Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului susţine că poezia recitată de Mihail Neamţu incită la crime şi violenţe. „Domnia sa se face vinovat de incitare la extremism, de ignorare deliberată a antisemitismului promovat de legionari, de promovarea publică a unor personaje de la marginea istoriei care poartă responsabilitatea multor crime împotriva umanităţii”, se arată în comunicatul CMCA.
Poezia recitată de către Neamţu se numeşte „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!” şi aparţine poetului Radu Gyr, care a fost legionar. „Domnul Mihail Neamţu a ales să promoveze ideologi legionari care au fost şi rămân responsabili pentru crimele comise împotriva cetăţenilor români vinovaţi de a se fi născut evrei”, se spune în comunicat.
Centrul pentru combaterea antisemitismului consideră că lipsa unei delimitări clare, a conducerii ARD faţă de atitudinea şi declaraţiile lui Mihail Neamţu, echivalează cu o aprobare tacită a unor viitoare politici publice antisemite.
În replică, Mihail Neamţu spune că mesajul versurilor pe care le-a recitat nu au referire elgionară.
„Strigătul din „Ridică-te Gheorghe, Ridică-te Ioane” răzbuna suferinţa a sute de mii de plugari şi chiaburi închişi de comunişti pentru un simplu motiv: dragostea de pământ şi libertate. Când am recitat „Ridică-te Gheorghe”, am vrut să onorez memoria ţăranilor ucişi de comunişti, iar nu să cauţionez aberaţiile politice din tinereţea lui Gyr. Ele sunt respingătoare şi stupide. Legionarismul a fost o aberaţie politică, combinând extremismul naționalist, recursul la crimă și cultul morților”, scrie pe Facebook liderul Noii Republici.
Radu Gyr este pseudonimul lui Radu Demetrescu, care a fost director general al teatrelor în perioada regimului legionaro-antonescian. După instaurarea regimului comunist a fost închis în două rânduri. A doua, în 1958, a fost arestat şi condamnat la moarte chiar pentru că a scris poezia „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”, în care comuniştii au văzut un îndemn la revoltă. Pedepsa i-a fost comutată la 25 de ani de închisoare, dar Gyr a fost eliberat în 1964, prin amnistia generală acordată deţinuţilor politici.
Iată primele două strofe ale poeziei ce a fost recitată de către Neamţu:
Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
Nu pentru pătule, nu pentru pogoane,
Ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,
Pentru cântecul tău ţintuit în piroane,
Pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!