Mihail Neamţu, AUR: Public mă autodenunț – am primit și eu 500 de euro din contul «bogpr»

Sâmbătă dimineață, procurorii și polițiștii au efectuat trei percheziții domiciliare în oraşul Braşov, fiind vizat Bogdan Peşchir, cel catre a donat un milion de euro pentru Călin Georgescu.
Filip Stan
07 dec. 2024, 19:15
Mihail Neamţu, AUR: Public mă autodenunț – am primit și eu 500 de euro din contul «bogpr»

Mihail Neamțu, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) care a deschis lista formațiunii pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare din acest an, a afirmat în seara zilei de 5 decembrie, într-o emisiune la postul Realitatea Plus, că a primit și el bani, pe rețeaua de socializare TikTok, din contul „bogpr”, asociat lui Bogdan Peșchir, cel care a finanţat campania candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok cu un milion de euro.

Mihail Neamțu, „autodenunț” în direct la Realitatea Plus: „M-am trezit cu niște bănuți în contul meu de TikTok” de la Bogdan Peșchir

„Public mă autodenunț – am primit și eu 500 de euro de la acest distins domn (din contul «bogpr», Bogdan Peșchir, n.r.), vreau să-i mulțumesc public. Dar el m-a susținut pentru demersurile mele culturale. Nu a fost nici o condiționare, vreodată, între mine și domnia sa”, a spus Mihail Neamțu, potrivit unei înregistrări din emisiunea moderată de Anca Alexandru la Realitatea Plus.

„Da, el susține mișcarea conservatoare în România și… Eu nu-l știu, dar m-am trezit cu niște bănuți în contul meu de Tik Tok de la dânsul. Vreau să-i mulțumesc public și să-l invit să facă asta. Nu cu mine, ci cu alți creatori, pentru că avem nevoie. Și această interacțiune între anonimi, care ajută diferite cauze – sociale, culturale – este naturală într-o societate liberă”, a continuat Neamțu.

„Dar am ajuns să demonizăm oamenii generoși. Așa cum a fost domnul George Becali demonizat an de an, la rândul, pentru că a ajutat sărmanii, iată că acum un antreprenor din IT-ul brașovean este demonizat”, a mai spus politicianul AUR.

„Este inadmisibil să creăm această stare de psihoză colectivă, să ne învinovățim unii pe alții, să facem un tribunal al poporului din instituțiile statului și să descurajăm un comportament perfect normal”, a susținut el.

„Ce este rău în a susține cauze sociale, cauze culturale, cauze conservatoare – ce este rău în asta?”, s-a întrebat Neamțu.

În județul Bihor, Alianţa pentru Unitatea Românilor a obţinut pentru Senatul României, cap de listă Ciprian Blejan, 30.137 de voturi (10,90%), iar pentru Camera Deputaţilor lista deschisă de Mihail Neamţu a adunat 31.389 voturi (11,39%), potrivit rezultatelor finale publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.

Sâmbătă dimineață, procurorii și polițiștii au efectuat trei percheziții domiciliare în oraşul Braşov, fiind vizat Bogdan Peşchir, conform unor surse judiciare citate de Agerpres.

În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de coruperea alegătorilor, spălarea banilor, fals informatic şi infracţiunea prevăzută de art. 5 din OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob, reiese dintr-un comunicat al Parchetului.

„Percheziţiile vizează posibila implicare a unei persoane fizice în finanţarea nelegală a campaniei electorale a unui candidat la Preşedinţia României, prin utilizarea unor sume de bani cu privire la care există indicii că ar putea proveni din săvârşirea unor infracţiuni, fiind ulterior introduse într-un proces de spălare a banilor”, a transmis Parchetul.

Scandalul alegerilor anulate ia amploare. Fostul ambasador al SUA, Zuckerman: Guvernul României trebuie să invoce articolul patru din NATO. Există documente care nu au fost încă declasificate

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că au avut loc descinderi la Bogdan Peşchir, care s-a ocupat de finanţarea campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok cu un milion de euro.

Călin Georgescu a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale, după ce a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă zero cheltuieli, în contradicţie cu datele prezentate de SRI şi MAI.

„În prezenta cauză, Curtea ia act de faptul că un candidat a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale. Astfel, declaraţiile depuse la Autoritatea Electorală Permanentă ale unuia dintre candidaţi referitoare la bugetul său de campanie, pe care l-a raportat ca fiind 0 lei, sunt în contradicţie cu datele prezentate în ‘Notele de informare’ ale Ministerului Afacerilor Interne – Direcţia Generală de Protecţie Internă şi a Serviciului Român de Informaţii. Or, este de notorietate că o campanie electorală presupune costuri şi cheltuieli importante, iar situaţia analizată relevă o incongruenţă evidentă între amploarea campaniei desfăşurate şi inexistenţa asumată de candidat în privinţa cheltuielilor efectuate. A fost, astfel, încălcat principiul transparenţei finanţării campaniei electorale, fiind induse suspiciuni cu privire corectitudinea desfăşurării alegerilor”, spune CCR în motivarea deciziei prin care au fost anulate alegerile prezidenţiale.

VIDEO Valul alegerilor anulate îl prinde şi pe Simion. Makaveli se autodenunţă pe TikTok și spune că a fost plătit de Micula pentru propagandă AUR și Simion: „Poliția, vă dau eu tranzacții, convorbiri”

Judecătorii explică, referindu-se la finanţarea campaniei lui Călin Georgescu, că publicitatea electorală online trebuie întotdeauna să fie identificată ca atare şi să fie transparentă, atât în ceea ce priveşte identitatea sponsorului său, cât şi cu privire la tehnica de diseminare utilizată.

„Finanţarea legală şi transparentă a campaniei electorale este un factor important în regularitatea procesului electoral, iar finanţarea activităţilor online trebuie, de asemenea, să fie transparentă (pct.107 şi 108 din Raportul explicativ la Codul de bune practici în materie electorală şi pct.46 din Declaraţia interpretativă a Codului de bună conduită în materie electorală privind tehnologiile digitale şi inteligenţa artificială). Publicitatea electorală online trebuie întotdeauna să fie identificată ca atare şi să fie transparentă, atât în ceea ce priveşte identitatea sponsorului său, cât şi cu privire la tehnica de diseminare utilizată. Platformele de socializare ar trebui să fie obligate să dezvăluie permanent datele privind publicitatea politică şi sponsorii electorali (a se vedea şi pct.46 din Declaraţia interpretativă a Codului de bună conduită în materie electorală privind tehnologiile digitale şi inteligenţa artificială)”, precizează CCR.

Conform documentelor prezentate de SRI la CSAT, finanţarea campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok a fost realizată de Bogdan Peşchir şi s-a ridicat la un milion de euro.

„Acesta, utilizând contul ‘bogpr’, a realizat donaţii pe TikTok de peste un milion de euro. După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea ‘bogpr’ în finanţarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanţii TikTok în dialogul cu autorităţile române în data de 28 noiembrie 2024”, arată SRI.

Reprezentanţii TikTok au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr” şi au menţionat că acesta a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea lui Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale, punctează SRI.

SRI arată că finanţarea influencerilor TikTok a fost asigurată prin platforma FameUp (dedicată monetizării activităţilor de promovare în mediul online), la nivelul căreia a fost publicată oportunitatea de reclamă, alături de descrieri bine definite. „Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin Georgescu a fost contactarea pe e-mail a acestora de firma (…), de origine sud-africană, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceştia”, arată SRI.

Curtea Constituţională a decis vineri anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale.

În urma acestei decizii se anulează rezultatele din primul tur, iar alegerile prezidenţiale se reiau de la zero, inclusiv programul pentru desfăşurarea campaniei electorale.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație