Crăciun fără căldură şi apă caldă. Asta îi aşteaptă pe mii de bucureşteni. Angajaţii de la CET Progresul au pornit o grevă spontană vineri dimineaţă, ceilalţi angajaţi de la CET Grozăveşti şi Progresul le-au urmat exemplul, potrivit Antena 3.
Angajaţii vor negocierea contractului de muncă, mai exact a salariilor, a condiţiilor de muncă, dar şi a programului de activitate. Până acum, salariul era de 3.000-3.500 de leie pe lună, fără sporurile de tură.
Deși s-a ajuns la o înțelegere cu conducerea ELCEN, angajații nu au obținut exact ceea ce solicitau. Aceștia au cerut o majorare cu 20% a salariului actual, insa cei de la companie le-au oferit doar 6%, iar ulterior o majorare de 15%.
Pe pagina de internet a Termoenergetica sunt listate sute de imobile la ora aceasta fără căldură şi apă caldă din cauza avariilor.
Primarul general Nicuşor Dan a avertizat, joi, că „va fi imposibil” pentru Primăria Capitalei să acopere nevoile municipalităţii „cu un astfel de buget, cu prețurile care au explodat în sectorul energetic și cu ZERO compensare guvernamentală” pentru gigacalorie.
„𝐏𝐚𝐫𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐚 𝐝𝐚𝐭 𝐚𝐳𝐢 𝐯𝐨𝐭𝐮𝐥 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭 𝐩𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐, 𝐢𝐚𝐫 𝐯𝐞𝐬̦𝐭𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐂𝐚𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐝𝐞𝐥𝐨𝐜 𝐛𝐮𝐧𝐞.
În ciuda tuturor demersurilor pe care le-am făcut în ultimele două luni, Bucureștiul a rămas cu același buget din 2021 – 10 miliarde de lei, dintre care 4 miliarde pentru Primăria Capitalei și 6 miliarde pentru primăriile de sector. Cu un astfel de buget, cu prețurile care au explodat în sectorul energetic și cu ZERO compensare guvernamentală pentru asta, va fi imposibil pentru PMB să acopere nevoile Capitalei la nivelul anului curent.
Ținând cont de această situație, invit fiecare din partidele cu reprezentare în Consiliul General al Capitalei să vină cu o propunere concretă de buget local. Mai direct și mai simplu spus, să arate clar de unde și cât să tăiem. La urma-urmei, CGMB va trebui să voteze bugetul Capitalei, așa că rog grupurile politice să propună direct acest buget și să-și asume tăierile necesare.
Dincolo de această problemă pentru 2022, aș vrea ca în lunile următoare să avem o dezbatere foarte serioasă despre finanțarea Bucureștiului în anii care urmează. Vrem să avem un buget de subzistență sau un buget de dezvoltare pentru București? Lăsăm Bucureștiul să se târâie cum poate sau schimbăm lucrurile cu adevărat? E vorba totuși de Capitala României și motorul ei economic, nu de una dintre miile de localități ale țării”, a scris Nicuşor Dan, pe Facebook.
Citeşte şi: Răcitură de porc. Trucul pe care orice gospodină trebuie să-l cunoască pentru a obţine o răcitură limpede