă prea multă imaginaţie. Înţeleg că ANAF a început să-şi facă treaba şi i-a ţintit pe cei care au mai multă imaginaţie”.
Mihai Tudose a anunţat că de la 1 ianuarie vor creşte redevenţele aproape peste tot. Aceasta masura este in programul de guvernare. Sunt o mulţime de operatori pe piaţa aceasta cărora le-au expirat contractele stabilite cu o anumită redevenţă. Sunt din zona de exploatare petrolieră, care altfel foarte şmecheri şi foarte vocali cu statul român.
Situaţia vaccinării în România
Am găsit România în ianuarie cu 12% din copii vaccinaţi. Am avut o întâlnire cu reprezentantul UNICEF. Am zis chiar nu sunt nebun eu, uite ce spune omul ăsta, top 3 priorităţi – sănătatea copiilor prin vaccinare, nu numai vaccinarea lui, ci şi a celor din jur. Vom fi parteneri în acest demers. Cantacuzino va fi unitate militară, cu civilii m-am cam lămurit. Deci decizia mea e să-l facem unitate militară. Unele dintre ele pot fi făcute şi mai repede, până atunci le cumpărăm, că de mai multă vreme nu mai e institutul…dacă tot dorim să le producem de azi pe azi şi nu se poate, măcar să începem să scădem zile din termenul ăsta de doi ani.
Una din cele mai mari descoperiri e vaccinarea şi noi negăm…că dacă dăm la copil 2 frunze de păstârnac sistemul imunitar e rezolvat…am auzit aşa ceva, suntem nebuni. A fost un caz grav în SUA acum 40 de ani, o tulpină care a acţionat numai asupra unei zone rasiale. Lotul acela de vaccin a avut o problemă, atâta tot. Nu sunt specialist în vaccinuri, însă nu a înnebunit toată planeta, în europa sunt 95% vaccinaţi, iar la noi erau 12% vaccinaţi.
Despre propunerile de modificare a legilor justiţiei. „Toader a sintetizat ceea ce a înţeles domnia sa din discuţiile cu ceilalţi, a preluat mot-a-mot anumite sugestii. A ieşit cu ele pe piaţă, a provocat dezbatere. Va trimite proiectul la CSM, să vedem cu ce vine. La guvern încă nu a venit, când va veni voi ţine cont de avizul CSM şi poziţia tuturor celor din piaţă, chiar şi din piaţa din faţa clădirii guvernului, dar şi din această „piaţă” a lumii justiţiei.