Întrebat despre contul de 100.000 de lei pe care l-a trecut în ultima sa declarație de avere, Tudose a spus că l-a deschis pentru că nu a avut încotro.
„Am vândut o mașină. Cu banii ăia am cumpărat altă mașină. Nu am avut încotro, sunt obligat de lege (să deschidă acel cont — n.r.). Am vândut o mașină la o firmă specializată, mi-a pus banii într-un cont, m-am dus, mi-am deschis un cont și mi-au pus banii”, a menționat premierul la TVR.
El a adăugat că nu are avere pe care să o depună la bancă, iar banii din salariu îi ține în buzunar.
„Aveți impresia că e un salariu atât de mare ca prim ministru să umbli cu două sacoșe după tine? Vă dau o veste proastă, încape într-un plic subțire. Și mai e ceva, sunt și căsătorit, adică știți cât de repede dispare?”, a mai arătat el.
Tudose a adăugat că nu face plăți online, dar nu are nimic împotrivă ca alți oameni, dacă așa vor, „să își ia salamul online”.
„Eu nu înțeleg de ce taxă de întreținere cont este procent. Parcă pleacă unul cu banii și una e dacă dumneavoastră aveți 10 lei în cont și eu am 10 miliarde, sau invers, pe mine mă costă mai mult decât… e o linie pe calculator, nu-i plimbă unii, nu-i duce dimineața la masă, seara îi scoate în grădină, prin parc și fiindcă sunt mai mulți costă mai mult. Și vine banca și îmi spune: ‘stați puțin, că pe mine statul nu m-a ajutat’. Nu te-a ajutat, dar te-a lăsat să te ajuți singur cât ai putut. Ai făcut-o! Iartă-mă, are totul o limită. Acum patru ani a fost o directivă europeană care trebuia implementată, s-a ajuns la maxim patru taxe, să spui frumos despre ce este vorba. A murit, s-au făcut presiuni și a murit”, a conchis premierul.
Mihai Tudose a afirmat marți că din 36 de bănci active în România 18 nu declară profit.
„Din 36 de bănci active o jumătate sunt super în regulă, o jumătate insistă că ele nu sunt în stare să facă profit, ceea ce eu nu cred. Avem 18 bănci care nu declară profit, care spun că s-au închis pe pierderi. S-a dus ANAF, a început să se ducă la ele, să vadă cum de le iese chestia asta. Suntem încă în control. Eu știu că sediul Crucii Roșii e la Geneva, numai ăia vin și fac apostolat, ajută copiii, ajută balena, e în regulă”, a declarat Tudose la TVR 1.
El a adăugat că prin declarațiile sale nu a atacat băncile, pentru că acestea reprezintă un element foarte important în orice economie, dar nu înțelege cum de unele pot fi în regulă și altele nu.
„Mă întreb, mai timid sau nu, de ce la noi dobânda e cam de două ori mai mare decât tot ceea ce este împrejur? Întreb retoric, așa, deocamdată. Înțeleg că nu sunt filiale ale unor organizații neguvernamentale care vor să fie furnizori de bine, sunt niște agenți economici care vor să facă profit, dar hai să fim într-o situație în care să câștige și ei, să ne fie bine și nouă, nu numai lor și deloc nouă”, a spus premierul.
Întrebat de ce nu a făcut publice numele băncilor care se află în raportul ANPC, Tudose a răspuns că legea nu permite acest lucru.
„Așa spune legea, nu e voie să faci public. Nu sunt foarte de acord, am avut acea discuție cu dublu standard și recunosc că și eu bodogăneam când ANPC sau alt organism de control se duce într-un supermarket, vede un pui care a murit de mai multă vreme decât îi permitea religia și nu are voie să dea numele supermarketului sau al produsului. Am rugat pe colegii mei să facă cumva să putem da acest lucru, fiindcă una e o suspiciune și alta e când este evidența, adică ai un șobolan în raft și eu nu pot să spun unde e”, a arătat premierul, conform Agerpres.