„Sfantul Andrei este primul venit si ocrotitorul Romaniei. Credeti ca intamplator a fost ales Sfantul Andrei sarbatorit pe 30 decembrie?
Primul lucru pe care trebuie sa il facem in noaptea de Sfantul Andrei este sa punem grau, sa vedem cu va fi anul, de la Sfantul Andrei la Sfantul Andrei. De la Sfantul Andrei incepe sa creasca ziua. Graul arata cum cresti tu, arata implinirea.
Puneti aceeasi cantitate de grau pentru toti membrii familiei. Am vazut oameni care nu au discernamant si pun cantitati diferite.
Sunt si niste descantece de dragoste. Este noaptea in care strigoii apar. Exista doua feluri de strigoi: strigoi vii si strigoi morti. Daca vrei sa ii vezi, ii vei vedea zgaria pe fata. Strigoii morti vin sa se certe cu strigoii vii. Pana la ultimul cantat al cocosilor ei trebuie sa se imprastie.”
„Se iau 41 de boabe de grau care se pun sub perna. Si se spune descantecul: „Voi 41 de fire de grau, eu voi adormi si ma voi odihni, dar eu ma rog la Dumnezeu sa-mi trimita ursitul meu, cel ce mi l-a dat de Dumnezeu. Daca visezi ca un barbat vine sa iti ia graul, el este ursitul”, a povestit maestrul Vorpchievici.
Un alt „truc” pentru aflarea ursitului este o painica pe care fetele de maritat trebuie sa o faca din „parti egale, o parte sare si o parte faina, apa. Inainte de culcare, fetele necasatorite o manaca. Dozajul este de un degetar pe portie, cat pentru o paine mica pe care sa o puteti manca. Faceti o lipiuta mica, trebuie mancata pe 29 seara. Fiind foarte sarata ti se face sete. Ursitul vine si iti da apa. E bine sa nu aprinzi lumina ca sa-ti amintesti dimineata. Doar asa tii minte cum arata. Iti da apa in vis. Daca iti e sufletul sarat, simti nevoie sa bei”, a mai spus numerologul.