O generaţie întreagă de asistente medicale, respectiv cele născute între 1950 şi 1954, este vizată de modificarea legii pensiilor, informează România TV. Astfel, reducerea vârstei de pensionare de la 65 la 60 de ani pentru asistente forţează peste 4.000 de persoane din sistemul sanitar public să se pensioneze.
Citeşte şi Sute de cadre medicale din Timiş vor să plece la muncă în străinătate
Modificarea, spun managerii, reprezintă o surpriză neplăcută, întrucât nu au reuşit să pună la punct o strategie pentru înlocuirea asistentelor medicale care ar urma să fie pensionate. Pe de altă parte, sindicaliştii susţin că impactul negativ al acestei legi este amplificat şi de faptul că cele mai multe posturi din sistemul sanitar sunt în acest moment blocate.
Citeşte şi TUPEU: Două asistente medicale au încercat să mituiască un ofiţer de Poliţie
De partea cealaltă, Ministerul Sănătăţii susţine că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care vârsta de pensionare rămâne la 65 de ani.
„Din punctul de vedere al Guvernului, la 65 de ani vor iesi la pensie aceste femei. A fost si e in continuare o neintelegere intre puterea executiva si legislativ. Modificarea introdusa prin legea 53/2014 de Parlament, la care se adauga neconstitutionalitatea OUG 77/2013, care blocheaza angajarile, a condus la aceasta situatie dramatica. Ministerul Sanatatii ne-a informat ca e pe cale sa apara ordonanta 23/2014. Nu ii cunoastem formatul, dar ea oricum nu rezolva problema. Deja o serie intreaga de asistente medicale au fost scoase la pensie. In aceste conditii, solutia o reprezinta incercarea de a prelungi, pentru o perioada, activitatea asistentelor ramase si deblocarea posturilor pentru noile asistente”, a explicat Viorel Rotila, presedinte Federatia Solidaritatea Sanitara.