Mihai Tudose, europarlamentar PSD și apropiat al lui Marcel Ciolacu, a vorbit despre extinderea rețelei de gaze din România, într-un interviu pentru Fanatik. Politicianul a explicat că în aproximativ cinci ani, programul național care se află în acest moment în desfășurare va putea fi finalizat, astfel încât să se înființeze mult mai multe rețele de gaz natural și să se extindă cele deja existente.
Fostul premier a fost întrebat de jurnalistul Fanatik despre posibilitatea de a face demersuri pe lângă viitorul președinte pentru gazeificarea României, iar politicianul a dezvăluit că acest proces este deja în plină desfășurare de peste un an de zile.
„Aici o să vă spun un secret, dacă vreți, sau o veste bună și un mic secret. Acest proces este început. Extinderea și înființarea de rețele de gaz. Nu suntem neapărat în consonanță cu Uniunea Europeană, care spune să renunțăm la gaz.”, a susținut Mihai Tudose.
„E o altă discuție, o negociere. Am început să-i convingem cât de cât că fiecare țară are un tip de economie și de civilizație bazată pe resursele și pe zonarea geografică unde nea așezat Dumnezeu. Am alte probleme față de Belgia sau față de Grecia sau Italia”, a precizat fostul premier.
Totuși, europarlamentarul a precizat că în zonele sărace ale țării unii oameni nu își permit să plătească factura la gaz, acesta fiind un motiv important pentru care România nu poate fi gazeificată complet.
“Eu vă dau și exemple negative. Nu contează numai să ai gaze pentru consumul casnic, contează să și-l permită omul să-l plătească. Că dacă i-l duc și e foarte scump.”, a menționat Tudose.
Acesta susține că zonele în care Guvernul face investiții devin pretabile pentru relocare industrială, astfel că economia se dezvoltă.
„Aici se atrag unele pe altele. Când am adus gaze într-o zonă din asta ‘rurală’, în zonă de orașe mici și comunități mici, în momentul în care am cam terminat cu canalizarea, cu apa, vine și gazul, întărim rețeaua de curent, ele devin eligibile pentru relocări industriale. Mici făbricuțe de ceva. Lor le trebuie gaze, le trebuie curent, le trebuie canalizare, apă.
Mihai Tudose a mai precizat că programul început de peste un an de zile este în desfășurare și că țara noastră are suficiente resurse pentru ducerea la bun sfârșit a acestuia. În plus, timpul estimat de europarlamentar pentru finalizarea lucrărilor este de aproximativ cinci ani.
“Este început. De un an de zile este început acest program. E făcut. Este program național azi când stăm de vorbă. Se întâmplă acest lucru. Nu poți să-l faci pe tot într-o noapte. Eu sper ca în maxim cinci ani să terminăm. (…) Avem gaze și o să avem gaze. Și din off shore din Marea Neagră, și din exploatările la adâncime din on shore. (…) Avem și vom avea resursă de gaz să ne punem și în cap, vorba românului”, a mai precizat fostul șef de Guvern.