Anul acesta am făcut un pariu cu noi înşine şi cu societatea, cu mediul economic, şi am ofertat 100 de milioane de euro în activitatea de cercetare din Axa 2 din Programul de Creştere a Competitivităţii Economice, invitând companiile să vină alături de noi în cofinanţarea acestor proiecte. Practic, la suta de milioane de euro pe care noi am investit-o de la buget în programele de cercetare, companiile au venit cu mai mult de o sută de milioane de euro. Este un semnal foarte important pentru noi, sper că şi pentru companii’, a declarat Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică.
Companiile private au asigurat peste 100 de milioane de euro pentru cofinanţarea programelor de cercetare, dacă punem la socoteală şi fondurile puse la dispoziţie de Ministerul Educaţiei Naţionale, vorbim despre 200 de milioane de euro care au alimentat activitatea de cercetare în acest an. Investiţiile se aşteaptă să aibă un efect multiplicator în economie.
Încrederea în cercetarea din România creşte iar strategia pe care ministerul o pune în practică în materie de cercetare pare să funcţioneze.
Ministrul a participat, joi, la o întâlnire cu reprezentanţi din conducerea companiei Terapia Ranbaxy, care derulează o investiţie în valoare de 6,6 milioane de euro, cu fonduri europene, ocazie cu care a precizat că deblocarea Programul Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice (POS CCE) este oportună pentru strategia ministerului în cercetare şi dezvoltare tehnologică, iar suspendarea plăților pe acest program nu au avut nici o legătură cu activităţile de cercetare, care au primit aprecieri constante din partea CE.
Mihnea Costoiu a declarat că acum se realizează o schimbare a felului în care sunt finanţate proiectele de cercetare, în sensul că dacă altădată banii erau destinaţi cercetării fundamentale, anul acesta s-a insistat pe finanţarea cercetării aplicate. Acest tip de cercetare ajută la producerea de bunuri şi servicii utile pentru populaţie, creează locuri de muncă şi facilităţi pentru companiile care investesc în cercetare.