‘În ceea ce priveşte alunecările de teren s-au măsurat şi continuă să se măsoare şi în această perioadă eventualele deplasări ale terenului. (…) Nu există în acest moment un pericol pentru comunitatea din satul Izvoarele vizavi de alunecările de teren. Nu se pune problema unor alunecări iminente şi, oricum, alunecările nu au legătură cu evenimentele seismice’, a spus ministrul Cercetării într-o conferinţă de presă la Guvern, în contextul prezentării raportului ştiinţific privind determinarea cauzelor care au generat o serie de peste 300 de seisme în zona Izvoarele.
Costoiu a menţionat că în perioada anilor 1983-1994, 1995 şi 1997 au avut loc alunecări de teren la nord cu circa 500 de metri de zona analizată de specialişti. ”Zona a fost împădurită şi drenată corespunzător la vremea aceea şi nu s-au mai produs alunecări de teren. În zona care a fost în perioada aceasta analizată (…) se recomandă reîmpădurirea ţinând cont de faptul că în anii ’90 s-au tăiat masiv pădurile şi solul are o consistenţă diferită’, a mai spus ministrul Costoiu.
De asemenea, Mihnea Costoiu a declarat vineri că sistemul de alertă în caz de cutremur este testat, singura problemă de rezolvat fiind aceea a furnizării unui semnal de foarte bună calitate.
‘Suntem în testări în acest moment. Institutul de Fizică a Pământului lucrează de ceva vreme cu specialişti în realizarea acestui sistem. Nu ne putem permite să punem la dispoziţia populaţiei un sistem care nu este testat foarte bine. Problema cea mai mare pe care o avem nu este cea de furnizare a acestui semnal din punct de vedere ştiinţific, ci de difuzare a mijloacelor de comunicare, a capacităţilor de comunicare. Repet, problema cea mai mare este să putem avea un semnal de foarte bună calitate, precis ştiinţific, care să-l punem la dispoziţia autorităţilor publice şi cetăţenilor. După care o spun şi reiau este important cum reuşim să transmitem în masă acest mesaj. Vrem să punem la dispoziţia cetăţenilor informaţii în câteva secunde. Acest lucru l-am rezolvat. În ce măsură putem transmite acest semnal către autorităţi şi populaţie. Continuăm împreună cu instituţiile statului, cu STS, cu alte companii şi structuri ale statului să analizăm felul în care putem să transmitem acest semnal după încheierea tuturor testărilor pe care le efectuăm’, a precizat ministrul, la Palatul Victoria.
Costoiu a fost întrebat care este stadiul implementării sistemului de alertă prin sms în caz de cutremure cu 30 de secunde înainte de a se produce acestea, el arătând că nu telefonia este singurul mijloc de alertare.
VEZI SI:
CUTREMUR în zona Vrancea. Vezi ce magnitudine a avut seismul