Mihai Tudose, europarlamentar PSD, a publicat joi documentul, pe pagina sa de Facebook, întrebându-se la ce au fost folosite cele peste 30 de miliarde de euro împrumutate de la începutul pandemiei, din moment ce executivul consideră că economia nu a fost şi nu este impactată de măsurile anti-pandemice impuse prin starea de alertă.
„Am prezentat lista celor care au semnat aceasta hotarare de guvern. Iar acolo sunt trecuti ministrii ca initiatori. Dar din 8 ministri, 7 nu erau, si am constatat ca s-a ajuns chiar la nivel de secretar general adjunct. Ne-a spus domnul Citu sa ne informam, sa citim. Este singura sedinta de guvern de la care nu exista poze pe siteul guvernului, probabil pentru ca nu erau ministrii acolo.
Asta e exceptie, nici eu nu am putut sa fiu la toate sedintele, ma mai desemna primul ministru sa fiu in alta parte, dar atunci delegam un secretar de stat. Trebuie sa fie inalt demnitar, nu functionar public. Mai mult, ii faceam impternicire la fiecare sedinta, nu merge cu mandat general.
In plus, cel putin un participant nu a avut mandat, au incercat sa-i faca luni, sedinta a fost vineri. S-au prins ca sunt in fundul gol si s-au apucat sa-i faca. In parlament s-a votat un guvern, nu functionari.
La paginile 18-19 e nebunie completa, guvernul considera ca aceste masuri nu au niciun impact. Si atunci intreb, la Ministerul Economiei, cel mai lovit, omul ala a citit ce semneaza sau ce pune pe altul sa semneze? El spune ca masurile 1, 2 si 3, facute sa ajute IMM-urile, nu au rost. La ce mai faci scheme de ajutor de stat pentru iesirea din pandemie.
Mai mult, se spune ca nici bugetul statului si bugetul asigurarilor sociale nu sunt afectate. In viziunea desteptiulor care au semnat, ca e PNL, USR, PLUS, minus, aceste masuri nu au niciun impact, ei spun ca romanii traiesc o halucinatie, ca nu sufera nimeni, toata lumea e fericita. Nu vi se pare de spitalul de nebuni?”, a declarat Mihai Tudose la România TV.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, după întâlnirea cu premierul Florin Cîţu, că „am vrut să îl ajutăm pe domnul Florin Cîţu să iasă din impas, pentru că au trimis două planuri care au fost refuzate” şi că discuţiile s-au finalizat cu o promisiune.
Surse care au participat la întâlnire au precizat pentru Mediafax care au fost cele 5 puncte cerute de PSD la întâlnirea cu premierul.
„Primul punct, pe care Marcel (Ciolacu- n.r.) l-a catalogat drept nenegociabil este legat de transparenţă. „Vrem să ne asigurăm că planul nu este politizat şi că banii ajung în fiecare comunitate şi nu sunt direcţionaţi discreţionar de Guvern”, au declarat surse participante la discuţii.
Conform surselor citate, o altă cerinţă esenţială a PSD este ca PNRR să aibă un mecanism de descentralizare şi control, adică să crească alocările pentru autorităţile locale şi judeţene şi să existe un echilibru între toate regiunile ţării, dar şi între oamenii care trăiesc în oraşele mari şi cei din urbanul mic sau în rural. De asemenea, să existe mecanisme de control al implementării şi informări transparente ale autorităţilor privind implementarea PNRR.
„În al treilea rând, PSD a cerut sprijin concret pentru firmele româneşti, iar prezenţa preşedintelui CNIMMPR, Florin Jianu, a fost o mişcare strategică a lui Ciolacu. În acest tandem, au fost propuse proiecte care să dezvolte capitalul românesc, să creeze locuri de muncă şi să crească nivelul de trai al românilor”, adaugă sursele citate.
De asemenea, Ciolacu a cerut „imperios” ca Autostrada Moldovei să fie prinsă în acest Plan. „Este nevoie ca Moldova să fie legată prin autostradă cu restul ţării”, i-ar fi spus liderul PSD premierului.
„Un punct extrem de controversat abordat de liderul PSD a fost legat de consultanţa pe proiectele PNRR. Ciolacu i-a transmis foarte clar premierului Cîţu că se opune externalizării PNRR către firmele de consultanţă sau de casă ale PNL şi USR. PSD va susţine un PNRR pentru români şi pentru dezvoltarea României, nu a clientelei politice, a punctat preşedintele PSD”, mai susţin sursele citate.
„Toate proiectele propuse de noi astăzi pot fi implementate până în 2026. Noi vrem investiţii în oameni. Ne dorim ca banii să ajungă la români, nu să fie blocaţi în tot felul de proiecte fanteziste şi inutile ale Guvernului”, a precizat Ciolacu.