Concedieri 2025. Potrivit unui comunicat al sindicatelor din IT, citat de Agerpres, Guvernul a eliminat facilitățile fiscale acordate angajaților din sectoarele IT, Construcții și Agricultură cu salarii de până la 10.000 de lei, decizie care a dus la o reducere semnificativă a salariilor nete, afectând direct veniturile angajaților cu sume între 500 și 1.000 de lei lunar.
”Îi invităm pe angajatorii din IT și din celelalte sectoare afectate să înceteze mascarada și să își asume un rol responsabil în fața angajaților lor. Acoperirea diferenței salariale apărute ca urmare a eliminării facilităților fiscale este o datorie morală, mai ales în contextul în care aceste companii și-au construit profituri uriașe datorită acestor beneficii.
Angajații din IT, Construcții și Agricultură nu trebuie pedepsiți pentru deciziile statului. Este momentul ca marile companii să demonstreze că prețuiesc oamenii care le-au construit succesul și să mențină intacte salariile acestora’”, arată reprezentanții ANTIC.
Aceștia critică atitudinea marilor companii, în special din domeniul IT, ”care au beneficiat ani de zile de generozitatea statului român prin facilități fiscale, dar care acum refuză să compenseze pierderile salariale ale angajaților’”.
În schimb, susțin sindicaliștii, asistăm la o ”răzbunare” îndreptată asupra propriilor angajați, mascând decizia sub pretextul de a pedepsi statul.
‘În același timp, multe dintre aceste companii susțin, prin comunicate, că eliminarea facilităților ar putea duce la migrarea afacerilor și a locurilor de muncă în alte țări. Dar să nu uităm că, în compania mamă din alte țări, un angajat IT primește de cel puțin trei ori mai mult pentru aceeași muncă – și, de cele mai multe ori, în România, calitatea muncii depășește standardele internaționale’, se mai arată în comunicat.
O noutate este că angajații din sectorul agricol și industria alimentară nu vor mai avea salariu minim diferențiat. De la 1 ianuarie 2025, salariul minim în agricultură și industria alimentară va fi majorat de la 1 ianuarie 2025 la 4.050 de lei, nivel la care este stabilit să crească și salariul minim brut pe economie. În prezent, în sectorul agricol salariul minim este de 3.436 lei. Salariul minim în construcții va rămâne și de la 1 ianuarie la nivelul de 4.582 lei.
Facilitățile fiscale acordate angajaților din agricultură, IT și construcții se elimină complet, conform cerințelor din PNRR privind sistemul fiscal.
Astfel, se abrogă inclusiv excepția de la contribuțiile virate în Pilonul II de pensii private obligatorii. Drept urmare, aproape 1 milion de salariați revin cu contribuțiile lunare la Pilonul II.
Angajatorii urmează astfel să le rețină angajaților și să vireze integral cota de CAS de 25%, din care 4,75% merg în conturile personale din Pilonul II ale salariaților, dar și impozitul de 10%.
”(5) Calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum şi de către instituţiile prevăzute la art. 136 lit. d) – f) se realizează prin aplicarea cotei prevăzute la art. 138 lit. a) asupra bazelor lunare de calcul prevăzute la art. 139, art. 143 – 145, după caz, în care nu se includ veniturile prevăzute la art. 141 şi 142.”