Deputaţii se aşteaptă ca în baza acestei sesizări şi a anchetei ce va urma să fie posibilă declanşarea urmăririi penale împotriva mai multor foşti înalţi conducători din epocă, printre care şi Mihail Gorbaciov, primul şi ultimul preşedinte al URSS.
În mesajul lor, parlamentarii din Dumă indică faptul că cetăţenii fostei Uniuni Sovietice s-au pronunţat la referendumul unional din 17 martie 1991 pentru menţinerea URSS, în timp ce liderii sovietici de la acea vreme au comis acte ilegale care au condus la prăbuşirea statului sovietic, scrie Agerpres.
Încă din 4 noiembrie 1991, amintesc iniţiatorii documentului, Direcţia de supraveghere a modului de aplicare a legilor privind securitatea statului de pe lângă Procuratura Generală a URSS a deschis un dosar penal împotriva preşedintelui URSS, Mihail Gorbaciov, dar a închis dosarul a doua zi la presiunea acestuia.
Gorbaciov este acuzat, în special, pentru crearea Consiliului de Stat al URSS (Gossovet) şi pentru activitatea sa la conducerea acestui organism, care nu era prevăzut de Constituţia din acel moment ca organism al puterii de stat.
Tocmai acest Consiliu de Stat a adoptat rezoluţia privind recunoaşterea independenţei celor trei republici baltice (Letonia, Lituania şi Estonia), deşi astfel de hotărâri nu puteau fi aprobate nici măcar de organismele legitime ale fostei Uniuni Sovietice, argumentează ei.
Iniţiatori ai cererii sunt deputaţi ai „Rusiei Unite” (de guvernământ) Evgheni Fiodorov şi Anton Romanov, ai comuniştilor – Ivan Nikitciuk şi Oleg Denisenko – precum şi reprezentantul Partidului Liberal-Democrat (LDPR), Mihail Diagterev.
Vezi şi Videoclipul care te emoţionează până la lacrimi: Cum se ajută ruşii între ei, la nevoie VIDEO
„Este foarte important să se facă aceasta, deoarece până în prezent nu s-au făcut niciun fel de evaluări juridice în cazul dezintegrării URSS”, a subliniat deputatul Diagterev. „Astăzi culegem consecinţele evenimentelor din 1991. Oameni mor la Kiev şi vor mai muri din vina liderilor de la Kremlin care cu mulţi ani în urmă au decis să distrugă ţara”, a mai spus el.
Cercetat penal pentru infracţiuni fără termen de prescriere
În sesizarea lor, deputaţii indică faptul că astfel de infracţiuni nu au termen de prescriere, iar Gorbaciov însuşi nu are niciun fel de imunitate împotriva urmăririi penale.
Tema dezintegrării URSS a fost actuală de-a lungul ultimilor 23 de ani în Rusia, iar acum pe fondul evoluţiilor din Ucraina a căpătat o acuitate stringentă.
În opinia parlamentarilor, rezultatele anchetei Procuraturii Generale vor intra în manualele de istorie ca poziţie oficială în interpretarea evenimentelor din 1991. „Primul care a făcut o estimare corectă a acelor evenimente a fost Vladimir Putin. El a calificat destrămarea URSS drept cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea„, a afirmat la rândul său Marina Bobkova, şefa Centrului de studiere a istoriei de pe lângă Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Rusiei.
„Este bine că parlamentarii au ridicat problema, de care ar trebui să se ocupe juriştii şi nu istoricii”, mai spune ea, estimând că tocmai experţii ar trebui să verifice legitimitatea referendumului unional din 17 martie 1991, legalitatea măsurilor ce au urmat, iar rezultatele investigaţiei să fie făcute publice.
Mulţi dintre participanţii la acele evenimente trăiesc liniştiţi fie în Rusia, fie în străinătate. Dacă vinovăţia lor va fi dovedită, atunci eventuale sancţiuni împotriva lor ar fi juste, mai afirmă ea