Mihai Voropchievici și Lidia Fecioru oferă în fiecare an câteva sfaturi pe care să le urmăm în ziua de Paște pentru a ne merge bine tot anul. E importantă lumânarea cu care adcuem lumină în case, ce bucate consumăm, dar și cu ce ne spălăm în prima zi de sărbătoare.
”Când vin de la biserică am ritualurile mele. Unul dintre ele este cel cu lumânarea de la biserică. Lumânarea cu care iau lumină o am acasă de la an la an. Aceste lumânări sunt importante în zilele grele, aprindem lumânarea de la Înviere când trecem printr-o perioadă grea. La fel și lumânarea de la cununie, trebuie aprinsă în situații de cumpănă.
Lumina purifică rugăciunea noatră. Și când dăm de pomană, dăm cu lumină, ca să știm unde ajunge, dacă dăm fără lumină și nu spunem pentru cine, ajunge în neant” a spus maestrul Mihai Voropchievici.
Mai este obiceiul să îmbraci ceva nou de Paște sau la masa de Paște. E o tradiție frumoasă. E bine în Săptămâna Patimilor să împrăștiem din ce ne prisosește, să ajutăm și pe alții. Dăruind vine bucuria. Când vezi în ochii altora bucuria pe care le-ai făcut-o dăruindu-le ceva.
Mihai Voropchievici: „De ce e bine să te dai în leagăn în prima zi de Paşte”
Lidia Fecioru: Învierea este o sărbătoare a bucuriei
”Nu mănânc în noaptea de Paști când vin de la biserică. Dimineața a doua și când mă trezesc iau aghiasmă și anafură, mă spăl pe față cu un ou alb și unul roșu și spun: să am pielea albă și frumoasă, să am ruj în obraji și să fiu sănătoasă.
În apă pun niște bănuți și petale de flori. Abia apoi se pune masa și mâncăm cu toții mâncarea tradițională” a spus Lidia Fecioru despre tradițiile pe care le urmează.
”Când făceam pască cu brânză se orna cu flori și se tăiau și se dădeau la vite și la păsări pentru că sunt vindecătoare. Pasca se mânca și 3 zile la rând se mânca mâncarea sfințită, apoi puteai mânca ce și cum vrei. Dar primul lucru pe care îl bagi în gură dimineața, asta e, mâncarea sfințită” a adăugat Lidia Fecioru
Mihai Voropchievici: „De ce e bine să te dai în leagăn în prima zi de Paşte”
Mihai Voropchievici spune că în duminica de Paște, este bine să purtăm haine noi. Acestea simbolizează o curățare trupească, dar și sufletească. Acest obicei este strâns legat, în România, de venirea primăverii, hainele noi reprezentând faptul că omul este în armonie cu natura ce se împrospătează și revine la viață.
Un alt obicei pentru prosperitate și noroc respectat de Paște la români este spălatul pe față cu apă în care se află pus un ou roșu și un ban de argint. Creștinii își ating obrazul cu oul roșu pentru sănătate și lipesc banul pe frunte pentru belșug.
Iată de ce trebuie să ții cont în zilele de Paște. În primul rând, este bine să-ți începi ziua de Paște la biserică, la slujba de Liturghie. Dacă ai în familie pe cineva bolnav, când pleci la biserică, ia cu tine un coș cu ouă roșii pe care preotul să le sfințească. Când preotul iese cu agheasma, tu ia un ou în mână, du-te cu el la icoana Maicii Domnului și roagă-o să meargă cu el acasă să vindece omul bolnav.
De asemenea, este bine ca în cele trei zile în care se sărbătorește Paștele, toți din familie trebuie să mănânce din bucatele sfințite în biserică. Gospodinele duc și puțină sare la biserică, pentru sfințit. E bine să lași și acolo, dar să aduci și acasă in sarea sfințită.
Lidia Fecioru și Mihai Voropchievici spun că e bine să te dai în leagăn în ziua de Paște. Dacă faci asta, se spune că pe toate cele rele le ia vântul și le duce departe de tine.
În dimineața de Paște, când bate clopotul, fetele nemăritate să îl roage pe Dumnezeu să aducă în viața lor un băiat bun. Se crede că sunetul clopotului în ziua de Paște este unul special.
Pentru a avea bunăstare în familie, oferă unei persoane nevoiașe, pe lângă alimente, un bănuț în ziua de Paște.
Totodată, pentru binele și sănătatea membrilor familiei, în dimineața de Paște, de obicei mama pregătește o cană în care pune apă, un ou roșu și câteva monede. Fiecare membru din familie se spală pe față și își face semnul crucii pe chip cu oul roșu: În numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt. Roșul din frunte, bărbie și obraji simbolizează sănătatea.
Prognoza meteo. Cum va fi vremea în Săptămâna Mare şi de Paşte